Πολιτικη & Οικονομια

Κάτω από τα 100 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου - Στο 70% κάτω από τον Αύγουστο

Που οφείλεται η πτώση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
fysiko-aerio

Φυσικό αέριο: Ξανά υπό των 100 ευρώ/MWh 

Κάτω από τα 100 ευρώ τη μεγαβατώρα βρίσκεται αυτή την ώρα το TTF, με τις τιμές να επανέρχονται σε διψήφιο αριθμό μετά από αρκετούς μήνες, έχοντας υποχωρήσει στα 95 ευρώ. Μία μείωση που αγγίζει πλέον το 16%.

Ειδικότερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς του Νοεμβρίου με βάση τον δείκτη TTF διολίσθησαν έως και 12%, ενώ λίγο μετά τις 12 ώρα Ελλάδος κυμαίνονταν περίπου στα 97,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Συνολικά όμως, έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 70% από τα υψηλά του Αυγούστου λόγω της υψηλότερης από το προσδοκώμενο (για τη δεδομένη περίοδο) θερμοκρασίας, που με τη σειρά της επέτρεψε τη συνέχιση της πλήρωσης των αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι εισαγωγές υψηλής ποσότητας LNG.

Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά φυσικού αερίου έχει αποσυμπιέσει εν μέρει τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Βέβαια, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά τρεις φορές υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους, ενώ στην περίπτωση που πέσουν ξανά οι θερμοκρασίες ενδέχεται να επιστρέψουν οι ανησυχίες και να σπρώξουν εκ νέου προς τα επάνω τις τιμές.

Εν τω μεταξύ για αύριο 25 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας στην ΕΕ όπου οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συζητήσουν σχετικά με τη δέσμη μέτρων για το αέριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ