- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία ώθησε σήμερα, 4 Μαρτίου, την τιμή του φυσικού αερίου σε νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρώπη, ενώ οι προμήθειες από τη Ρωσία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις με άμεσο στόχο τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Ο φόβος της διατάραξης των ρωσικών εξαγωγών, που αντιπροσωπεύουν το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, ωθούσε σε αύξηση το σημείο αναφοράς της ευρωπαϊκής αγοράς, την ολλανδική TTF, σε νέο ρεκόρ, στα 213,895 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).
Όυκρανία - Αυξήσεις τιμών: Τι είπε ο Σταϊκούρας για φυσικό αέριο, ενέργεια
Σημειώνεται ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι απαιτείται καλύτερη χαρτογράφηση της κατάστασης που διαμορφώνει η ρωσο-ουκρανική κρίση και περισσότερα δεδομένα για την ένταση και την έκταση των εξελίξεων, προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει στο αν υπάρχει επαρκής δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες πρωτοβουλίες στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών, κόντρα στις ανατιμήσεις της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών.
Μιλώντας την Τετάρτη από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών συμπλήρωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται συνιστά ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί πανευρωπαϊκές λύσεις, όπως η σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, «που ουσιαστικά θα μπορέσει από τους πόρους του, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, να χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης (για το ράλι των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων) από την εργαλειοθήκη που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις».
Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3 και απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών κόντρα στις ανατιμήσεις, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε:
«Χρειάζεται ψυχραιμία και να έχουμε καλύτερη χαρτογράφηση των εξελίξεων, γιατί όταν δεν γνωρίζουμε την έκταση και ένταση του προβλήματος, όταν δεν έχουμε λίγο πιο σίγουρα δεδομένα, δεν μπορούμε να λάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Θα πρέπει επίσης να δούμε τι θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί θα πρέπει να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, για να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, Ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκές λύσεις. Αυτό έχει πει και ο πρωθυπουργός, αυτό έχει ήδη καταθέσει ο υπουργός Ενέργειας και αυτό θα πω κι εγώ στο ECOFIN, που εκτάκτως γίνεται σήμερα».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Προχωρούν στον νότο οι Ρώσοι (Live)
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βελτιώνονται οι υποδομές πρόσβασης για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
Σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το εθνικό πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF
Συνολικά 325 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή
Πιο «ψύχραιμη» αντίδραση στην Ευρώπη
H Περιφέρεια υλοποιεί σειρά έργων υποδομής που ωφελούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους
Παπαστεργίου: Στρατηγική επένδυση εθνικής σημασίας
Θυσιάζονται τα ψήγματα αλήθειας στον βωμό της υπεραπλούστευσης της πραγματικότητας
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν σταματάμε, η προστασία της δημόσιας υγείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη»
Το ελληνικό πανεπιστήμιο ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου παραμένει δέσμιο του κράτους μαζί με όλη τη συμπαρομαρτούσα γραφειοκρατία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.