- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Αυτά δεν είναι ψηφοδέλτια είναι… ψυχο-δέλτια». Τα λόγια ανήκουν σε έναν από τους πολιτευτές στη Β΄ Αθήνας που περίμεναν μέχρι την περασμένη Δευτέρα να δεήσει η ΝΔ και να δώσει στη δημοσιότητα τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Η δημοσιοποίησή τους άλλωστε προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Σ. Τσιτουρίδη, που βρέθηκε «στα κάγκελα», προκαλώντας στη ΝΔ νέο κύκλο εσωστρέφειας στο παραπέντε των εκλογών. Αυτή τη φορά ο «στρατηγός άνεμος» δεν έπνεε ούριος για τον πρωθυπουργό. Στις εκλογές του 2007, πρόβλημα να συμπληρωθούν οι λίστες δεν υπήρξε. Η προσφορά υποψηφίων ξεπερνούσε τη ζήτηση – για να μη μνημονεύσουμε το συνωστισμό υποψήφιων για μια θέση στη Βουλή, που καταγράφτηκε το 2004. Κοινός παρονομαστής και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις ήταν το ρεύμα εξουσίας που είχε η ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής, αδιαφιλονίκητος ηγέτης, πήγαινε καβάλα στο άλογο και ο «στρατός» ακολουθούσε.
Ο κόσμος άλλαξε, όμως, άλλαξαν και οι καιροί… Το 2009 τα πράγματα πήγαν στραβά, πολύ στραβά για τον πρωθυπουργό. Οι δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο –μετά το κραχ του Βατοπεδίου– έστελναν το κυβερνών κόμμα σταθερά στη δεύτερη θέση. Στις ευρωεκλογές επικυρώθηκε η απώλεια της πρωτιάς. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άρχισε να χάνει έδαφος ακόμα και στον παραδοσιακά υπέρ του δείκτη της καταλληλότητας να κυβερνήσει τον τόπο. Η ΝΔ έφτασε στις επικείμενες εκλογές να κολυμπά ενάντια στο ρεύμα.
Από εδώ άρχισαν και οι δυσκολίες να συμπληρωθούν αξιοπρεπώς τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Η απροθυμία υπήρξε πρωτοφανής. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, περιφέρεια όπου παραδοσιακά θέτει υποψηφιότητα και ο Κ. Καραμανλής, πάνω από 10 πολιτευτές του ψηφοδελτίου του 2007 αποσύρθηκαν. Ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης της πόλης Β. Φραντζής χρησιμοποίησε… «μεγάλα μέσα» για να τους μεταπείσει, όπως ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές δεν θα έχουν πλέον πολιτικό αύριο. Οι «ευγενικές» εκφράσεις όμως έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι προσελεύσεις αραίωσαν, οι αποχωρήσεις πύκνωσαν.
Το πραγματικό πρόβλημα απροθυμίας βίωσε η… «αγία τριάδα» των ψηφοδελτίων της ΝΔ. Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γ. Αγγέλου συντόνισε μια… διμελή ομάδα, αποτελούμενη από το γραμματέα του κόμματος Λ. Ζαγορίτη –που παράλληλα τρέχει για την επανεκλογή του στη Β΄ Αθήνας– και το διευθυντή της ΝΔ Μεν. Δασκαλάκη, που διατηρεί κι αυτός φιλοδοξίες εκλογής. Τα τηλέφωνα υποψηφίων πολιτευτών «έσπασαν» το Σαββατοκύριακο που πέρασε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό. Σε νομό της Κρήτης, υποψήφιοι δέχτηκαν μπαράζ τηλεφωνημάτων και από τους δύο, αλλά αρνήθηκαν σθεναρά να μπουν σε μια μάχη εξ ορισμού χαμένη. Οι λίστες συμπληρώθηκαν όπως-όπως. Μάλιστα, για τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων ανασύρθηκε και από τα συρτάρια λίστα της ΟΝΝΕΔ με δεκάδες ονόματα μελών της, που αρχικά είχε απορριφθεί. Στην πραγματικότητα, η ΝΔ εμφανίζει μία χωρίς προηγούμενο άσχημη εικόνα σε ό,τι αφορά στις προτιμήσεις των νέων. Σε δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Μαξίμου, πάνω από τους μισούς νέους ηλικίας κάτω των 25 που ρωτήθηκαν, δήλωναν ότι επ’ ουδενί θα ψήφιζαν ΝΔ. Η λίστα της ΟΝΝΕΔ αποδείχτηκε… μαγική εικόνα. Η ΝΔ, έλεγαν αναλυτές που επεξεργάζονται στοιχεία για λογαριασμό της, έχει μπει στην τελική ευθεία των εκλογών χωρίς εφεδρείες.
Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, τι απέμεινε; Ο αποκλεισμός του Αρ. Παυλίδη –που δήλωσε ότι θα μιλήσει μετά τις εκλογές– και του Π. Δούκα, σε αντίθεση με άλλους βουλευτές που το όνομά τους ενεπλάκη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Α, και τα… βαρίδια με τη συμμετοχή και τους εκβιασμούς των αποκαλούμενων «βαρόνων» της ΝΔ, που προκάλεσαν και εσωκομματικό πρόβλημα. Αν τα ψηφοδέλτια είναι ο καθρέφτης του βαθμού ετοιμότητας και τελικής εφόδου της ΝΔ προς τις κάλπες, τότε κάποιοι δεν πρέπει να αισθάνονται καλά αυτές τις ώρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυξάνονται οι φόβοι της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στο Ιράν
«Προς όφελος της κοινωνίας», σημειώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε μια εκτενή συνομιλία, ο Χοντορκόφσκι περιγράφει τις ισορροπίες στη Ρωσία, τις επιπτώσεις των κυρώσεων και τα πιθανά σενάρια για την επόμενη μέρα
Χρηματοδότηση έως 100% για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Χαμηλότερη ανάπτυξη, αυξημένος πληθωρισμός και νέα μέτρα στήριξης στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο
Για υπέρβαση περιθωρίου κέρδους σε προϊόντα - Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Από τον τραμπισμό και την άνοδο της Κίνας έως τον κίνδυνο ενεργειακού σοκ και τη δημοκρατική φθορά, ο Μάρτιν Γουλφ χαρτογραφεί έναν κόσμο αυξημένης αβεβαιότητας
Άλμα στις τιμές της ενέργειας δείχνουν τα στοιχεία Απριλίου
Oι διορισμοί αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους 4 έως 6 μήνες
Πότε πληρώνεται το έκτακτο βοήθημα, αναλυτικά παραδείγματα
Πότε είναι προγραμματισμένη η πληρωμή
«Έχουμε αναρωτηθεί τι συνεπάγεται αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση;»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μισθωτοί
Στα εγκαίνια του πανεπιστημίου Λευκωσίας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός
Ποια είναι και πώς θα τα αναγνωρίσετε
Έως 46.000 ευρώ με το νέο «Ανακαινίζω» για ανακαίνιση και ιδιοκατοίκηση
Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης
Μέχρι πότε οι αιτήσεις, τι να προσέξετε
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στην αντλία
Ένα αστικό τοπόσημο αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.