Πολιτικη & Οικονομια

«Θερμό» επεισόδιο Δένδια με Τούρκο πρέσβη στο Όσλο (βίντεο)

Η αποστομωτική απάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ για το casus belli

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dendias-tourkos-presvis.jpg

Ο Νίκος Δένδιας είχε «θερμό» επεισόδιο με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Όσλο. Η ατάκα του Έλληνα ΥΠΕΞ για το casus belli.

Ο Νίκος Δένδιας είχε σκληρή αντιπαράθεση με τον Τούρκο πρέσβη στη Νορβηγία. Οι τόνοι ανέβηκαν στην ανοικτή συζήτηση στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων με τίτλο: «Η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι συνεχείς.

«Η Τουρκία με συγκεκριμένες παραβατικές ενέργειες που είχαν ως αποκορύφωμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο συμφωνία, επιλέγει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και απειλεί τη χώρα μας από το 1995 με casus belli» ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δείχνοντας μάλιστα στον χάρτη το σημείο όπου τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρενοχλήσει το πλοίο «Nautical Geo», την ώρα που πραγματοποιούσε σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της ΕΕ, βάσει του σχεδιασμού για την υλοποίηση του αγωγού East Med.

Ο Τούρκος πρέσβης πήρε τον λόγο και επιχείρησε να απαντήσει στα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας. Μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι όλα όσα κάνει η Τουρκία αποτελούν απάντηση στις ενέργειες της Ελλάδας. Ανέφερε, μάλιστα, και το casus belli, ισχυριζόμενος ότι αυτό αποφασίστηκε όταν η Ελλάδα αποφάσισε πως μπορεί να επεκτείνει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε άμεσα και έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι από τον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ αναφέρεται ρητά ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση, αλλά και η απειλή χρήσης βίας. «Αν η Τουρκία θέλει να μείνει στην εποχή του 19ου αιώνων, των κανονιοφόρων και των ξεπερασμένων αυτοκρατορικών θεωρήσεων, τότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καμία πρόοδος» ανέφερε με νόημα ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

To «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Νίκο Δένδια και τον Τούρκο πρέσβη στο Όσλο κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Law of the Sea in the Eastern Mediterranean

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ