Πολιτικη & Οικονομια

Πώς οι συνδικαλιστές ξεσκέπασαν το δόλιο κόλπο του εφοπλιστή Τσάκου

Νόμος είναι το δίκαιο του συνδικαλιστή

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικονογράφηση που απεικονίζει υψωμένη γροθιά

Η πρόταση να χαρακτηριστεί πρότυπο το ιδιωτικό ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών ΤΕΕΝΣ», οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών και η στάση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο όμιλος Τσάκου, αριθμεί περισσότερα από 100 πλοία. Χιώτες στην καταγωγή, επενδύουν συνεχώς στον τόπο τους και μοιράζονται την αγωνία του εφοπλιστικού κόσμου για τον αφελληνισμό των πληρωμάτων. Ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν. Διότι το άγρυπνο βλέμμα και το δαιμόνιο των συνδικαλιστών της ΓΣΕΕ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, ξεσκέπασε τους φουκαράδες τους Τσάκους στην προσπάθειά τους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του τίμιου λαού της Χίου.

Στα τέλη του περασμένου μήνα -και ενώ οι ζεστές δεν είχαν σφίξει ακόμη- συνεδρίασε το αρμόδιο συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας για την επαγγελματική εκπαίδευση, με το βαρύγδουπο όνομα ΚΣΕΕΚ. Ήτοι Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Οι σύνεδροι, αποχαυνωμένοι από τη θερινή ραστώνη πήγαν να χάψουν αμάσητο ένα δαιμόνιο κόλπο των σκληρών καπιταλιστών, της εφοπλιστικής οικογένειας Τσάκου.

Οι εφοπλιστές είχαν κατορθώσει να βάλουν στην ημερήσια διάταξη, το χαρακτηρισμό του ιδιωτικού ΕΠΑΛ «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών ΤΕΕΝΣ» το οποίο εδρεύει στη Χίο, ως πρότυπου. Είχαν μάλιστα κατορθώσει να λάβουν και τη θετική εισήγηση του -επίσης βαρύγδουπου- ΣΠΑΕΕ. Ήτοι του τοπικού Περιφερειακού Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Εννοείται ότι υπέρ της πρότασης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Γεγονός το οποίο από μόνο του θα έπρεπε να πονηρέψει τα μέλη του συμβουλίου. Ο άγραφος κανόνας του καλού συνδικαλιστή (rule of thumb, όπως τον λένε στα βασανισμένα μαστιχοχώρια), λέει ότι οφείλει να κάνει πάντα το αντίθετο από ότι λέει ο ΣΕΒ. Ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων ανέφερε και σχετική νομοθεσία (ν. 4763/21) η οποία προβλέπει τη διαδικασία χαρακτηρισμού του σχολείου ως προτύπου, εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια και σύμφωνε και το ΣΠΑΕΕ. Ξεχνούν βεβαίως ότι στην Ελλάδα, νόμος είναι το δίκαιο του συνδικαλιστή.

Έτσι, ενώ το τέλειο έγκλημα ήταν έτοιμο να συντελεστεί, οι συνδικαλιστές της ΓΣΣΕ με τη βοήθεια της ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) και της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας), σταμάτησαν την πλεκτάνη.

Ειδικότερα, εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες και τους «προβληματισμούς» τους για τις επιπτώσεις στη δημόσια εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα μίλησαν για τον κίνδυνο να μοιράζονται αφειδώς παρόμοιοι τίτλοι στην ιδιωτική εκπαίδευση η οποία παρά το ότι πολλές φορές αναφέρει ότι λειτουργεί μη κερδοσκοπικά τελικά επιδιώκει το κέρδος.

Δηλαδή, για όποιον δεν κατάλαβε, οι εργατοπατέρες και οι συνδικαλιστές των εμπόρων και των βιοτεχνών υποστήριξαν ότι ο Τσάκος θέλει να κερδοσκοπήσει με το ΕΠΑΛ. Τα βαπόρια, τα έχει για βιτρίνα. Αντέκρουσαν φυσικά και το αστείο επιχείρημα της άλλης πλευράς, σύμφωνα με το οποίο οι μαθητές στη συγκεκριμένη σχολή δεν πληρώνουν δίδακτρα γιατί τα πληρώνει ο Τσάκος. Είμαι βέβαιος ότι αν ζητούσε κανείς εξηγήσεις, οι συνδικαλιστές θα υποστήριζαν πως και τα λεφτά του Τσάκου ανήκουν στο λαό. Μαζί με τα βαπόρια του. Θα φώναζαν και ένα «βίβα λα ρεβολουθιόν» και θα έληγαν πανηγυρικά τη σεμνή τελετή.

Και αν όλα τα προαναφερθέντα σας ακούγονται αστεία, περιμένετε να δείτε την αντίδραση του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα του Υπ. παιδείας. Πήρε πίσω το θέμα με μια εντυπωσιακή «πισωπεταλιά» και δεσμεύθηκε μάλιστα πως δεν θα υπάρξει καμία επιχορήγηση προς το συγκεκριμένο ΕΠΑΛ.

Είμαι περίπου βέβαιος ότι μόλις η Νίκη Κεραμέως διαβάσει αυτές τις σειρές, θα επιχειρήσει να αντιδράσει. Όμως η κακοδαιμονία του ελληνικού δημοσίου, θα συνεχίζεται εσαεί όσο άνθρωποι με ιδεοληψίες εντέλλονται να αποφασίζουν για τόσο σοβαρά θέματα. Και τέλος πάντων μπορεί κανείς να χωνέψει τόνους ιδεοληψίας και διαστρέβλωσης, πως να χωνέψει όμως κανείς ότι κάποιοι πληρώνονται για να επιχειρηματολογούν σοβαρά, σχετικά με το αν ο ζάπλουτος Τσάκος, θέλει να κερδοσκοπήσει με ένα ΕΠΑΛ;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ