- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ρύθμιση οφειλών της πανδημίας σε 120 δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση
Πότε θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις
Κορωνοϊός: Ποιος ο σχεδιασμός του υπουργείου οικονομικών για ρύθμιση με 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της πανδημίας.
Νέα ρύθμιση 120 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της πανδημίας σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν μετατεθεί για την Άνοιξη του 2021 και είναι ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αναζητούν βηματισμό, εφόσον η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης κλείσει μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Απριλίου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις παλαιές υποχρεώσεις της πρώτης καραντίνας, τις υποχρεώσεις της δεύτερης καραντίνας, αλλά και με τις τρέχουσες καταβολές του 2021 και το «ξεπάγωμα» των τραπεζικών δόσεων. Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργήσει νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και στα ταμεία, καθώς και νέα κόκκινα δάνεια.
Η αγορά πιέζει για νέες ρυθμίσεις οφειλών ή ακόμα και «κούρεμα» των χρεών που έχουν δημιουργηθεί και, όπως όλα δείχνουν, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη σχεδιάζουν νέα ρύθμιση οφειλών σε 100-120 δόσεις, στην οποία ενδεχομένως να μπουν και χρέη που δεν αφορούν μόνο την περίοδο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, και πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, θα ενημερωθούν οι θεσμοί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, οι οποίοι ωστόσο εναντιώνονται σε ευνοϊκές ρυθμίσεις καθώς, κατά την άποψή τους, διογκώνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο έχει στα χέρια του τα στατιστικά στοιχεία από την τελευταία ρύθμιση 120 δόσεων που είχε θεσπιστεί αρχικά επί ΣΥΡΙΖΑ και βελτιώθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, τα οποία δείχνουν αύξηση των εισπράξεων των παλαιών χρεών (αυτών που δημιουργήθηκαν από το 2019 και πριν) αλλά και μεγάλη μείωση στον ρυθμό δημιουργίας νέων οφειλών.
Οι θεσμοί αντιλαμβάνονται ότι σε μία τόσο δύσκολη περίοδο, και με ορατό τον κίνδυνο για πολλαπλά «λουκέτα» στην αγορά, είναι δύσκολο να αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις τα παλαιά χρέη και παράλληλα να εξυπηρετούνται οι τρέχουσες υποχρεώσεις, τη στιγμή που επί της ουσίας οι επιχειρήσεις λαβωμένες από την κρίση θα κάνουν ένα νέο ξεκίνημα.
Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα τα φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ και εφόσον η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε νέα γενναία ρύθμιση αυτά θα διογκωθούν, κάτι που θα οδηγήσει σε νέες αναγκαστικές κατασχέσεις λογαριασμών και φυσικά αύξηση των οφειλών περίπου κατά 5 δισ. ευρώ συνολικά, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Το 2021 οι αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν το νέος έτος, και αυτό καθώς στην περίπτωση που η κυβέρνηση ανακοινώσει νέα ρύθμιση οφειλών, αναμένεται να «παγώσουν» οι περιορισμένες αυτή τη στιγμή πληρωμές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξέλιξη που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Δεν αποκλείεται, πάντως, το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, να προχωρήσει στη ρύθμιση επί το ευνοϊκότερο των όρων των πρώτων κρατικών δανείων, «κουρεύοντας» το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί.
πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.