- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Δένδιας για αμερικανικές κυρώσεις: Η Τουρκία ξεπέρασε τα όρια
«Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο»
Οι αμερικανικές κυρώσεις για τους S-400 στην Τουρκία ήταν «απαραίτητες», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία για τους S-400 ήταν απαραίτητες, όχι για να την τιμωρήσουν, αλλά ως ένας τρόπος που υπογραμμίζει ότι έχει ξεπεράσει τα όρια, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.
Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στη 2η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά, εξήγησε ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια με όλη τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή.
Η ελληνική αντίδραση είναι μιας χώρας που ανήκει στο ΝΑΤΟ, ενός κράτους που βλέπει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως σταθεροποιητικό παράγοντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και ως μια δύναμη ειρήνης, μια δύναμη που συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη, συνέχισε ο κ. Δένδιας.
Απευθυνόμενος στην Τουρκία, την κάλεσε εκ νέου να σταματήσει τις προκλήσεις, να επιτρέψει να περάσει μια περίοδος ηρεμίας και διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Εξηγώντας τι εννοεί με τον εποικοδομητικό διάλογο, είπε πως μιλά για έναν διάλογο εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και για έναν διάλογο σχετικά με τη μόνη διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει μια περίοδος ηρεμίας που θα επιτρέψει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.
Διερευνητικές επαφές με την Τουρκία - Πόσο πιθανό είναι να ξεκινήσουν εκ νέου - Τι είπε ο Νίκος Δένδιας
Ειδικότερα, εξέφρασε την ελπίδα η Τουρκία να λάβει το σωστό μήνυμα αυτών των αποφάσεων και η τουρκική κυβέρνηση -προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας- να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, να επανεκιννήσουν οι διερευνητικές επαφές.
Η Ελλάδα θέλει μια χρονική περίοδο ηρεμίας, επειδή θέλει να καταστεί σαφές πως αυτή είναι μια επιλογή που κάνει η Τουρκία και όχι «σημαία ευκαιρίας», μια περιορισμένη χρονικά επιλογή μόνο για να αποφύγει κυρώσεις από την ΕΕ ή βαρύτερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αποσαφήνισε ο κ. Δένδιας. Υπό αυτό το πρίσμα, διαμήνυσε πως αν αυτό γίνει εμφανές, η Ελλάδα είναι πάντοτε πρόθυμη.
Δένδιας για Ευρωπαϊκή Ένωση: Θα ήθελα πιο ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία
Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως θα ήθελε μια πιο ξεκάθαρη γλώσσα από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, επεσήμανε πως η ΕΕ είναι ένα εγχείρημα σε εξέλιξη, χρειάζεται χρόνο και αντιδρά αργά. Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα την Τουρκία ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως μια χώρα που έχει διαφορές με μία ή δύο κράτη-μέλη.
Επιπρόσθετα, σημείωσε πως η Τουρκία θεωρείται αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Συνοψίζοντας την απάντησή του, είπε πως μπορεί να χρειαστεί χρόνος για την ΕΕ να φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αυτό της επιβολής κυρώσεων όπως έκαναν οι ΗΠΑ και εκτίμησε ότι αυτό πρόκειται να συμβεί σύντομα, εκτός και αν αλλάξει πορεία η Τουρκία.
Η Διάσκεψη για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με το «Hellenic American Leadership Council».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εβδομαδιαία ανάρτηση του πρωθυπουργού - Αναλύει τις διεθνείς προκλήσεις και τον ρόλο της Ελλάδας
Ο πλήρης σχεδιασμός για οικονομία, κράτος, κοινωνία και ανάπτυξη την επόμενη χρονιά
Το νέο νομοσχέδιο και το ζήτημα της τηλεθέασης
Το ΥΠΕΝ επεκτείνει τα προγράμματα «Εξοικονομώ» - Ειδική μέριμνα για ευάλωτα νοικοκυριά, φοιτητές και κλειστά ακίνητα
Σε ισχύ οι νέες φορολογικές κλίμακες στον ιδιωτικό τομέα - Ποιοι κερδίζουν περισσότερο
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.