Πολιτικη & Οικονομια

Αρνητές εμβολιασμού και τα σάπια δόντια του ανορθολογισμού

Οι νέοι αρνητές της πραγματικότητας διαδήλωσαν εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
arnites-emvolia.jpg
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Άμεση ανάλυση: Περίπου 5.000 άνθρωποι, κατ’ εξοχήν αρνητές εμβολιασμού και με ελάχιστα έως καθόλου μέσα προστασίας συγχρωτίστηκαν και φώναξαν κατά των εμβολίων.

Οι εικόνες δεν ήταν πρωτοφανείς, ούτε ξένες. Τις έχουμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν, είτε στους «Αγανακτισμένους» είτε σε άλλους αρνητές της πραγματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι η άρνηση έχει λούμπεν περίβλημα…

Εν μέσω πανδημικής έξαρσης και καλπασμού της Μετάλλαξης Δέλτα, εν μέσω δυσοίωνων σεναρίων ακόμα και για 20.000 ημερήσια κρούσματα εντός Αυγούστου κι ενώ γίνεται κοπιώδης προσπάθεια να οικοδομηθεί το τείχος της ανοσίας μέσω του εμβολιασμού για να προλάβει η χώρα τα χειρότερα, οι αρνητές και οι αντιεμβολιαστές, μια γκρούπα ανορθολογισμού και παραδοξολογίας, ύψωσαν ανάστημα – βγήκαν από το σκοτάδι του διαδικτύου.

Αρκετές χιλιάδες –με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις, καθώς κατά πώς φαίνεται υπάρχει και εσωτερικό ρήγμα– διαδήλωσαν τόσο στην Ομόνοια, όσο και στο Σύνταγμα, αποδεικνύοντας ότι ο πανδημικός δρόμος μπροστά μας είναι ολισθηρός.

Η πιο απλή περιγραφή του τι συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης είναι η εξής: Περίπου 5.000 άνθρωποι, κατ’ εξοχήν ανεμβολίαστοι (αν κρίνουμε από τις πεποιθήσεις και τα συνθήματά τους) και με ελάχιστα έως καθόλου μέσα προστασίας (από τα φωτορεπορτάζ προκύπτει ότι μετά βίας το 10% φορούσε μάσκα) συγχρωτίστηκαν και φώναξαν – άρα προκάλεσαν μια εξαιρετικά επικίνδυνη εστία υπερμετάδοσης, ειδικά δε αν λάβουμε υπόψη την οξεία μεταδοτικότητα της «Δέλτα». Τον λογαριασμό θα τον λάβουμε πολύ σύντομα...

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις. Ακούστηκαν χυδαία συνθήματα κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Στις ομιλίες τους, οι οργανωτές επικαλέστηκαν τους διάφορους γκουρού του εγχώριου ψεκασμού, ξεδιπλώθηκε όλος ο αντι-επιστημονικός παραλογισμός. Κι αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα με τα fake news έχει γιγαντωθεί – υπάρχει κόσμος που τα αντιλαμβάνεται ως δεδομένες παραδοχές και είναι μέρος της σκέψης και της πραγματικότητάς του.

Και δεν είναι μόνο η διασπορά του ιού σε μια δύσκολη στιγμή. Υπάρχει κόσμος που αθροίζεται γύρω από αντιλήψεις που όχι μόνο δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αλλά –σε μια διασταλτική (ή όχι και τόσο) ερμηνεία– είναι καταστροφικές για την υγεία της κοινότητας.

Σήμερα είδαμε ένα κράμα ανορθολογισμού, θρησκοληψίας κι ενός ιοβόλου εθνικισμού που κραδαίνει σημαίες για λάθος λόγους. Σήμερα ο ψεκασμός έδειξε τα δόντια του και ήταν σάπια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ