Πολιτικη & Οικονομια

Ο Τσίπρας ζήτησε εκλογές στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για σοβαρά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2022 στη Βουλή
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2022 στη Βουλή © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2022 στη Βουλή, ζήτησε εκλογές, επισημαίνοντας: «Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας στη συνεδρίαση της Βουλής για τον Προϋπολογισμό 2022. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκλογές, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί.

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας και την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα για τις ΜΕΘ, ζήτησε «να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων».

«Η κυβέρνηση σας αποδείχτηκε αναποτελεσματική και ανίκανη να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Αποδείχτηκε επίσης αυταρχική, αδιάφορη στις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αποδείχθηκε ανήθικη και επικίνδυνη» ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και συνέχισε, λέγοντας: «Θα έφτανε και μόνον η έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα, η αγνόηση των ειδικών που κόστισε χιλιάδες ζωές, αλλά και τα ψέματα που ακολούθησαν τη δημοσίευσή της, για να παραιτηθεί οποιαδήποτε κυβέρνηση άλλης ευρωπαικής χώρας».

«Στις δημοκρατίες, όμως, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γιατί σας ερωτώ: Με ποια αξιοπιστία θα δώσετε εσείς κύριε Μητσοτάκη τη μάχη απέναντι στο 5ο κύμα της πανδημία που θα έρθει την άνοιξη. Με ποια στρατηγική θα δώσετε εσείς στήριγμα στη κοινωνία που υποφέρει από την ακρίβεια; Έχετε όμως σήμερα, μια δυνατότητα να φανείτε αντάξιος της ευθύνης. Να σταθείτε σε αυτό εδώ το βήμα και αντί για δικαιολογίες, για ψέματα, για ύβρεις προς τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Να φερθείτε έντιμα. Να δώσετε διέξοδο στο αδιέξοδο. Και μια είναι μόνο η διέξοδος στο σημερινό αδιέξοδο. Να παραιτηθείτε κύριε Μητσοτάκη. Να προκηρύξετε εκλογές. Να δώσετε τη δυνατότητα στη λαϊκή ετυμηγορία να δώσει διέξοδο» ζήτησε ο κ. Τσίπρας.

«Πατάτε δυόμισι χρόνια στο λαιμό της χώρας, στηριζόμενοι σε χορηγούμενα με κρατικό χρήμα ΜΜΕ και σε αποτελέσματα δημοσκοπήσεων. Ιδού λοιπόν η Ρόδος. Εν ονόματι μιας κοινωνίας που υποφέρει, σας ζητάμε να δώσετε λύση. Αποτύχατε να διαχειριστείτε τις κρίσεις. Είστε όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και επικίνδυνος για να διαχειριστείτε τα αποτελέσματα όσων δημιουργήσατε...

» Είστε μια κυβέρνηση ενόχων για τα πολλαπλά δράματα και τις πολλαπλές πληγές στη χώρα και στην κοινωνία… Σας ζητώ, σας ζητούμε, να δώσετε το δικαίωμα στο λαό να σας κρίνει. Προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία στο μόνο δημοκρατικό δρόμο» ανέφερε επίσης.

«Και δεν το ζητώ μόνο από εσάς. Το ζητώ και από την ελληνική κοινωνία. Καλώ τους Έλληνες να αντισταθούν στην πολιτική, στην αλαζονεία, στη διαφθορά και τη φθορά που εκπροσωπείτε. Καλώ τους Έλληνες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων. Καλώ τους Έλληνες να επιβάλουν το συνταγματικό τους δικαίωμα να αποφασίσουν οι ίδιοι για το δικό τους αύριο. Υπάρχει ελπίδα για τον τόπο.Υπάρχει ο δρόμος της προστασίας της ζωής και της αξιοπρέπειας. Η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη θα κάνει και πάλι το καθήκον της απέναντι στη ιστορία» σημείωσε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2022.

Α. Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη δυστυχώς επτωχεύσατε ηθικά  | 18/12/21 | ΕΡΤ

Νέα κριτική Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε σε σχέση με την έκθεση Τσιόδρα-Λύτρα: «Κύριε Μητσοτάκη χρωστάτε ορισμένες απαντήσεις. Όχι σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό… Γιατί καταφεύγετε συνεχώς και συστηματικά στα ψέματα εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραγωδίας; Γιατί είπατε ψέματα μια και δυο και τρεις φορές ότι η πανδημία τελείωσε, ή τελειώνει; Γιατί λέτε ψέματα ότι έχουμε πανδημία ανεμβολίαστων. Γιατί λέτε ψέματα για την κατάσταση στο ΕΣΥ; Και γιατί, μόλις πριν 15 μέρες, είπατε ψέματα στη Βουλή, για τους εκτός ΜΕΘ ασθενείς; Αφήσατε να εννοηθεί το τραγικό, επικίνδυνο, αντιεπιστημονικό, επιπόλαιο, και τελικά ανήθικο, ότι είναι το ίδιο να είσαι διασωληνωμένος στο ράντζο και το ίδιο σε ΜΕΘ.

» Ό,τι δεν είχατε στοιχεία που να δείχνουν το αντίθετο. Και καμία έρευνα να σας το υποδεικνύει. Ενώ είχατε στα χέρια σας για μήνες την αποκαλυπτική έρευνα του πιο στενού σας συμβούλου. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε τέτοια πράγματα; Όχι σε μένα. Αλλά στους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν; Και ακόμη και σήμερα, δεν ντρέπεστε να λέτε ψέματα για τα ψέματα; Ότι δήθεν δεν λάβατε γνώση της επιστημονικής μελέτης που έκαναν ο κος Τσιόδρας και ο κος Λύτρας; Και ψάχνετε να βρείτε που θα φορτώσετε την ευθύνη. Δεν ντρέπεστε; Ψάχνετε τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Σε λίγο και τον κλητήρα».

«Εσείς δεν δηλώνατε σε συνέντευξή σας ότι ο κος Τσιόδρας σας ενημερώνει τρεις φορές τη βδομάδα για όλα τα δεδομένα της πανδημίας; Και τώρα τι θέλετε να μας πείτε; Ότι δεν σας ενημέρωσε για τα στοιχεία της θνητότητας εκτός ΜΕΘ; Δεν σας είπε ότι το 38,4% των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχατε ενισχύσει το ΕΣΥ; Δεν σας είπε ότι το 87% όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν;» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2022.

«Αν δεν τα ξέρατε θα έπρεπε να παραιτηθείτε για εγκληματική και επικίνδυνη αμεριμνησία εν μέσω πανδημίας. Αν τα ξέρατε και λέτε συνειδητά ψέματα θα έπρεπε να παραιτηθείτε για επικίνδυνο κυνισμό. Διαλέχτε το λόγο και την αιτία…Και ακόμη πιο εγκληματικό το ψέμα που συνοδεύει τις δικαιολογίες σας. Και είστε ο ίδιος άνθρωπος κύριε Μητσοτάκη, που πριν από λίγους μήνες υπερηφανευόσασταν ότι μετρούσατε στρέμματα και όχι φέρετρα. Τώρα τι μετράτε; Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε λεπτό πρωθυπουργός, αν έλεγε τέτοια ψέματα για να καλύψει την αμέλεια, την αδιαφορία, ή τις εμμονές του. Που κόστισαν χιλιάδες ζωές» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον προϋπολογισμό 2022

Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εμμένει σε παρωχημένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του χθες, όπως ισχυρίστηκε.

«Προβλέπετε τη μείωση του ελλείματος κατά 6 μονάδες μέσα στο 2022. Δεσμευθήκατε μέσα σε χρονιά πανδημίας, ότι θα κάνετε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε ολόκληρη την Ευρώπη μέχρι το 2024. Εννέα μονάδες - σχεδόν 11 δισ. δηλαδή - μέσα σε μια διετία». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό «που λαμβάνει ψευδώς ως δεδομένο ότι η πανδημία έληξε (Την νίκησε ο κος Μητσοτάκης 3 φορές ως τώρα. 'Αρα δεν υπάρχει πανδημία) και ταυτόχρονα έναν προϋπολογισμό που αγνοεί την κρίση ακρίβειας και ανατιμήσεων» για να συμπεράνει ότι «ένας τέτοιος προϋπολογισμός, μόνο εικονικός και εκτός πραγματικότητας μπορεί να είναι» δήλωσε.

«Γιατί, κύριε Μητσοτάκη κόβετε εν μέσω πανδημίας 820 εκατομμύρια από το Υπουργείο Υγείας, όταν ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος αποδείχτηκαν ανεπαρκή; Γιατί, ακόμα και τα έκτακτα κονδύλια για την πανδημία που φέτος ήταν 1,25 δισ, γίνονται για το 2022, 736 εκατομμύρια; Αφήνετε σήμερα κενά στο ΕΣΥ, ώστε να φέρετε αύριο τους κερδοσκόπους της Υγείας να τα καλύψουν. Υποχρηματοδοτείτε σήμερα τη δημόσια Υγεία για να επιχορηγήσετε αύριο την ιδιωτική» σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2022 ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας:«…Παρόλο που δίναμε τη μάχη να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία που οι κυβερνήσεις σας την οδήγησαν, σας παραδώσαμε τα νοσοκομεία όχι με έλλειμα αλλά με 260 εκατ. ταμειακό πλεόνασμα.

» Επίσης, παραλάβαμε έναν ΕΟΠΥ που το 14 είχε 3,4 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚΑ και παραδώσαμε έναν ΕΟΠΥ που το 2018 είχε 4,65 δισ. έσοδα από τον ΕΦΚΑ. Που το 2015 είχε 2 δισ. 150 εκατ. ληξιπρόπρόθεσμα και τον παραδώσαμε χωρίς χρέη. Και που το 2018 είχε δυνατότητα να διανείμει 840 εκατ. σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και στο ΕΚΑΒ. Αφήστε λοιπόν αυτό το καλαμπούρι.

» Είμαστε η μόνη κυβέρνηση στη ιστορία του τόπου που παρέδωσε στην επόμενη πλεονάσματα στα ταμεία, ρυθμισμένο χρέος και ταυτόχρονα ενισχυμένο κοινωνικό κράτος. Και είμαστε περήφανοι για αυτό. Η παράταξή σας μας οδήγησε στα μνημόνια, στη χρεοκοπία και τη κοινωνική ανασφάλεια. H δική μας έβγαλε την οικονομία από τη κρίση, συμμάζεψε τα δημόσια οικονομικά και ενίσχυσε τη κοινωνική συνοχή».

Κατώτατος μισθός, φορολογική πολιτική και δαπάνες στην Άμυνα - Η κριτική Τσίπρα για τον προϋπολογισμό 2022

Αναφορικά με τους μισθούς, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι «τους κρατάτε καθηλωμένους σε επίπεδα πείνας και ταπείνωσης» και πρόσθεσε: «Εμείς λοιπόν δεσμευόμαστε. Το πρώτο νομοσχέδιο της προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και η μερική διαγραφή του πανδημικού χρέους για τις ΜμΕ».

Για τη φορολογική πολιτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Υπολογίζετε και διαφημίζετε μάλιστα μεγάλη αύξηση των εσόδων από φόρους. Λέτε το απλοϊκό ότι αυτό θα είναι συνέπεια της ανάπτυξης και θα έλθει κυρίως μέσα από τον ΦΠΑ. Τι μαθηματικά της αριστείας είναι αυτά κύριε Μητσοτάκη; Η ανάπτυξη για τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται με βάση τις εκτιμήσεις σας στο 4,5%. Η αύξηση των εσόδων από φόρους στο 7,5%. Ποιοι θα κληθούν να κλείσουν αυτή την τρύπα του 3%; Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Προφανώς τα συνήθη υποζύγια. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα».

Για τις δαπάνες στην Άμυνα ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Το 2020 το ποσό για τα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν 515 εκατ ευρώ. Το 2021 εκτοξεύτηκε στα 2,5 δισ. Και σήμερα έρχονται να προστεθούν και άλλα 808 εκατ. ευρώ. O αμυντικός προϋπολογισμός επιστρέφει στα ίδια επίπεδα με το 2009, χρονιά της χρεοκοπίας. Περίπου 6,5 δισ., ενώ το ΑΕΠ μας από τότε έχει συρρικνωθεί 25-30%...Κανείς δεν είπε να μην δαπανάμε λελογισμένα για την άμυνα αλλά αυτή είναι μια αλόγιστη και αχρείαστη αύξηση. Σπατάλη χωρίς σχέδιο, χωρίς διαφάνεια και σεβασμό στις προβλεπόμενες διαδικασίες, με νομικά έωλες εντολές του πρωθυπουργού».

Ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ