Πολιτικη & Οικονομια

Tέλος της Eνισχυμένης Eποπτείας από σήμερα - Αναμένεται δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όσα αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος στην ενισχυμένη εποπτεία - Τι θα πει στην επίσημη δηλωσή του ο πρωθυπουργός

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας από την Ε.Ε. ήρθε σήμερα (20/8) για την Ελλάδα, μετά τα τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης από το 2010 έως το 2018. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να κάνει σήμερα επίσημη δήλωση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο μήνυμά του αναμένεται να μιλήσει για τη δικαίωση των θυσιών που έκαναν οι πολίτες όλα αυτά τα χρόνια και το οριστικό τέλος μιας επώδυνης περιόδου, όπως αναφέρουν πληροφορίες της ΕΡΤ. Παράλληλα, θα μιλήσει για τα όσα έγιναν την τελευταία τριετία προκειμένου να βρεθεί με ασφάλεια η χώρα σε αυτό το σημείο. Την αποπληρωμή του συνόλου του δανείου από το ΔΝΤ, ύψους 8 δισ. ευρώ, την οριστική άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο του 2019 και τις μεταρρυθμίσεις που αύξησαν την αξιοπιστία της χώρας σε εταίρους και αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τονίσει ότι οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις ελλοχεύουν τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω πληθωρισμού και περιορισμένης ανάπτυξης, απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Για αυτό θα επισημάνει την ανάγκη σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα. Θα αναφερθεί, επίσης, στον «εθνικό στόχο της επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα», κάτι που θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και εισόδημα για όλους.

Τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας: Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε στο Eurogroup κατά την έξοδό του από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής τον Ιούνιο του 2018 και ότι έχει πετύχει αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμη και κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και πιο πρόσφατα, από τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ελλάδας, η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά και οι κίνδυνοι δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, η διατήρηση της Ελλάδας υπό ενισχυμένη επιτήρηση δεν δικαιολογείται πλέον.

Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της χώρας θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής επιτήρησης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Η παρακολούθηση των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μεταπρογραμματικής έκθεσης που θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2022, η οποία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για μια απόφαση του Eurogroup σχετικά με την τελική δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2018. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προβλέπονται επίσης στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ