- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Αλέκσης στρίβει προς το κέντρο κάνοντας στροφή 360 μοιρών
Όπως ένας σκληρός ποδοσφαιριστής δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει ντελικάτος, έτσι κι ένας λαϊκιστής πολιτικός δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά υπεύθυνος
Σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα, την αλλαγή του πολιτικού του προφίλ και τη στροφή του προς το κέντρο.
Πρέπει να είναι η τρίτη ή η τέταρτη φορά απο τις εκλογές του 2019 που, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές αναλύσεις, ο Αλέκσης προσπαθεί να αλλάξει το προφίλ του κάνοντας στροφή προς το κέντρο. Αυτή τη φορά η αφορμή ήταν η συνέντευξη που έδωσε στον Χρήστο Κούτρα και τον Γιάννη Ντζούνο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ στην οποία το πιο κεντρώο πράγμα που είπε είναι ότι δεν συμφωνεί με τους συντρόφους που θέλουν, στη Δεύτερη Φορά Αριστερά, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβουν κάθε κομμάτι του κράτους. Ίσως έχει ξεχάσει ότι αυτός που πρώτος μίλησε για τους «αρμούς της εξουσίας» που πρέπει να ελέγχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο ίδιος, αλλά δεν είναι καθόλου περίεργο για κάποιον που πουλάει παραμύθια να καταντάει αντιφατικός και ανακόλουθος. Αυτό που είναι περίεργο είναι ότι ακόμα υπάρχουν συμπολίτες που τον παίρνουν στα σοβαρά διαπιστώνοντας τάχα ότι διαχωρίζει τη θέση του από τον σύντροφο Πολάκη και την συντρόφισσα Τασία ξεχνώντας ότι ο σύντροφος Πολάκης και η συντρόφισσα Τασία στην πραγματικότητα είναι απολύτως πιστοί και πειθαρχημένοι στην γραμμή που ο ίδιος ο Αλέκσης χάραξε.
Στη συνέντευξη ο Αλέκσης δικαιολόγησε την ύπαρξη πολλών ακραίων φωνών στο ΣΥΡΙΖΑ (υποθέτω συμπεριλαμβανόμενης και της δικής του) επικαλούμενος την πολυφωνία και τον σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις. Για να τονίσει μάλιστα την δημοκρατικότητα του κόμματός του επικαλέστηκε τον, γνωστό για τον σεβασμό στην πολυφωνία και τις διαφορετικές απόψεις, σύντροφο πρόεδρο Μάο και τη φράση του για τα λουλούδια που πρέπει να αφεθούν να ανθίσουν (και η οποία ακολουθήθηκε από μαζικό και ιδιαιτέρως βίαιο ξερίζωμα).
Βέβαια προς το παρόν τα μόνα λουλούδια που αφήνει ο Αλέκσης να ανθίσουν είναι αυτά που θέλουν να πειράξουν το πολίτευμα καθώς, όταν πήγε ο σύντροφος Σάκης Παπαδόπουλος να ανθίσει και να ψελλίσει κάτι για σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αναγκάστηκε να ανασκευάσει υπό την απειλή (όπως είπε ο ίδιος) της διαγραφής. Αντιθέτως, όσοι σύντροφοι έχουν περιγράψει τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να καταληφθεί το δημόσιο, η δικαιοσύνη και οι τράπεζες, παραμένουν ανενόχλητοι.
Αλλά, όπως είπαμε, το περίεργο δεν είναι η επιθυμία του Αλέκση και των συντρόφων του να καταλάβουν κάθε εξουσία. Οι άνθρωποι είναι αριστεροί και λογικό είναι η φιλελεύθερη αστική δημοκρατία να μην είναι το αγαπημένο τους πολίτευμα. Το περίεργο είναι πως μεγάλοι άνθρωποι τον παίρνουν στα σοβαρά επειδή όταν τον ρωτούν αν είναι ακραίος λέει «όχι, δεν είμαι», λες και υπάρχει ακραίος που θα παραδεχτεί την ακρότητά του αν ερωτηθεί ευθέως και δημοσίως. Το περίεργο είναι πως μεγάλοι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι πολιτικοί δεν είναι τετραπέρατοι υπολογιστές οι οποίοι μπορούν κατά το δοκούν να αλλάζουν συμπεριφορές και απόψεις. Οι πολιτικοί από μια ηλικία και μετά είναι, όπως όλοι μας, δέσμιοι των ψυχολογικών και πνευματικών τους δυνατοτήτων, πράγμα που σημαίνει ότι πολιτεύονται και συμπεριφέρονται όπως είναι και όπως μπορούν, όχι όπως θεωρητικώς θα ήθελαν. Μπορεί να αλλάζουν αποχρώσεις αλλά το χρώμα τους παραμένει το ίδιο. Ακόμα κι αν καταλάβουν ότι πρέπει να αλλάξουν, ακόμα κι αν καταλάβουν τι πρέπει να αλλάξουν, δεν μπορούν να το κάνουν (οι αλλαγές κόμματος είναι περισσότερο αλλαγές χώρου εργασίας και όχι στάσης).
Όπως ένας σκληρός ποδοσφαιριστής δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει ντελικάτος, ακόμα κι αν ξέρει ότι είναι απαραίτητο, έτσι κι ένας λαϊκιστής πολιτικός δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά υπεύθυνος. Γιατί δεν μπορεί να υπερβεί ούτε τον χαρακτήρα, ούτε την καλλιέργεια, ούτε τις δυνατότητές του. Πόσο μάλλον όταν αυτές είναι περιορισμένες. Είναι καταδικασμένος κάθε στροφή που θα παριστάνει ότι κάνει να είναι στροφή 360 μοιρών (όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι έτσι όπως τη νομίζει ο Αλέκσης). Και μπράβο του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκλεγόταν βουλευτής από το 1977 ως το 2000
Με αφορμή την παρουσία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ
Tι είπε για τις εσωκομματικές διαφωνίες
Tίθεται σε δημόσια διαβούλευση
Η ATLANTIC SEE LNG TRADE επισπεύδει τον Κάθετο Διάδρομο – πρώτες ροές LNG από Μάρτιo
Στο περιθώριο του ΕΛΚ, Ελλάδα και Βουλγαρία ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση
Έως 6 Φεβρουαρίου καταβάλλονται 74 εκατ. ευρώ σε 99.862 δικαιούχους – αναλυτικά όλα τα ποσά
Σχέδιο τύπου Θεσσαλονίκης, αυστηρότερη εφαρμογή του ΚΟΚ και έξυπνες κάμερες για ανάσα στην Αθήνα
Από τη Λευκωσία, η υπουργός παρουσίασε τον εθνικό διάλογο και τα μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού επαγγέλματος
Τασούλας και Μαρινάκης τονίζουν την αποτροπή, τον διάλογο χωρίς υποχωρήσεις και τις σταθερές κόκκινες γραμμές
Εκτεταμένο πλέγμα δράσεων για το 2025–2026 με επιδοτήσεις προσλήψεων, επιχειρηματικότητα και στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης
Τριάντα χρόνια μετά τα Ίμια, σαφές μήνυμα προς Άγκυρα: καμία γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο
Αιολικά και ηλιακά ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα – Ισχυρή ελληνική παρουσία, άνοδος φυσικού αερίου
Στο Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός για τη συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ
«Ένας πολύτεκνος που παίρνει 1.800 ευρώ, σήμερα θα δει 300 ευρώ αύξηση στον λογαριασμό του» αναφέρει ο υπουργός
«Πρέπει να δούμε τί πήγε λάθος για να μην επαναληφθεί» τόνισε με ανάρτησή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
«Δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει και με μήνυσε 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Στο τραπέζι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων
Πλειοψηφία υπέρ συνεργασιών, αποκλεισμού ΝΔ και προκριματικών – Τι δείχνει η Opinion Poll για το Dnews
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.