- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Σακελλαροπούλου: Εγκαινίασε τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ «Steki 46»
«Η Πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται την περιθωριοποίησή τους», σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ «Steki 46».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε τον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ «Steki 46», χαρακτηρίζοντας τη δημιουργία του χώρου ως «ένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα εξαρτημένα άτομα, που θα τους δώσει την απαραίτητη ψυχολογική ώθηση για το επόμενο καθοριστικό βήμα της ζωής τους, τον αγώνα για την οριστική απεξάρτηση και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία μας».
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι σε αυτόν τον χώρο μπορεί να γίνεται ασφαλής χρήση ναρκωτικών ουσιών, υπό επιτήρηση και με καθαρά σύνεργα, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται κατά το δυνατόν η υγεία των χρηστών και να αποφεύγεται η διασπορά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ταυτόχρονα, επεσήμανε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι φιλοξενούμενοι στο «STEKI 46» θα έχουν άμεση σύνδεση με τα βασικά θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ. Ειδικότερα, σημείωσε ότι «ο πρώτος Χώρος Εποπτευόμενης Χρήσης, στο κέντρο της πρωτεύουσας, είναι πλήρως εξοπλισμένος και στελεχωμένος με διεπιστημονική ομάδα ειδικών για την άμεση αντιμετώπιση περιπτώσεων υπερδοσολογίας και την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης».
Σακελλαροπούλου: Αλλάζει και την οπτική μας απέναντι στον ασθενή - χρήστη
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «παρά το μέγεθος του προβλήματος της εξάρτησης, η πρωτοβουλία αυτή μάς κάνει να αισιοδοξούμε γιατί, εκτός από τις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρει, αλλάζει και την οπτική μας απέναντι στον ασθενή-χρήστη. Έτσι, στόχος μας πια δεν είναι μόνο η μείωση της βλάβης που προκαλούν οι ναρκωτικές ουσίες, αλλά και η διασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η μέριμνα για την ατομική υγιεινή, τη σίτιση και την ένδυσή του. Με δυο λόγια, η ανακούφιση από την επώδυνη και δυσβάσταχτη καθημερινότητά του».
«Μακροπρόθεσμα, βέβαια, όλοι ευελπιστούμε ότι τα εξαρτημένα άτομα, από τις μονάδες άμεσης βοήθειας και υποστήριξης θα περάσουν στις οργανωμένες δομές του ΟΚΑΝΑ και στις θεραπείες με υποκατάστατα ή στα λεγόμενα "στεγνά" προγράμματα, με στόχο την πλήρη κοινωνική τους επανένταξη. Μέχρι τότε, όμως, η Πολιτεία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην τραγική εικόνα των νεαρών, ως επί το πλείστον, ανθρώπων, που καταντούν οι περισσότεροι σκιά του εαυτού τους», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενη στους χρήστες, σημείωσε ότι «είναι γύρω μας, τους βλέπουμε στα πάρκα, στις γωνιές των δρόμων, στα στενά του κέντρου. Νέα παιδιά που κάνουν χρήση ουσιών δίχως καμιά ασφάλεια και γνώση, χωρίς να τηρούν έστω και στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ατομικής και κατ' επέκταση της δημόσιας υγείας. Γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγωδίας εν εξελίξει, πολλές φορές με σκληρό τέλος. Συγκλονιζόμαστε μπροστά σ' αυτήν τη σπατάλη ζωής, νιώθουμε βαθιά θλίψη για την περιθωριοποίηση, τη μοναξιά, την εξαθλίωση των εθισμένων σε ουσίες συνανθρώπων μας».
Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ότι «πολλές φορές αισθανόμαστε ανίσχυροι ή και οργισμένοι, γιατί τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν, στην έκταση που θα θέλαμε, αυτήν τη μάστιγα της κοινωνίας μας» και παρατήρησε: «Δυστυχώς, προς αυτήν την κατεύθυνση δεν βοήθησε και η συγκυρία. Τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας φαίνεται πως οδήγησαν σε επιδείνωση του φαινομένου, όπως δείχνουν πρόσφατες έρευνες. Αυξάνονται γύρω μας οι χρήστες ουσιών, έρμαια του εθισμού τους, πολλαπλά ευάλωτοι. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι στο δράμα τους».
«Η Πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται την περιθωριοποίησή τους ή τυχόν παραβατικές συμπεριφορές που υποδαυλίζονται από κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών ουσιών», επεσήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ευχήθηκε η λειτουργία του Χώρου Εποπτευόμενης Χρήσης να απαλύνει τον πόνο των χρηστών, να προστατέψει την εύθραυστη υγεία αλλά και την αξιοπρέπειά τους και να τους δώσει την απαραίτητη ψυχολογική ώθηση για το επόμενο καθοριστικό βήμα της ζωής τους, τον αγώνα για την οριστική απεξάρτηση και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία μας.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε η υπουργός Εργασίας για τις συμβάσεις
Νέος γύρος άγριας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας με φόντο τη συνάντηση στην Αθηναϊκή Λέσχη
Ο υπουργός απάντησε στην κριτική για τις υποθέσεις φορολογικής απάτης
Ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της περιοχής
Σχεδόν 600.000 κάτοικοι απέχουν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από τράπεζα
Σε δύο δόσεις οι πληρωμές
Είπαν κάτι που δεν έχουν πει ξανά;
Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Έφτασε τα 165,4 δισ. ευρώ - Αυξήθηκε η κατανάλωση, αρνητικό το ποσοστό αποταμίευσης
Τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων κατά 2.000 ευρώ και ειδική μέριμνα για τις τρίτεκνες οικογένειες
Θερμές ευχαριστίες της Εκκλησίας στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και τα κειμήλια
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Συνολικά 33 πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση
Οι δύο περιφέρειες που συγκεντρώνουν πάνω από τις μισές επενδυτικές προτάσεις
Χωρίς τέλος το ράλι στο πετρέλαιο
Η ώρα που μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Στο επίκεντρο συνδεσιμότητα, ενέργεια και Patriot
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.