Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 8-14 Ιανουαρίου 2021

11.944.889,23 δολάρια ήταν τα κέρδη που αποκόμισε ο κ.Jason DeBolt από την επένδυση των αποταμιεύσεών του σε μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 767
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaharos767.jpg

Τα νούμερα της εβδομάδας, 8-14 Ιανουαρίου. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

61ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναμένεται να επανεκκινήσει στις 25 του τρέχοντος. Το αντικείμενο των επαφών εξ ορισμού δεν αφορά στην επίλυση κάποιου θέματος αλλά στη διερεύνηση ενδεχόμενης προκαταρκτικής σύγκλισης. Οι επαφές είναι ανεπίσημες.

5 χρόνια συμπληρώνονται χωρίς καμία διπλωματική επαφή τέτοιου τύπου μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές επαφές ήταν Φεβρουάριος του 2016.


220 με 380 volt είναι η «τάση» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρου Κωνσταντινέα, κατά δήλωσή του. Πρόκειται για την απάντηση του πρώην διαιτητή στους «συντρόφους» του που δημιουργούν νέες τάσεις» στο εσωτερικό του κόμματος, όπως η «Ρενέ» ή η «Ομπρέλα». Μια πληρωμένη απάντηση που θα έκανε τον Μάρκο Σεφερλή υπερήφανο.


30.000 εμβολιασμοί ημερησίως είναι ο στόχος που έθεσε τη Δευτέρα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την γκρίνια που προηγήθηκε για τους χαμηλούς ρυθμούς εμβολιασμών. 

8.000 ημερησίως ήταν ο ρυθμός των εμβολιασμών στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μετά την αύξηση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς ο προηγούμενος ρυθμός ήταν μόλις 5.000 εμβόλια την ημέρα.

24 εκατομμύρια δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15,4 εκατομμυρίων πολιτών, έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα.

427.050 δόσεις θα έχουν παραληφθεί από την Pfizer μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

362.700 δόσεις θα παραληφθούν από την ίδια εταιρεία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

558.675 δόσεις θα παραληφθούν μέχρι τέλος Μαρτίου.

1.180.930 δόσεις αναμένονται επίσης από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

70% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο, όπως δήλωσε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.


68,4% μειωμένη ήταν η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας για το 2020. Και πάλι καλά να λέμε. 

5,7% ήταν η άνοδος τον πρώτο μήνα του 2020 και 2,8% η άνοδος τον Φεβρουάριο. Μετά γνωρίζουμε όλοι τι ακολούθησε. 

87,7% ήταν η μείωση των επιβατών διεθνών πτήσεων για το σύνολο του έτους, με προφανή αντανάκλαση στον ελληνικό τουρισμό.


11.944.889,23 δολάρια ήταν τα κέρδη που αποκόμισε μέχρι την περασμένη Δευτέρα ο κύριος Jason DeBolt από την επένδυση όλων των αποταμιεύσεών του σε μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla. Το γιόρτασε με μια ανάρτηση της εικόνας του χαρτοφυλακίου του στο Τwitter και την επισήμανση ότι «βγαίνει στη σύνταξη». 

14.850 μετοχές της Tesla έχει στην κατοχή του ο 39χρονος Αμερικανός με μέσο κόστος κτήσης τα 58 δολάρια. 

811,19 δολάρια κόστιζε κάθε μετοχή της Tesla στο κλείσιμο της 12ης Ιανουαρίου. 

3,84 δολάρια κόστιζε μια μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας στις 2 Ιουλίου του 2010. 


21% έχασε σε μόλις δύο ημέρες το Bitcoin, υποχωρώντας στα 32,4 χιλιάδες δολάρια από το ιστορικό υψηλό των 42 χιλιάδων δολαρίων που κατέγραψε στις 8 Ιανουαρίου. 

959,53 δισ. δολάρια έφθασε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως μετά την πτώση του Bitcoin.  Όταν το διασημότερο κρυπτονόμισμα ήταν στο απόγειό του η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έφθασε το 1,1 τρις. Ήτοι, άνθρωποι από όλο τον κόσμο εμπιστεύθηκαν 1,1 τρις δολάρια σε μια αγορά που δεν υπόκειται σε καμιά ρύθμιση και κάθε κρυπτονόμισμα δεν έχει καμία εγγύηση.


8 ήταν οι κατηγορούμενοι για την επίθεση και τον διασυρμό του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημιού, οι οποίοι απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Κάποιοι με περιοριστικούς όρους. 

3.000 ευρώ εγγύηση επέβαλαν ανακριτής και εισαγγελέας σε τέσσερις από τους κατηγορούμενους. Τους υποχρέωσε να προσέρχονται και στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους μια φορά το μήνα. 

4 από τους 8 αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο.


18,2% ήταν η μείωση των πωλήσεων για την Jumbo στο σύνολο του περσινού έτους. 

54% μειωμένες ήταν οι πωλήσεις τον μήνα Δεκέμβριο. Λογικό μέγεθος, δεδομένου ότι το δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα παρέμεινε κλειστό, όπως και κάποια καταστήματα στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Σαν να μην έφτανε αυτό, η διοίκηση αποφάσισε ότι οι on-line πωλήσεις δεν βοηθούν και ουσιαστικά τις σταμάτησε.


9.060.000 ευρώ είναι το σύνολο του ποσού που θα δοθεί αναδρομικά στους δικαστές και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ποσό αφορά σε μειώσεις αποδοχών που υπέστησαν οι δικαστικοί την περίοδο 2017-2018 και το κέρδισαν μετά από προσφυγή στη… δικαιοσύνη. 


870 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι λένε «όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια». Αυτός ήταν ο τίτλος ρεπορτάζ που αφορούσε στη συλλογή υπογραφών από μερίδα των πανεπιστημιακών σε αντικυβερνητική εφημερίδα. Με δεδομένο ότι το συνολικό προσωπικό των διδασκόντων στα ΑΕΙ ξεπερνά τις 12-13 χιλιάδες η προβολή μιας τέτοιας μειοψηφίας ως αντίδραση είναι κοντύτερα στην παραπληροφόρηση.

6.000 υπογραφές φοιτητών που αντιδρούν στις αλλαγές που ετοιμάζει η Νίκη Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, είναι ενα μεγαλύτερο νούμερο. Προβλήθηκε και αυτό από τον αντικυβερνητικό Τύπο ως μια μεγάλη αντίδραση.

78.335 φοιτητές εγγράφηκαν μόνο πέρυσι στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι 6.000 υπογραφές, ακόμη και αν όλοι είναι φοιτητές, αποτελούν μια οικτρή μειοψηφία.

20-25% μειωμένη θα είναι η εξεταστέα ύλη στις πανελλαδικές μετά από εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σχετική απόφαση της Νίκης Κεραμέως. 


19 εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσαν να παράξουν το εμβόλιο της Pfizer, αν η εταιρεία εκχωρούσε την πατέντα και υπήρχαν επαρκείς πρώτες ύλες. Κανένα δεν εδρεύει στην Ελλάδα και πρώτες ύλες δεν υπάρχουν σε αφθονία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Η δήλωση έγινε λίγες ώρες μετά τη σχετική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας από το κόμμα του. 

80% αύξηση στη χρήση κοκαΐνης σε σχέση με έναν χρόνο πριν εντοπίστηκε στα λύματα της Αττικής κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης του καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, κ. Νίκου Θωμαΐδη.

20% αυξημένη είναι η χρήση ακόμη και σε σύγκριση με το προηγούμενο lockdown. 


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Παύλος Πολάκης

«Εμείς πηδήξαμε στη φορολογία και στο ασφαλιστικό το ανώτερο 20% των μεσαίων στρωμάτων». Με τη γνωστή vulgaire γλώσσα του (σ.σ. πιπέρι) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε γιατί κατά την άποψή του έχασαν τις εκλογές. Δεν εξήγησε βεβαίως το πώς θα μοίραζαν επιδόματα αν δεν αφαίμαζαν τους πολίτες αλλά είναι σίγουρα μια αρχή αυτοκριτικής σε ένα κόμμα όπου η επικρατούσα άποψη είναι ότι «χάσαμε τις εκλογές γιατί οι πολίτες είναι ανόητοι».

Ραχήλ Μακρή

«Η Χούντα έκλεισε και τα τρία προφίλ μου στο Facebook. Για να μη μαθαίνουν οι Έλληνες πως οι Αμερικανοί επαναστάτησαν, ότι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια και οι δημοκρατικοί κλέφτες με την αστυνομία σκοτώνουν διαδηλωτές». Αυτή ήταν η εξήγηση της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την εισβολή του όχλου στο Καπιτώλιο. Είχε προλάβει σε προηγούμενη ανάρτησή της –πάντα με το νηφάλιο ύφος που τη διακρίνει– να ζητήσει από τον Τραμπ να βγάλει τον στρατό. Χουνταίοι, αριστεροί και παλικάρια, έγιναν μαλλιά κουβάρια.

Παύλος Χαϊκάλης

«Αν δεν υπήρχε τηλεόραση, δεν θα ήξερα ότι είναι θανατηφόρα η αρρώστια αυτή» δήλωσε για τον κορωνοϊό ο ρέκτης της συνωμοσιολογίας και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η αλήθεια είναι βεβαίως ότι αν δεν υπήρχαν οι εγκυκλοπαίδειες και τα βιβλία ούτε εμείς θα ξέραμε ότι η γη είναι στρογγυλή. Όμως ο ηθοποιός μάλλον κρύφτηκε πίσω από την αγνωστικιστική στάση του για να πει αυτό που η ψυχούλα του επιτάσσει, ότι δηλαδή: «Δεν μου λέει κάτι ότι έχουμε 4.000 νεκρούς, τόσους είχαμε και το 2015», υποστηρίζοντας έμπρακτα το βασικό αφήγημα του αρνητή.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ