- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μητσοτάκης για Ντονμπάς: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα
Τι είπε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βουλγαρίας
Μητσοτάκης για αναγνώριση Ντονμπάς από Ρωσία: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα, 22 Φεβρουαρίου, συνάντηση με υπουργική αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιούν στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός δέχθηκε υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών, Assen Vassilev, ο οποίος συνοδεύεται από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό, αρμόδια για αποτελεσματική διοίκηση, Kalina Konstantinova, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Bozhidar Bozhanov, και τον υπουργό Ενέργειας, Alexander Nikolov.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην ρωσο-ουκρανική κρίση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών της Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές από τη Ρωσία.
«Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών», τόνισε.
Μητσοτάκης για Ουκρανία: Η κίνηση Πούτιν παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο
Κατά την έναρξη της συνάντησης και αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Κύριε αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στην Ελλάδα και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Έλληνες ομολόγους σας.
Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η επίσκεψή μου στη Σόφια, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, σηματοδότησε μία πιο δυναμική φάση στις ήδη εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις.
Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή σας επίσκεψη. Μια επίσκεψη η οποία πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα κρίσιμες ώρες και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του ΝΑΤΟ.
Η χθεσινή αναγνώριση από τη Ρωσία της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αλλά και τις συμφωνίες του Μινσκ. Και, όπως κάθε αναθεωρητική πρωτοβουλία, υπονομεύει τη διεθνή σταθερότητα και την πρόοδο.
Η Ελλάδα, ως θεμελιώδη αρχή, σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των κρατών. Καταδικάζει συνεπώς απερίφραστα ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συντονίζεται ήδη με τους εταίρους της ώστε η αντίδρασή της να είναι κοινή και ουσιαστική.
Έχω ήδη επικοινωνήσει σε αυτή την κατεύθυνση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κα Ursula von der Leyen.
Η χώρα μας έχει έναν επιπλέον λόγο ανησυχίας και παρακολούθησης των εξελίξεων: την προστασία και τη στήριξη της Ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία αλλά και της πολυπληθούς κοινότητας στη Μαριούπολη, η οποία έχει παρουσία 2.000 και πλέον ετών στην περιοχή και για την οποία εργαζόμαστε.
Η παγκόσμια κοινότητα έχει μία ευκαιρία να αντισταθεί στην ισχύ των όπλων, στην αμφισβήτηση των συνόρων και των διεθνών συνθηκών. Ο πολιτισμός και οι κατακτήσεις του 21ου αιώνα δεν πρέπει να επιτρέψουν την επιστροφή του κόσμου σε συνθήκες βίας άλλων εποχών και στις ένοπλες λύσεις των διακρατικών διαφορών.
Σε αυτό το μέτωπο κρίνεται τώρα η ευθύνη κυβερνήσεων και λαών.
Και όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από την κλιμακούμενη κρίση, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους Έλληνες πολίτες ότι έχουμε ως κυβέρνηση λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο να παραμείνει ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνδράμει τη φίλη Βουλγαρία και στον τομέα της ενεργειακής επάρκειας».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Αναφέρθηκε και στη μείωση της τιμής του πετρελαίου στην αντλία
Η αίσθηση του κατεπείγοντος και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ - ΕΛΑΣ για τη δεύτερη θέση έχουν οδηγήσει στην αναβίωση των χειρότερων χαρακτηριστικών της μεταπολίτευσης
Όλοι αυτοί που συζητούν δημόσια χωρίς να έχουν ελέγξει ούτε τα απολύτως βασικά
«Τα αποτελέσματα της ελληνικής γεώτρησης θέλουν δύο μήνες»
Νέες μειώσεις στην αντλία αναμένονται τις επόμενες ημέρες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.