Το Post της ημέρας: Γιάννης Πρασσάς
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του Γιάννη Πρασσά για την πανδημία του κορωνοϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων
Είναι εξαιρετικα δύσκολο και πολύπλοκο πράγμα η επικοινωνία της επιστήμης. Πέραν της προφανους ανάγκης να μην κανεις κάποιο λαθος στην παρουσίαση των πραγματικων στοιχείων πρέπει πάντα να συνυπολογίζεις πως μπορεί τα δεδομένα αυτά να παρερμηνευτούν (είτε εκ του πονηρού ειτε αθέλητα λόγω εγγενών προκαταλήψεων) από το κοινό.
Χαρακτηριστικό το χθεσινό παράδειγμα.
Βγαίνει επίσημη ανακοίνωση χθες από Αγγλία ότι ένα μεγάλο ποσοστό νοσηλειων από COVID, της ταξης του 40% στο Ηνωμένο Βασίλειο αφορα πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους.
Στο άκουσμα της είδησης αυτής είδα δυστυχως πολλους να το ερμηνεύουν εντελως λάθος και είτε να αγχώνονται («ωχ, δηλαδή δεν έχω καλη προστασία;», είτε να ..δικαιώνονται στο μυαλό τους («ορίστε, σας τα λεγαμε εμεις. δεν κάνουν και πολλά τα εμβόλια)
Αν το δούμε ομως νηφάλια θα δούμε ότι η είδηση αυτή δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Στην πραγματικότητα αυτά ειναι εξαιρετικά νέα για τα εμβόλια (στην προκειμένη περίπτωση για το εμβόλιο της ΑστραΖενεκα που χρήσιμοποιήθηκε κατά κόρον στην Αγγλία). Δεδομένου ότι στην Αγγλία περίπου το 90% των ατομων άνω των 50 είναι πληρως εμβολιασμένοι αυτο σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να προστατεύουν απο νοσηλεία ειναι περίπου 93% (VE = 1- (odds cases vaccinated)/(odds population vaccinated)= 1 - (40/60)/(90/10) = 0.93) (*δεχόμενοι ότι οι άνω των >50 είναι γενικά πολύ περισσότερο πιθανό να δώσουν νοσηλείες)
Για να μην μπλέξουμε με μαθηματικά (που μπορεί λίγο να τρομάζουν) χονδρικά αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το 10% του πληθυσμού (οι άνω των 50 ανεμβολιαστοι) έδωσε το 60% των νοσηλειών, ενώ το υπόλοιπο 90% (η μεγάλη δεξαμενή των πληρως εμβολιασμένων) έδωσε μόλις το 40% των νοσηλειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν κοιτάμε μόνο τον αριθμητή αλλά και τον παρανομαστή.
«Και αφού είναι τόσο αποτελεσματικά τα εμβόλια στο να μειώνουν τις νοσηλείες γιατί βλέπουμε έξαρση νοσηλειών;», θα με ρωτήσεις εύλογα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο υπερμεταδοτικός πλέον ιος μεταδίδεται πολύ πολύ γρήγορα και μολύνει σε φρενήρεις ρυθμούς πολλους ανθρώπους ταυτόχρονα (κατά βάση ανεμβολιαστους μα και καποιους εμβολιασμένους). Το 10% των ανεμβολιαστων ηλικιωμένων + το υπαρκτο ποσοστό όσων ηλικιωμένων εμβολιασμένων δεν μπορούν να επωφεληθούν απόλυτα από τα εμβόλια + το μεγαλύτερο ποσοστό μη πληρως εμβολιασμένων νέων, είναι συνολικά αρκετό για να δώσει αποτομα πολλές νεες νοσηλείες αν τους βρει όλους ο ιος ταυτόχρονα.
Ψυχραιμία λοιπόν. Έχουμε αδιάσειστα real world δεδομένα ότι όλα τα εμβόλια είναι για την πλειοψηφία μας εξαιρετικα αποτελεσματικά όσον αφορά την μειωση ρίσκου για βαριά νοσηλεία και θάνατο (απο όλες τις γνωστες μεταλλάξεις του ιού). Αυτό ΔΕΝ είναι ένα ανοιχτό ερώτημα (μια ματια από τα ποσοστά των εμβολιασμένων οσων μπαίνουν σε ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία του δυτικού κόσμου θα έπειθε περι αυτού τον οποιοδήποτε).
Εμπιστευόμαστε την επίσημη επιστήμη και προσπαθούμε να ακούμε χωρις προκαταληψεις. Είναι ο ασφαλέστερος δρόμος.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το άλλοτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε και για την Μαρία Καρυστιανού
«Έτοιμοι να τους μεταφέρουμε στην Ελλάδα αν χρειαστεί»
«Θέλουμε οι μαθητές να θωρακίζονται απέναντι στην παραπληροφόρηση και να αναπτύσσουν κρίση», δήλωσε η Υπουργός
«Ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και στην οικογένεια του ΠΑΟΚ»
Μετά τη νέα ένταση στην εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ σχολίασε τις διεθνείς εξελίξεις
Μηνύματα των προέδρων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και την απειλή ακραίων ιδεολογιών
Αρνητική εισήγηση για Κουτσούμπα μετά τη μήνυση Πλεύρη – Θετική για Μάντζο έπειτα από προσφυγή Στίγκα
Έκθεση ESM: Ρεκόρ 15ετίας στο spread, σύγκλιση αποδόσεων και νέοι κίνδυνοι από τις διεθνείς αγορές
Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις πρόσφατες δηλώσεις Καρυστιανού για τα ελληνοτουρκικά
Στεφάνι κατέθεσε στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Τα εσωτερικά προβλήματα και οι αντιθέσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ενδιαφέρουν κανέναν» ανέφερε
Ο Δήμος Αθηναίων απέσυρε παραχώρηση αίθουσας
«Η κυβέρνηση υιοθετεί το ιταλικό μοντέλο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Προβάδισμα 14,2 μονάδων για τη ΝΔ, πολλοί αναποφάσιστοι, δεύτερο ΠΑΣΟΚ και επιφυλάξεις για Καρυστιανού
«Δεν θα ηρεμήσουμε αν δεν διακριβώσουμε τα ακριβή αίτια» δηλώνει ο δήμαρχος, Γιώργος Παπανικολάου
«H Ελλάδα έχει πληρώσει με ποτάμια αίματος τέτοιους χαρακτηρισμούς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
«Ο ρατσισμός και ο αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας», τόνισε ο πρωθυπουργός
«Είναι αυτονόητο ότι θα διερευνηθεί μέχρι τέλους» είπε ο υπουργός
Τι προβλέπει το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.