Πολιτικη & Οικονομια

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Στεκόμαστε δίπλα στην τουρκική μειονότητα της Θράκης» - Η ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις Ζεϊμπέκ

Όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Η αντίδραση από την πλευρά της ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο © Twitter / Τάσος Χατζηβασιλείου

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Η ανακοίνωση μετά το σχόλιο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για «τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, που προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, Τάσου Χατζηβασιλείου. 

Σύμφωνα με το OPEN, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Στεκόμαστε πίσω από την τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκαταλείπει τον αγώνα για ελευθερία και ανθρώπινα δικαιώματα, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσει το σοβαρό γεγονός και να εντοπίσει τους δράστες».

Την Πέμπτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, παραχώρησε συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο και μεταξύ άλλων δήλωσε πως «θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας».

«Ο βουλευτής Ξάνθης του @syriza_gr Χουσεΐν Ζεΐμπέκ δηλώνει στην τουρκική τηλεόραση: Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας». Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου. 

Πριν από λίγες ημέρες, ο Τάσος Χατζηβασιλείου είχε κάνει γνωστό ότι ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ  παρέστη σε συνάντηση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με «ομογενείς» από την Ξάνθη, ενόψει της εκλογής ψευδομουφτή. 

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ: «Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου»

Στην ίδια συνέντευξη στο Haber A, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, αποκάλυψε ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Σύμφωνα με το «Έθνος», ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ αναφέρθηκε στις εκλογές Μουφτή που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη, αναφέροντας ότι «φυσικά, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αντανακλώνται πάντα στους πολιτικούς που εκπροσωπούν τον λαό της Δυτικής Θράκης σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει μεγάλη ένταση. Ξέρετε ότι είχαμε εκλογές Μουφτή. Έφυγε από τη ζωή ο Μουφτής μας Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ. Με αυτή τη διαδικασία έγιναν ξανά εκλογές. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη».

Επιπλέον, ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ θυμήθηκε και την περίοδο που τού επιτέθηκαν, ως βουλευτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Χρυσής Αυγής. «Αυτή η προσβολή προς εμένα δεν είναι καινούργια. Ξέρετε ότι το 2015 το κόμμα μας ήταν στην εξουσία στην Ελλάδα. Τότε υπήρχε το φασιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Μου επιτέθηκαν ακόμη και μέσα στη Βουλή. Συχνά κατηγορούμαι ως Τούρκος κατάσκοπος στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας. Στις 12 Σεπτεμβρίου, ένας πολίτης σε ζωντανή σύνδεση είπε κάτι απίστευτο. Είπε ότι αν γινόταν πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Ζεϊμπέκ θα ήταν το πρώτο άτομο που θα σκότωνα. Φυσικά, η προσωπικότητα αυτού που το είπε είναι δευτερεύον θέμα εδώ, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο δημοσιογράφος που παρουσίαζε το πρόγραμμα στο κανάλι δεν πήρε καμία πρωτοβουλία. Είδαμε, μάλιστα, ότι ενθάρρυνε και δεν καταδίκασε αυτόν που τα είπε αυτά. Ξεκινήσαμε λοιπόν τη νομική διαδικασία. Έκανα αίτηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης και στο Αστυνομικό Τμήμα». 

Σε άλλο σημείο ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ πρόσθεσε: «Όπως είπαμε, συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δίκαιη υπόθεση της μειονότητας εντός του νομικού πλαισίου. Φυσικά, οι απειλές έχουν γίνει μέρος της ζωής μας. Δεν μας πτοούν, μας τροφοδοτούν ακόμα πιο αποφασιστικά. Γιατί έχουμε δίκαιο σκοπό. Έχουμε, δηλαδή, δίκαιο σκοπό στην εκπαίδευση, στη διαχείριση ιδρυμάτων, στη διαχείριση του μουφτή μας, στην ελευθερία προσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας. Και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο του νόμου. Άρα, δεν υπάρχει τίποτα μη φυσιολογικό εδώ. Αλλά φυσικά, είναι λυπηρό και προβληματικό να μας υποβάλλουν το 2022 σε τέτοια πράγματα στην Ελλάδα, που λέγεται κοιτίδα της δημοκρατίας. Όπως είπα, θα συνεχίσουμε με τον τρόπο που ξέρουμε. Δεν είναι η πρώτη φορά για εμάς. Φυσικά, είπαν ότι μπορείτε να αυξήσετε την προστασία αν θέλετε. Είπαμε ότι δεν χρειάζεται. Έχω ήδη τους δικούς μου σωματοφύλακες που μου έχει διαθέσει το Κοινοβούλιο. Έχω αστυνομικό σωματοφύλακα, έναν στην πόλη μου και έναν στην Αθήνα. Εκτός από αυτό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Όπως είπαμε, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης μέχρι τέλους στο δίκαιο σκοπό μας». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ