Πολιτικη & Οικονομια

Άμεση ανάλυση:Θερινή έξαρση της πανδημίας, door to door ενημέρωση

Κλιμακώνονται οι προσπάθειες για την εμβολιαστική πειθώ προς τους πολίτες, που είτε διστάζουν είτε αρνούνται να εμβολιαστούν

loukas-velidakis.jpg
Λουκάς Βελιδάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
emboliasmos-metallaxi-pandimia.jpg
© EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Την αίσθηση του συναγερμού επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση την Δευτέρα όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας - σε νέα φάση η «Επιχείρηση Ελευθερία».

Από το πρωί επικράτησε μια ενημερωτική καταιγίδα στο υψηλότερο επίπεδο.

Το Μαξίμου επέλεξε μάλιστα να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες του πρωθυπουργού, έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα, η παρουσία του οποίου αρκεί για μαγνητιστούν τα βλέμματα και να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή.

Ποια είναι τα νέα στοιχεία για την πανδημία;

Υπάρχει αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 75%, που επηρεάζει ιδιαίτερα τις νεότερες ηλικίες. Οι περιοχές που παρατηρείται η μεγαλύτερη αυξητική τάση είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη μετάλλαξη Δέλτα, που είναι εξόχως μεταδοτική, μας φέρνει προ των πυλών του 4ου κύματος, που δεν αποκλείεται να υψωθεί εν μέσω διακοπών, στις αρχές του Αυγούστου.

Εμβολιαστικό γκάζι

Οι επιστήμονες εκπέμπουν ηχηρό μήνυμα: Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση ξεκινάει έναν νέο κύκλο εμβολιαστικής ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν μια σειρά από εκατομμύρια πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι και να οικοδομηθεί τείχος ανοσίας άνω του 75%. Δύσκολο; Πολύ…

Υπάρχουν ωστόσο πρωτοβουλίες που μπορούν να γυρίσουν το παιχνίδι. Σημαντικότερη είναι αυτή που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εντοπίσει σε επίπεδο μικροκλίμακας του κάθε Δήμου ανεμβολίαστους πολίτες και με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να τους πείσει να εμβολιαστούν.

Με άλλα λόγια: Εμβολιαστική πειθώ πόρτα-πόρτα.

Ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο συνδράμει στην επιχειρηματολογία υπέρ του εμβολιασμού: Στις ηλικίες 60 έως 80 ετών το 99% των βαρέων περιστατικών που είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ είτε χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Θλιβερό, μα αληθινό…

Προσώρας, πάντως, με δύο δόσεις έχει εμβολιαστεί μόλις το 38,2% του γενικού πληθυσμού (45% του ενήλικου) κι έτσι –δοθέντων των παραπάνω– η «Επιχείρηση Ελευθερία» μπαίνει σε νέα φάση: Ξεκινά ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, ενεργοποιούνται κινητές μονάδες στις τουριστικές περιοχές, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκε και σποτ με νεανική στόχευση (γεγονός που διαψεύδει κάποιους φίλους της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζεται ενημερωτική καμπάνια). Μαζί με όλα ανακοινώθηκε και η απόφαση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών.

Η εξίσωση είναι συγκεκριμένη. Όσο αυξάνεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο μειώνονται οι κίνδυνοι του 4ου κύματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ