- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα
Διαμαρτυρία για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά
Ελληνοτουρκικά: Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα - Αφορμή οι δηλώσεις για την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά
Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε σήμερα Πέμπτη (17/2) το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς την Άγκυρα και συγκεκριμένα στον Τούρκο επιτετραμμένο, για την προκλητικότητα της Τουρκίας.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε στην τουρκική πλευρά την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας, καθώς και τη διαμαρτυρία της για τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, αιτιάσεις που βεβαίως απορρίπτει η ελληνική πλευρά ως παράνομες και ανυπόστατες.
Στο διάβημα τονίστηκε ότι οι εν λόγω δηλώσεις δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικές, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάβημα τονίστηκε το οξύμωρο των τουρκικών θέσεων, καθώς η τουρκική πλευρά επικαλείται συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο, τη στιγμή κατά την οποία το παραβιάζει κατάφορα. Στο πλαίσιο αυτό έγινε σαφής αναφορά στο casus belli, στο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο», στη «Γαλάζια Πατρίδα».
Το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σχετικές οδηγίες προς τις Πρεσβείες μας στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβούν σε σχετική ενημέρωση για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.
«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με Τούρκο πρέσβη στο Όσλο (βίντεο)
Ο Νίκος Δένδιας είχε σκληρή αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία. Οι τόνοι ανέβηκαν στην ανοικτή συζήτηση στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι συνεχείς.
«Η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli» ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δείχνοντας μάλιστα στον χάρτη το σημείο όπου τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρενοχλήσει το πλοίο «Nautical Geo», την ώρα που πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, βάσει του σχεδιασμού για την υλοποίηση του αγωγού East Med.
Ο Τούρκος πρέσβης πήρε τον λόγο και επιχείρησε να απαντήσει στα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι όλα όσα κάνει η Τουρκία αποτελούν απάντηση στις ενέργειες της Ελλάδας. Ανέφερε, μάλιστα, και το casus belli, ισχυριζόμενος ότι αυτό αποφασίστηκε όταν η Ελλάδα αποφάσισε πως μπορεί να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
Ο Νίκος Δένδιας απάντησε άμεσα και έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι από τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας. «Αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος» ανέφερε με νόημα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
To «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για την αμνηστία πολιτικών εγκλημάτων
Στο διεθνές συνέδριο «Shaping the Future of Shipping», ο υπουργός Ναυτιλίας
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αδικείται από τη σημερινή μας εικόνα» τόνισε ο βουλευτής
«Δεν θα αλλάξουμε την πολιτική μας, ούτε θα υποσχεθούμε περισσότερα, λόγω δημοσκοπήσεων»
«Έχουμε ένα από τα πιο πλήρη συστήματα πρόληψης στην Ευρώπη», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας
Για πράξη σεβασμού στην πολιτιστική κληρονομιά και το Διεθνές Δίκαιο κάνει λόγο η Υπουργός Πολιτισμού
Παραμένει στα 2 χρόνια η παράταση της θητείας των τριών Ελλήνων ευρωεισαγγελέων
Η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα
Και μόνο η χρήση της λέξης «υπερπλούτος» θα έπρεπε να αρκεί για να καταλάβουμε ότι ούτε ο Τζοκόντος έχει αλλάξει αλλά ούτε και αυτοί που τον περιτριγυρίζουν
Τι απάντησε για το «ένταλμα σύλληψης»
Τι ισχύει για όσους δεν έχουν βγάλει ταυτότητα μέχρι τις 3 Αυγούστου
«Οι βασικές οδικές αρτηρίες δεν πρέπει να κλείνουν σε εργάσιμες ημέρες και ώρες»
«Ξέρετε πόσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ΠΑΣΟΚ έχουν έρθει στο κόμμα μας και τις οργανώσεις του;»
Πόσο μειώνονται οι δόσεις
Τι ισχύει με τα ποσά που θα μπουν στα ΑΤΜ
«Δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστική συζήτηση για κανένα οργανωτικό , θεσμικό, πολιτικό ή άλλο θέμα» - Η ανάρτηση στα social media
Τι ώρα αρχίζουν να εμφανίζονται τα χρήματα στα ΑΤΜ
«Το ένταλμα σύλληψής μου είναι άκυρο» τόνισε
Δείτε αναλυτικά παραδείγματα
Από τη δημοσιονομική εξυγίανση στις παραγωγικές επενδύσεις, τις νέες τεχνολογίες και την πραγματική ευρωπαϊκή σύγκλιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.