Πολιτικη & Οικονομια

Σταύρος Καφούνης - Ο εμπορικός κόσμος ένα βήμα πριν την ασφυξία

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για το άνοιγμα των καταστημάτων - Απαίτηση από τις τράπεζες να δοθούν χρήματα στις μικρές επιχειρήσεις

115113-643519.jpg
Αθηνά Γκόρου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Καφούνης

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης μιλάει στην ATHENS VOICE για την κατάσταση στο λιανεμπόριο και την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Κι ενώ η αρχή του τέλους για την υγειονομική κρίση φαίνεται ότι έχει σημάνει, η πραγματικότητα στο επίπεδο της οικονομίας, για αρκετούς επαγγελματίες, παραμένει ζοφερή. Με 39 κλάδους του λιανεμπορίου να έχουν πτώση από 20 έως 70%, οι κυβερνητικές αποφάσεις που αναμένονται, για το άνοιγμα των καταστημάτων, αποτελούν ενδεχομένως κριτήριο επιβίωσης, κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρο Καφούνη, τα οικονομικά μέτρα στήριξης κράτησαν ζωντανό τον εμπορικό κόσμο, αλλά τώρα προέχουν η επαναλειτουργία των καταστημάτων, σε συνθήκες ασφάλειας, η άμεση παρέμβαση για το θέμα των επιταγών και η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων από τις τράπεζες, με τρόπο που έχει ήδη, κατά τον κ. Καφούνη, συμφωνηθεί και θα ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό το προσεχές διάστημα.

«Κίνδυνος να χαθεί μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις»

«Η απογοήτευση του εμπορικού κόσμου μετατράπηκε σε αγανάκτηση» λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, αναφερόμενος στην απόφαση με την οποία άνοιξαν τα σχολεία, αλλά παρέμεινε κλειστό το λιανεμπόριο. «Δεν μπορώ να στέκομαι παρατηρητής κάποιων υγειονομικών επιστημόνων που από την ασφάλεια τους γραφείου τους πατάνε κουμπιά και ανοιγοκλείνουν μόνο το λιανεμπόριο» συμπληρώνει ο κ. Καφούνης, εξηγώντας γιατί ο ΕΣΑ διεκδικεί πλέον θέση στο τραπέζι των αποφάσεων, κάνοντας την αρχή με μια σειρά προτάσεων τις οποίες υπέβαλε, μέσω επιστολής, προς τoν πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων ο Εμπορικός Σύλλογος προκρίνει την επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» από την προσεχή Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, ενώ σε περίπτωση που επιβαρυνθούν οι υγειονομικοί δείκτες, εισηγείται να επανεξεταστεί η λειτουργία των σχολείων, να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των σούπερ-μάρκετ και να περιοριστούν οι μετακινήσεις με κωδικό «6» (άθληση). Επιπλέον σε περίπτωση επιβάρυνσης των δεικτών, ο Εμπορικός Σύλλογος, προτείνει να εφαρμοστεί ένας γεωγραφικός περιορισμός της αγοράς, πρακτική που λειτουργεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να ενισχυθούν οι περιφερειακές αγορές και να αποφεύγεται ο επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία συνωστισμός, στις κεντρικές αγορές.

«Εάν καθυστερήσουμε να πάρουμε μέτρα, φοβάμαι ότι θα χάσουμε μεγάλο ποσοστό εμπορικών επιχειρήσεων και αν θέλουμε να το ορίσουμε νομίζω ότι θα χάσουμε μια στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις» τονίζει ο πρόεδρος του ΕΣΑ.

Απαίτηση από τις τράπεζες ώστε να δοθούν χρήματα στις μικρές επιχειρήσεις

Εκτός από το άνοιγμα της αγοράς ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θέτει το θέμα της άμεσης παρέμβασης για το πρόβλημα των επιταγών, το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά, καθώς, ενώ όλοι περίμεναν να καλύψουν ένα μέρος των ταμειακών τους αναγκών την εορταστική περίοδο, τα καταστήματα παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά, ενώ τίθεται το θέμα της υποστήριξης από τις τράπεζες των μικρών επιχειρήσεων, που βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική ασφυξία.

«Σε επικοινωνία που είχαμε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, είχαμε τη διαβεβαίωση πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες, κάποια από τα χρήματα, από αυτόν τον πακτωλό που εγγυάται το δημόσιο, να δοθούν σε πραγματικά μικρές επιχειρήσεις» υπογραμμίζει ο κ. Καφούνης, και συνεχίζει: «Αυτό που σχεδιάζει ο υφυπουργός και θα το ανακοινώνει προσεχώς είναι ένα ποσό τουλάχιστον μισού δις να κατευθυνθεί από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις πραγματικά μικρές, οι οποίες όμως ορίζονται. Δεν θα αφήνουμε τις τράπεζες να διαλέξουν. Ο τζίρος θεωρώ ότι είναι τίμιο, να είναι έως 250 χιλιάδες ευρώ. Εφ όσον αυτό γίνει, θα δούμε και τις τράπεζες τουλάχιστον να υποχρεωθούν να ασχοληθούν και με τις μικρές επιχειρήσεις, για τις οποίες τώρα δείχνουν μεγάλη αδιαφορία.»

Κραυγή αγωνίας από τον εμπορικό κόσμο, λουκέτα και πτώση τζίρου

Στο πρώτο 9μηνο του 2020, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο κλάδος του λιανεμπορίου έχει χάσει 3 δισ, ποσοστιαία αυτό σημαίνει περίπου 15%. Εάν με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ως μικρό ποσοστό , δεν είναι, καθώς στον κλάδο του λιανεμπορίου ανήκουν και τα σούπερ μάρκετ, που έχουν κάνει τεράστιους τζίρους, καθώς και οι επιχειρήσεις καυσίμων.  Πιο συγκεκριμένα, από τους 44 κλάδους του λιανεμπορίου, οι 39 έχουν πτώση. Οι 4 κλάδοι που διατηρούν ή και αυξάνουν τις δυνάμεις τους είναι: τρόφιμα,  φάρμακα, ψηφιακό εμπόριο και κινητά τηλέφωνα. Οι 39 κλάδοι έχουν πτώση από 20 έως 70%, ενώ η  ένδυση - υπόδηση το πρώτο 9μηνο του 2020, έχει καταγράψει πτώση περισσότερο από 30% . Στα ποσοστά αυτά δεν έχουν υπολογιστεί οι απώλειες της εορταστικής περιόδου.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του ΕΣΑ, το ίδιο με το παραπάνω διάστημα, μόνο το 12,4% είδε ίδιο ή καλύτερο τζίρο σε σχέση με πέρσι, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις είχαν πτώση τζίρου έως 50%, ενώ 3 στις δέκα είδαν τον τζίρο τους να πέφτει περισσότερο από 50%.  

Προφανώς βυθίστηκαν οι εμπορικές επιχειρήσεις των τουριστικών περιοχών με πτώση που ξεπέρασε το 75%, ενώ στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η πτώση ήταν κοντά στο 40% . Στις τοπικές αγορές τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, με πτώση που κυμάνθηκε στο 25%.

Τέλος, έρευνα που πραγματοποίησε η Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο τέλος του 2020, δείχνει πως μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, στο εμπόριο αυτό το ποσοστό αγγίζει το 34%. Υπενθυμίζεται ότι η συνεισφορά μόνο του εμπορίου στο ΑΕΠ αγγίζει το 11%.

Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για το άνοιγμα των καταστημάτων

  • Επαναλειτουργία της αγοράς με click away την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου, ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες.
  • Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο click in shop από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.
  •  Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.
  • Όλα τα ανωτέρω πρέπει να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιγνίδια, εποχιακά κ.λπ.), οι οποίες δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. Άλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.

Ο ΕΣΑ υποστηρίζει «ότι εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσουμε σε νέο “Lockdown” εις βάρος του λιανεμπορίου», θα πρέπει:

  • Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
  • Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
  • Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης «6».
  • Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ