- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η εισβολή της πολιτικής στην επιστημολογία
Ως βασικός παράγοντας κατάργησης του δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου
Σχόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία διεπιστημονικής επιτροπής οριζόμενης από τα κόμματα.
Σχεδόν με το που εμφανίστηκε η νόσος Covid-19 σε πανδημικό επίπεδο οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτών για το «τι πρέπει να γίνει», βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Εξ ίσου διαδεδομένες είναι και οι κριτικές συζητήσεις τόσο σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις, όσο και με τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής. Πρόκειται προφανώς για εύλογες καταστάσεις μέσα σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Βέβαια υπάρχει και μια πραγματικότητα η οποία αφ’ ενός μας δείχνει ότι η συγκεκριμένη πανδημία είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο φαινόμενο και βασικά τα αίτια της αρρώστιας σχεδόν εντελώς άγνωστα. Συνεπώς και η αντιμετώπιση του από τις διάφορες επιστημονικές ομάδες, παγκοσμίως, ακόμα και τώρα και μετά από σχεδόν 2 χρόνια πανδημίας, είναι ελλιπής, αντικρουόμενη και ίσως και αποσπασματική. Είναι επίσης ευρέως γνωστό ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας από διάφορες κυβερνήσεις εκφράστηκε, συχνά, με αντικρουόμενες πολιτικές. Γεγονός το οποίο, συχνά επίσης, δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση της αρρώστιας, π.χ. το παράδειγμα της Σουηδίας, ή της Ουγγαρίας.
Υπάρχει όμως ένα, «ωστόσο», το οποίο χρειάζεται να διατυπωθεί και αφορά γενικότερα στη στάση των κομμάτων σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα. Πάντα χρειάζεται να υπάρχει και να φυλάγεται «ως κόρη οφθαλμού», μια βαθιά διαχωριστική γραμμή, ανάμεσα στις πολιτικές θέσεις και στον επιστημονικό λόγο. Ακριβώς γιατί, και είναι ιστορικά καταγεγραμμένο, όταν ο πολιτικός λόγος εισχωρεί στον επιστημονικό, επιδιώκοντας να τον καταργήσει ή να τον υποκαταστήσει, τότε δημιουργείται πολιτική αντινομία η οποία επηρεάζει αρνητικά το δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο. Τότε το ανορθολογικό επιχειρεί να εξοστρακίσει το ορθολογικό για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς, φαλκιδεύοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς. Τέτοια παραδείγματα έχουμε ιστορικά στη ναζιστική Γερμανία και στην πρώην ΕΣΣΔ με την απόρριψη της ψυχανάλυσης και στις δύο όπως και με το κραυγαλέο παράδειγμα του Λυσσένκο. Ειδικότερα για την ψυχανάλυση, ακόμα σήμερα, εκτός από άτομα, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες αρνούνται το θεωρητικό της υπόβαθρο, ενώ την αποδέχεται ακόμα και χριστιανική εκκλησία. Εδώ, λοιπόν, είναι όπου το ανορθολογικό εισβάλλει με ένταση θα έλεγα μέσα στο επιστημονικό λόγο και απαιτεί να τον καταργήσει, καταργώντας ταυτόχρονα εκφράσεις του δημοκρατικού θεσμικού πλαισίου.
Αυτήν ακριβώς την παραπάνω αντίληψη εμπεριέχει η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία διεπιστημονικής επιτροπής οριζόμενης από τα κόμματα, ακριβώς γιατί ως πολιτικός φορέας επιχειρεί να κομματικοποιήσει τον επιστημονικό λόγο, καταθέτοντας πιθανώς διαφορετικές επιστημονικές απόψεις, αφού οι διοριζόμενοι από εκείνον επιστήμονες θα τον εκπροσωπούν πολιτικά. Αυτή η συγκεκριμένη πρόταση εκτός από αντιεπιστημονική είναι και πολιτικά επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Ταυτόχρονα όμως δείχνει το πώς είναι γαλουχημένος πολιτικά ο συγκεκριμένος χώρος που φαίνεται να αγνοεί συστηματικά τόσο την ελευθερία του επιστημονικού λόγου, όσο και το δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο της χώρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Μιχαηλίδου: «Η συμπερίληψη στους χώρους εργασίας δεν είναι σύνθημα, είναι καθημερινή πρακτική»
«Αναμενόμενη η αβεβαιότητα με την εμφάνιση νέων κομμάτων»
«Πλήρης συμμόρφωση με την απόφαση του Αρείου Πάγου»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.