- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αθώοι και οι 20 κατηγορούμενοι για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
Ανάμεσά τους και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος - Αναλυτικά οι αποφάσεις
Siemens: Η απόφαση από το Πενταμελές Εφετείο για τους 20 κατηγορούμενους στην υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία».
Με απαλλακτική απόφαση και για τους 20 κατηγορουμένους κλείνει μετά από 15 χρόνια η υπόθεση για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, και οι 20 κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία, για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω 20ετιας σε επιμέρους πράξεις. Το σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι δεν αποδείχτηκε ή υπήρξαν αμφιβολίες ότι οι κατηγορούμενοι αύξησαν με παράνομο τρόπο τα έσοδά τους από τη σύμβαση 8002 ψηφιοποιησης του ΟΤΕ, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Siemens.
Ανάμεσα στους αθωωθέντες ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος, και άλλα πρώην στελέχη της ελληνικής και γερμανικής εταιρείας. Για τον φυγόδικο Χρήστο Καραβέλα, δεν υπήρξε απόφαση του δικαστηρίου, γιατί δεν είχε ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση. Εκκρεμεί σε βάρος του κάθειρξη 15 ετών.
Συγκεκριμένα, το Πενταμελές Εφετείο αποφάσισε:
- Μιχάλης Χριστοφοράκος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
- Πρόδρομος Μαυρίδης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
- Αλέξανδρος Αθανασιάδης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
- Karl Friedrich Eduard PIERER Von ESCH: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
- Thomas GANSWINDT: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
- Jorg Michael KUTSCHENREUTER: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
- Reinhard Herbert SIEKACZEK: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
- Wolfgang Paul Wilhelm RUDOLPH: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
- Heinz Wolfgang Ernst Keil Von JAGEMANN: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
- Franz Joseph RICHTER: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
- Γιώργος Σκαρπέλης: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.
- Νικόλαος ΝΙΝΤΟ: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.
- Γιώργος Αργυρόπουλος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για όλες τις πράξεις, λόγω παραγραφής.
- Δημήτριος Κουβάτσος: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος ομόφωνα.
- Παναγιώτη Νικάκη: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος κατά πλειοψηφία 4-1 (ένα μέλος είχε τη γνώμη ότι έπρεπε να κηρυχθεί απαράδεκτη η ποινική δίωξη λόγω δεδικασμένου).
- Γιώργος Καλδής: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.
- Αλέξανδρος Λέτσας: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.
- Φάνης Λυγινός: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.
- Jean Claude OSWALD: παύει οριστικά την ποινική δίωξη για τις πράξεις που τελέστηκαν έως το 2002 και για τις λοιπές αθώος.
- Μάρθα Δημητριάδη-Καραβέλα: Αθώα
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.