Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 13-19 Ιανουαρίου 2022

1.000 χιλιόμετρα/ώρα ήταν η ταχύτητα με την οποία ταξίδεψε το κρουστικό κύμα που προκλήθηκε από την τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai στην Τόνγκα του Ειρηνικού.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 812
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Tο κρουστικό κύμα που προκλήθηκε από την υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai

Τα νέα της εβδομάδας, 13-19 Ιανουαρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

100 ευρώ τον μήνα πληρώνουν εφεξής όσοι αμετανόητοι συμπολίτες μας είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν εμβολιαστεί. Το κράτος δεν εξαντλεί την αυστηρότητά του, και έτσι δεν θα γίνει καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη. Απλώς το πρόστιμο θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ.

50 ευρώ θα πληρώσουν για τον Ιανουάριο, καθώς η υποχρεωτικότητα ξεκίνησε μόλις προχθές και αφορά τον μισό μήνα. 

90% των πολιτών άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. 

220.000 πολίτες άνω των 60 ετών έσπευσαν να εμβολιαστούν από την ημέρα ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας μέχρι και την περασμένη Κυριακή. Διότι, καλή η συνωμοσιολογία, αλλά τα 100 ευρώ καλύτερα.

300.000 περίπου πολίτες επιμένουν στην αντιεμβολιαστική τους στάση και προτιμούν να πληρώσουν το πρόστιμο ή πιστεύουν –όχι άδικα– ότι κάτι θα γίνει και θα τη γλιτώσουν. 

15.000 πολίτες έχουν κάνει αίτηση για εμβολιασμό κατ’ οίκον και δεν έχουν εμβολιαστεί. Αυτοί εξαιρούνται από το πρόστιμο.


18.800 tweets είχε το hashtag #BoycottAustralianOpen, το πρωί της Δευτέρας, οπότε και ξεκίνησε το τουρνουά. Υπάρχουν έντονες υποψίες ότι πρόκειται για αντιεμβολιαστές που είδαν τον μεσσία τους στο πρόσωπο του Novax (27.800 tweets/πρωί Δευτέρας) Djokovic.Το πιάσατε το υπονοούμενο No-Vax…

25.000 δολάρια είχε δώσει ο Djokovic το 2020 στην Αυστραλία ως βοήθεια μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Οι οπαδοί-πιστοί του Σέρβου επικαλούνταν τη χειρονομία αυτή για να μην απελαθεί το ίνδαλμά τους. 

170.000 δολάρια είχαν δώσει για τον ίδιο σκοπό και οι Rafael Nadal και Roger Federer. Μυστηριωδώς πώς, πέρα από τη δωρεά, μπόρεσαν και να εμβολιαστούν ακυρώνοντας το επιχείρημα των NoVax fans. 


14 ευρώ δίνει ως στόχο για την τιμή της μετοχής της ΔΕΗ η Alpha Finance. Θυμίζουμε ότι λιγότερο από 3 χρόνια πριν κόστιζε λίγο πάνω από 1 ευρώ και χωρίς να συνυπολογίσουμε ότι πλέον ο αριθμός των μετοχών είναι πολύ μεγαλύτερος λόγω της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου. 


1,3% αυξημένες ήταν οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ το 2021. Περίεργο, βέβαια, αν σκεφθεί κανείς ότι οι δημοσιογράφοι κατά κανόνα επιμένουμε ότι το βιοτικό επίπεδο συνεχώς διολισθαίνει. 

37,9% ήταν μειωμένες οι πωλήσεις αντισηπτικών. Η πανδημία δεν τελείωσε, αλλά μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού συμπεριφέρεται ωσάν να τελείωσε. 


10,9% είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό της Politic. «Ο λαός αναπολεί τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα η βουλευτής του κόμματος Χαρά Καφαντάρη. Είναι πιθανόν φυσικά να έχει πληροφορίες από πρεσβείες που να δείχνουν άλλα δεδομένα, όπως τότε, το 2019, οπότε στον ΣΥΡΙΖΑ βαυκαλίζονταν ότι πάνε για ντέρμπι αμφισβητώντας όλους μαζί τους –κανονικούς– δημοσκόπους. 

46% των πολιτών απάντησαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ακολουθεί ο «κανείς» με 29% και έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 25%.

23,7% το ποσοστό που λαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO, και παραμένει πρώτο κόμμα, με τη ΝΔ να έπεται με 22,8%. Το πρόβλημα είναι ότι στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 43,22% με τη ΝΔ στο 30,15%. 

11,38% είχε λάβει το 2019 το ΚΙΝΑΛ, αλλά πλέον η GPO το «μετράει» στο 21,6%, ανατρέποντας πλήρως το σκηνικό στο τελευταίο «κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ.

19,6% δίνει η ίδια δημοσκόπηση στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογική περιφέρεια Ρεθύμνης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 22,2% (έναντι 36,99% στις τελευταίες εκλογές).

18,8% το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ στο Λασίθι, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,4% (από 34,57%).


6 από τα συνολικά 24 Rafale ήρθαν χθες Τετάρτη στην Ελλάδα. 

4 είναι διθέσια και 2 μονοθέσια.

2 ώρες και 30 λεπτά διήρκησε η πτήση τους από το Ιστρ της Γαλλίας μέχρι την Τανάγρα. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν καταψηφίσει την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών.


77% των CEOs διεθνώς προβλέπουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί το 2022, ενώ μόνο το 15% αναμένει επιδείνωση των συνθηκών, σύμφωνα με έρευνα της PWC. 

4.446 CEOs από συνολικά 89 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα που διεξήχθη κατά το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2021.


10.433,50 τ.μ., είναι η συνολική έκταση των πέντε οικοπέδων που αγόρασε η Prodea Investments στη Λεωφόρο Κηφισίας και στα οποία θα κατασκευάσει δύο αυτόνομα κτίρια γραφείων, συνολικής επιφάνειας άνω των 17.000 τετραγωνικών. 

35 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να κοστίσει το σύνολο της επένδυσης. 


8.300 self tests τα οποία πραγματοποιήθηκαν για τον έλεγχο πρόσβασης στα σχολεία βρέθηκαν θετικά, στον πρώτο έλεγχο της τρέχουσας εβδομάδας. 

3 τμήματα επί συνόλου άνω των 81.000 έκλεισαν εξαιτίας κρουσμάτων, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Γιατροί, πολιτικοί και πραματευτάδες που προέβλεπαν ότι θα κολλήσουμε (τουλάχιστον) όλοι άμα ανοίξουν τα σχολεία διαψεύστηκαν και τώρα ψάχνουν να βρουν τρόπους για να πουν ότι δικαιώθηκαν.


Δορυφορική απεικόνιση του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai στην Τόνγκα του Ειρηνικού

1.000 χιλιόμετρα/ώρα ήταν η ταχύτητα με την οποία ταξίδεψε το κρουστικό κύμα που προκλήθηκε από την τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha'apai στην Τόνγκα του Ειρηνικού.

2 φορές «πέρασε» πάνω από την Ελλάδα το κρουστικό κύμα, και οι μετρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν σημαντικές αναταράξεις στην ατμοσφαιρική πίεση. 
1.350 πιθανά ενεργά ηφαίστεια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.


Verba Volant

Χρήστος Δάντης 

«Μας έκλεισες τη μουσική, μας τρώει το σαράκι, γι’ αυτό και θα στο ξαναπώ…………» Ο ερμηνευτής του διαχρονικού ύμνου «Κ@ριόλ@ σε μισώ» φτιάχνει μαντινάδες αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιος (ξέρετε εσείς...) φταίει για την απαγόρευση της μουσικής. Ο στρατευμένος καλλιτέχνης είχε αντιδράσει και παλαιότερα όταν υποστήριξε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος έγινε γιατί «ΚΑΠΟΙΟΙ» ήθελαν να κυνηγήσουν το θέαμα…

Κατερίνα Μάρκου 

«Η λογοκρισία στη δημοσιογραφία μάς πηγαίνει πίσω σε άλλες εποχές. Με την ελευθεροτυπία, τους δημοσιογράφους και την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. #Βαξεβανης». Να διευκρινίσουμε στη συμπαθή πρώην βουλευτή της ΝΔ ότι η δίωξη κατά του κυρίου Βαξεβάνη δεν σχετίζεται με όσα έγραψε, αλλά με όσα υποστηρίζουν οι δικαστές ότι έκανε. Το γεγονός ότι είναι δημοσιογράφος δεν υπερκαλύπτει οποιαδήποτε άλλη δράση. Ειδάλλως θα απαιτώ να μου σβήνουν κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα ή θα υποστηρίζω ότι πρόκειται για φίμωση και λογοκρισία… 

Ιωάννης Σγουρός  

«Τσίπρας και Ανδρουλάκης να κάψουν το νέο παιχνίδι Μητσοτάκη με τον Λοβέρδο: να ανακοινώσουν τον Γιάννη Σγουρό για κοινό υποψήφιο για την περιφέρεια Αττικής». Πρόκειται για σαφή πρόταση που θα μπορούσε να φέρει κοντά τα δύο κόμματα. Ένα μικρό μειονέκτημα είναι ότι τον Γιάννη τον Σγουρό τον προτείνει ο Ιωάννης ο Σγουρός, και δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία. Είναι το ίδιο πρόσωπο…

Γιώργος Λακόπουλος   

«Ό,τι χτίζει ο Τσίπρας το γκρεμίζει ο Πολάκης, πότε με τον ελεεινό λόγο του και την πολιτική παραφροσύνη του και τώρα παριστάνοντας των Ρομπέν των ταβερνών». Ένας απλός δημοσιογράφος, που πλασαριζόταν ως «συνομιλητής του Τσίπρα», τα έβαλε με τον Αψύ. Εισέπραξε φυσικά την απάντησή του (πάντα μέσω FB). Ο Π.Π. (πι-πι) τον αποκάλεσε «λεκέ» και αναρωτήθηκε πού θα κρυφτούν μερικοί «προοδευτικοί του εκσυγχρονιστικού σηκωμένου φρυδιού». Η σοσιαλδημοκρατία στα καλύτερά της. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ