Πολιτικη & Οικονομια

Παύλος Χρηστίδης: Να δημιουργήσουμε το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

Λίγο πριν από τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, απευθύναμε ερωτήσεις προς τους υποψήφιους

4835-79724.jpg
Αγγελική Μπιρμπίλη
ΤΕΥΧΟΣ 807
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής
Παύλος Χρηστίδης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Παύλος Χρηστίδης: Ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μιλάει στην ATHENS VOICE λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές.

Κύριε Χρηστίδη, γιατί αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα; 
Για να εκφράσω τις αξίες, τις ιδέες και τις ευαισθησίες όσων πίστεψαν και πιστεύουν στη μεγάλη προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη και δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία του ΠΑΣΟΚ
Η υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ προέκυψε ως μια βαθιά πολιτική ανάγκη να εκφραστεί ένας χώρος τον οποίο υπηρέτησα πολλά χρόνια και στηρίζεται στην αλλαγή, στη νίκη και στη συμμετοχή των καθημερινών πολιτών στην πολιτική. Ο κόσμος θέλει επιτέλους να δει πράξεις, είναι κουρασμένος. Η πολιτική πρέπει να έχει τις πόρτες τις ανοιχτές στην κοινωνία και να γίνεται για τους καθημερινούς ανθρώπους για αυτούς που αγωνιούν να γίνει καλύτερη η ζωή τους.
Θέλω να διαμορφώσω ένα κίνημα που ανοίγει ευκαιρίες σε όλους, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αδικίες και ανισότητες, είναι δίκαιο και τολμά τα μεγάλα μεταρρυθμιστικά άλματα, χτίζοντας πάντοτε τα θεμέλια των κοινωνικών αλλαγών με όραμα τις επόμενες γενιές. Με τη συμμετοχή μας, με την ενεργοποίησή μας και κυρίως με τις απόψεις μας, την επόμενη μέρα των εκλογών, έχουν τη δύναμη στα χέρια τους να επηρεάσουν και να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις, ώστε το μέλλον που θα πετύχουμε να υλοποιεί τα όνειρά μας ξεπερνώντας και τις αναμνήσεις και τις προσδοκίες μας.

Τι είναι αυτό που διακρίνει τη δική σας υποψηφιότητα σε σχέση με τους αντιπάλους σας, ποιο είναι το δικό σας ατού;
Θέλω να δώσω φωνή στους καθημερινούς ανθρώπους, που νιώθουν ότι οι πολιτικοί λειτουργούν συμφεροντολογικά και δεν ενδιαφέρονται για την κοινωνία. Μιλάω για τη νέα γενιά, τη γενιά μας, που έπεσε πάνω σε δύο κρίσεις και δυσκολεύεται να ονειρευτεί. Είμαι εδώ για να συγκρουστώ με όσους αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, με όσους λένε ότι οι νέοι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, οι άνεργοι, όσοι έφυγαν στο εξωτερικό είναι «πολύ μικροί για να μιλήσουν». Είμαι εδώ γιατί πιστεύω στην ανανέωση με περιεχόμενο, στη διεύρυνση της βάσης του Κινήματος με εκείνους που νιώθουν ότι οι πολιτικοί δεν τους ακούν και δεν νοιάζονται πραγματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας. Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι πρέπει να αναδείξουμε τα προβλήματα της γυναίκας σήμερα και να μιλήσουμε για τα δικαιώματά της, που θίγονται αντί να ενισχύονται. Δεν έχω σκελετούς στην ντουλάπα, δεν ανήκω σε μια κάστα πολιτικών, δεν φοβάμαι να κάνω επιλογές και συγκρούσεις. 

Θέλω να τα αλλάξουμε όλα, για να γίνουμε ενα αυθεντικό Κίνημα ξανά

Τι θα κρίνει την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ; Το συναίσθημα, οι θέσεις, η διάθεση ή όχι συνεργασιών, η προοπτική εξουσίας; Και εσείς πού θα ρίξετε το βάρος;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Ξέρετε, είμαι ένας υποψήφιος λίγων εβδομάδων, χωρίς αξιώματα, αλλά με μια ατζέντα που θέλει να αναζωογονήσει την ταυτότητα της παράταξης. Δεν μου αρέσει ο ετεροπροσδιορισμός, πιστεύω στις θέσεις μας, τις κοινωνικές συμμαχίες μας, το τσαγανό μας. Στη δύναμη των ονείρων μας. 
Θα χτίσουμε την παράταξη πάνω στα γερά θεμέλια που έβαλε η Φώφη Γεννηματά, για να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος.
Σήμερα πρέπει να φέρουμε νέα κοινά στην παράταξη, να μιλήσουμε στην ψυχή κάθε γενιάς της χώρας, δίνοντας ελπίδα ότι μπορούμε, γιατί θέλουμε και αξίζουμε. 
Θέλω να τα αλλάξουμε όλα, για να γίνουμε ένα αυθεντικό Κίνημα ξανά. 

Παύλος Χρηστίδης, υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής
Παύλος Χρηστίδης.

Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις μετά από αρκετό καιρό, το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει σημάδια δημοκοπικής ανάκαμψης. Πέρα από τη συγκίνηση για τον χαμό της Φώφης  Γεννηματά και το ενδιαφέρον που προκαλεί η εκλογή αρχηγού, ποιες θα είναι οι δικές σας πρώτες, όχι συμβολικές, αλλά ουσιαστικές κινήσεις που θα κάνετε ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί το ενδιαφέρον της κοινωνίας;
Θα προτείνω την ταυτόχρονη διεξαγωγή 13 περιφερειακών συνεδρίων, που θα αποφασίσουν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Μέσα σε έναν μήνα, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες λύσεις ανά περιφέρεια και νόμο. Τον τελικό λόγο θα έχουν οι πολίτες, μέλη και φίλοι της παράταξης. Το σχέδιό μας θα είναι σαφές και κοστολογημένο. 
Άλλωστε, η κοινωνία έχει πια την απαίτηση για έργα και όχι για μια πολιτική με ψεύτικες υποσχέσεις και λόγια. Κάνουμε διάλογο με όλη τη χώρα, με καθαρές κουβέντες, πρόσωπο με πρόσωπο, ειλικρινά κι αυθόρμητα. Μιλάμε σήμερα ξανά με κάθε πολίτη που απογοητεύτηκε τα προηγούμενα χρόνια και γύρισε την πλάτη του στην πολιτική. Η επόμενη μέρα θα μας βρει ενωμένους και με σχέδιο. 
Πιστεύω πολύ στους  Έλληνες και την Ελλάδα. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να πάρουμε τις τύχες μας, στα χέρια μας. Η γενιά που χτυπήθηκε με τον πιο βάναυσο τρόπο από τις απανωτές κρίσεις, τις οποίες συνεχίζουμε να βιώνουμε, βρίσκεται πάλι μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις που αφορούν την ποιότητα ζωής της, την εκπαίδευση, την εργασία, τον οικογενειακό της σχεδιασμό και το κοινωνικό και περιβαλλοντικό της μέλλον. Χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς ποιότητα ζωής.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί, για παράδειγμα, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.  Μπορούμε να δημιουργήσουμε, λοιπόν, την Ελλάδα των ισχυρών θεσμών. Γιατί οικονομική ευημερία, η πράσινη ηθική και ο ισχυρός ψηφιακός μετασχηματισμός πάνε μαζί.

Τι σημαίνει συναισθηματικά για εσάς το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ είναι το σπίτι μας. Ήμουν πάντα εδώ, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είναι η πολιτική δύναμη που έβαλε την Ελλάδα στον χάρτη της κοινωνικής συνοχής, της δημιουργίας, των ευρωπαϊκών ταχυτήτων. Το 2015 όταν η Φώφη Γεννηματά με επέλεξε ως εκπρόσωπο, η ίδια πίστευε, όσο κανένας άλλος, στην αναγέννησή του. Και το πέτυχε. 
Η γενναία προσπάθεια που έκανε όλα αυτά τα χρόνια, αποκατέστησε την τιμή και την αξία του ΠΑΣΟΚ στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας. 
Σήμερα δεν νιώθω ότι δίνω μια μάχη συμβόλων, αλλά μια μάχη πολιτικής, την οποία θα κερδίσουμε για τον  Έλληνα και την Ελληνίδα. Για να δημιουργήσουμε ένα κανονικό, μοντέρνο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μιλάει στην ψυχή, στο συναίσθημα αλλά και στο μυαλό των Ελλήνων. 

Ποιους περιλαμβάνει η «προοδευτική παράταξη»; Θεωρείτε μέλη της παράταξής σας τα πρόσωπα (ιστορικά ή νεότερα) που έχουν απομακρυνθεί, διαγραφεί, προσχωρήσει σε άλλα κόμματα; Θα τους καλέσετε να στρατευτούν μαζί σας;
Στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι προοδευτικοί πολίτες που προσδοκούν μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με όσους έκαναν άλλες επιλογές και σήμερα νιώθουν ότι τους εκφράζει το Κίνημά μας. Εκείνο που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι οι οργανωμένες μετακινήσεις ψηφοφόρων από κόμματα και κέντρα εξουσίας αλλότρια προς τις αρχές και τις αξίες μας, όπως και όσοι πήγαν μόνο για τις καρέκλες. 


Διαβάστε ακόμα:
Αφιέρωμα στην σοσιαλδημοκρατία - γράφουν οι: Κώστας Σημίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Αλιβιζάτος, Τάσος Γιαννίτσης, Απόστολος Δοξιάδης, Γιώργος Φλωρίδης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Γιάννης Βούλγαρης, Bάσω Κιντή, Αλέκος Παπαδόπουλος, Παντελής Καψής.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ