- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
EKT: Πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από μια δεκαετία
Τέλος στην ποσοτική χαλάρωση - Τι θα γίνει με τα ελληνικά ομόλογα
ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων και τέλος στο QE
Την λήξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από την 1η Ιουλίου αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκε πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης από τον ερχόμενο μήνα.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν προαναγγείλει προ πολλού τόσο τον τερματισμό των αγορών ομολόγων, όσο και την αύξηση των επιτοκίων, με τις χρηματαγορές να έχουν προεξοφλήσει ότι η πρώτη επιτοκιακή αύξηση θα έρθει τον επόμενο μήνα.
Μετά τον Σεπτέμβριο, με βάση την ισχύουσα αξιολόγηση, το Δ.Σ. αναμένει πως μια σταδιακή αλλά διαρκής οδός νέων αυξήσεων επιτοκίων θα είναι κατάλληλη. Σύμφωνα με τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου για τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, ο ρυθμός με τον οποίο το Δ.Σ. θα προσαρμόσει τη νομισματική του πολιτική θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογεί τον πληθωρισμό για την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα, η ΕΚΤ αποφάσισε πως ολοκληρώνεται επίσημα το πρόγραμμα αγοράς assets (APP), σύμφωνα με το ισχύον guidance, από την 1η Ιουλίου του 2022 και έχει πρόθεση να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από τις λήξεις των ομολόγων που αποκτήθηκαν από το APP για μια παρατεταμένη περίοδο, μετά την ημερομηνία έναρξης αύξησης των επιτοκίων και σε κάθε περίπτωση, για όσο είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί επαρκής ρευστότητα και μια στάση κατάλληλης νομισματικής πολιτικής.
Tι θα ισχύσει για την Ελλάδα
Όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. Η ΕΚΤ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσά που θα υπερβαίνουν τις λήξεις των τίτλων που ήδη κατέχει. Και τούτο προκειμένου να αποφευχθούν ανεπιθύμητες παρενέργειες στην ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει να ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Οσον αφορά στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ εκτιμά ότι ότι θα διαμορφωθεί στο 6,8% το 2022 για να υποχωρήσει σταδιακά στο 3,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024.
Κριστίν Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και σε παράλογα επίπεδα
Στο σταθερά επίμονο πληθωρισμό επικεντρώθηκε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρτν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης.
Η σημερινή συνεδρίαση είχε μια καινοτομία καθώς πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ. Όμως η συνέντευξη είχε και μία πρωτοτυπία καθώς διεξήχθη σε υβριδική μορφή, με δημοσιογράφους διά ζώσης (για πρώτη φορά μετά την πανδημία) και διαδικτυακά να την παρακολουθούν.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει κινδύνους στην οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς εντείνει την ενεργειακή κρίση, αυξάνει τις τιμές στα τρόφιμα και μεγαλώνει τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν έχουν υποχωρήσει».
Ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και σε παράλογα επίπεδα, ανέφερε η κ. Λαγκάρντ και γι αυτό αναθεωρήσαμε σημαντικά τις προβλέψεις μας σε σχέση με αυτές του Μαρτίου.
Βάσει των νέων προβλέψεων, αναμένεται οι τιμές καταναλωτή να τρέξουν με ρυθμό 6,8% το 2022 (5,1% οι προβλέψεις του Μαρτίου), 3,5% το 2023 (2,1% τον Μάρτιο) και 2,1% 2024 (1,9% τον Μάρτιο).
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική προτεραιότητα, που μπορεί να γίνει πράξη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ποιοι δικαιούχοι α21 δεν θα πληρωθούν την πρώτη δόση
Ποιοι το δικαιούνται, πού γίνεται η αίτηση
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιρανών στην Ελλάδα περιγράφει τη ζωή υπό το θεοκρατικό καθεστώς
Η κατάθεση στην εν εξελίξει δίκη του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ
Τι πρέπει να προσέξουν
«Δεν είναι πρόθεση μας να εμπλακούμε στον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών
Ποιοι άνεργοι το παίρνουν ολόκληρο
«Συμμετέχουμε στις "Ασπίδες" στην Ερυθρά Θάλασσα»
Πλεύρης: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μπούργκας για ανήλικα στην Ελλάδα
Μέχρι πότε πρέπει να έχει πληρωθεί στον εργαζόμενο
Οι σύντροφοι κοροϊδεύουν τις θεούσες, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν σε πολλά.
Τρόποι πληρωμής, ποιοι δικαιούχοι κόβονται
«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Πότε εμφανίζονται τα χρήματα, όλες οι ημερομηνίες
Η προθεσμία για την υποβολή, ποιοι εξασφαλίζουν τη μέγιστη έκπτωση 4%
Πώς πληρώνω με IRIS, κάρτα και web banking
Στις 24 Μαρτίου η σχετική εισήγηση της Κεραμέως στο Υπουργικό Συμβούλιο
Θεραπεύουμε το σύμπτωμα, αλλά ενισχύουμε παθογένειες που χρόνια τώρα εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιούς οικονομικής παιδείας στη χώρα.
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.