Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 12-18 Νοεμβρίου 2020

5 δημιουργοί αναλαμβάνουν να σκηνοθετήσουν ραδιοφωνικά έργα βασισμένα σε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 762
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημήτρης Καταλειφός
Δημήτρης Καταλειφός © Νίκος Κόκκας

Τα νέα της εβδομάδας, 12-18 Νοεμβρίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

61,3% θα είναι το ποσοστό του Δημοσίου (μέσω του ΤΧΣ) στην Τράπεζα Πειραιώς, όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή του Ομολογιακού Δανείου σε μετοχές, κάτι που αναμένεται μετά τις 2 Δεκεμβρίου. Έτσι με το νέο έτος, η χώρα θα έχει μια κρατική τράπεζα με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν θα γίνει άντρο ρουσφετιών και ότι επιπλέον θα βρει ιδιώτη επενδυτή για να την αγοράσει.

165 εκατ. ευρώ θα «χάσει» το ΤΧΣ καθώς η Πειραιώς δεν θα πληρώσει το «κουπόνι» του ομολογιακού δανείου μετά από απαγορευτικό της ΕΚΤ, αν και η τράπεζα έχει τα χρήματα. Η μετατροπή αυτού του δανείου σε μετοχές θα έχει σαν αποτέλεσμα την κρατικοποίηση.

2.040 δισ. ευρώ ήταν το σύνολο του δανείου που είχε εκχωρήσει το Δημόσιο για να στηρίξει την τράπεζα. Το δάνειο δόθηκε το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά τώρα το κόμμα της αριστεράς φωνάζει ότι η κρατικοποίηση είναι «πανάκριβη» και εγκαλεί την ΕΚΤ για την απόφασή της η οποία πυροδότησε τις εξελίξεις…


74.000 έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

2.475 παραβάσεις καταγράφηκαν, αλλά ειδησεογραφικά ξεχώρισε το πάρτι φοιτητών Εrasmus στη Θεσσαλονίκη.

237.750 ευρώ ήταν το σύνολο των προστίμων που επεβλήθησαν.

2 χρόνια και 2 μήνες φυλάκιση ήταν η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στους δύο ενοικιαστές του διαμερίσματος όπου διοργανώθηκε το πάρτι. Μία Γαλλίδα και έναν Παλαιστίνιο. Επιπλέον το δικαστήριο τους έβαλε πρόστιμο 200 ευρώ, πέρα από τα 3.000 ευρώ που βεβαίωσε ως πρόστιμο η ΕΛΑΣ. Στο πάρτι συμμετείχαν 15 άτομα.

200 άτομα συμμετείχαν στο πάρτι που διοργανώθηκε στο Βερολίνο για το τέλος των γυρισμάτων της νέας ταινίας Matrix. Μεταξύ αυτών και ο Καναδός πρωταγωνιστής της σειράς ταινιών, Κιάνου Ρίβς. Στο Βερολίνο επιτρέπονται τα πάρτι με τη συμμετοχή μέχρι 50 ατόμων, τα οποία πρέπει προηγουμένως να έχουν λάβει προσωπική άδεια από τον Δήμο.


33.000 έως 40.000 θεατές θα είναι η χωρητικότητα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το έργο προχωρά καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να πέσουν οι σχετικές υπογραφές. Στόχος είναι τα χρήματα για την κατασκευή να καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Λογικός ο συνειρμός σε σχέση με την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη του τριφυλλιού.


25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από τις εταιρείες Pfizer, Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson αντιστοιχούν στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ξεκινήσουν να έρχονται στην Ελλάδα στις αρχές του επόμενου έτους.

1.018 κέντρα εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα θα αναλάβουν να κάνουν το εμβόλιο δωρεάν σε όσους το επιθυμούν. Παράλληλα θα υπάρχουν και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν.

94,5% αποτελεσματικότητα θα έχει το εμβόλιο της Moderna, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, μια εβδομάδα μετά από σχετική ανακοίνωση της Pfizer που έκανε λόγο για αποτελεσματικότητα 90%. Πρόκειται για το είδος εκείνο του ανταγωνισμού που λατρεύουμε…


81,9% ήταν η πτώση της επισκεψιμότητας στα μουσεία της χώρας τον περασμένο Ιούλιο.

79,1% ήταν η πτώση των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους.

30 λεπτά διάρκεια θα έχει η κάθε διδακτική ώρα για την τηλεκπαίδευση των Δημοτικών Σχολείων η οποία θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 14.00 έως τις 17.00, αρχής γενομένης από σήμερα.

2 ώρες και 20 λεπτά θα είναι η διάρκεια της τηλεκπαίδευσης για παιδιά του νηπιαγωγείου. Ίσως η δυσκολότερη δουλειά των εκπαιδευτικών.

7.100 σχολεία απέκτησαν σύνδεση VDSL το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ 1.500 σχολεία διαθέτουν ήδη οπτική ίνα.

80.000 φορητές συσκευές έχουν διατεθεί στα σχολεία της επικράτειας, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο, τον Ιούλιο του 2019 (όταν δηλαδή έγιναν οι εκλογές) υπήρχαν μόνον 4.500 φορητές συσκευές. Παρά την προσπάθεια, κάποιοι συνεχίζουν να επιμένουν ότι υπάρχουν οικογένειες που η τηλεκπαίδευση τους στερεί την πρόσβαση στη διδασκαλία και ότι αυτό είναι μείζον θέμα. Αν τους ακούσει κανείς, θεωρεί ότι στην Ελλάδα του 2020 ελάχιστοι ξέρουν τι είναι «το κομπιούτερ». Ίσως οι περισσότεροι να νομίζουν ότι είναι αυτό με το οποίο αλλάζεις τα κανάλια στην τηλεόραση.


44 ημέρες κράτησε ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ αλλά ήταν αρκετές για να αλλάξει τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής, καθώς περισσότερα από τα μισά εδάφη της χώρας εκχωρούνται στους Αζέρους.

4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο ενώ 8.000 τραυματίστηκαν. Ανυπολόγιστος είναι ακόμη ο αριθμός των προσφύγων.

1.960 Ρώσοι στρατιώτες θα επιβλέπουν την υλοποίηση της συμφωνίας, ως ειρηνευτική δύναμη. Καλού κακού θα υπάρχουν και 90 τεθωρακισμένα.

740 εκατομμύρια δολάρια ήταν οι πωλήσεις όπλων από το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης. Ήταν ο πρώτος προμηθευτής όπλων της χώρας, ξεπερνώντας ακόμη και τη Ρωσία.

160 χιλιόμετρα είναι η εμβέλεια των τουρκικών drones που φέρουν το όνομα Bayraktar TB2, δηλαδή το επίθετο ενός ακόμη γαμπρού του Ερντογάν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα 100 drones κέρδισαν ουσιαστικά τον πόλεμο για τους Αζέρους. Μόλις 9 κατερίφθησαν.


18 έως 24 μαχητικά F-35 ζήτησε να αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ με επιστολή που εστάλη στις αρχές του μήνα.

6 ελαφρώς μεταχειρισμένα Rafale θα παραδοθούν άλλωστε στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του α΄ εξαμήνου του 2021.


37.9% ήταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του Ισραήλ στο γ΄ τρίμηνο του έτους, αμέσως δηλαδή μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία. Εδώ κολλάει η ευχή «και στα δικά μας».


5 δημιουργοί αναλαμβάνουν να σκηνοθετήσουν ραδιοφωνικά έργα βασισμένα σε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα, που θα είναι διαθέσιμα για live streaming από την πλατφόρμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Πρόκειται για τους Γιάννη Χουβαρδά, Δημήτρη Καταλειφό, Αργύρη Ξάφη, Μαρία Μαγκανάρη και Γιώργο Κουτλή.


500 κρούσματα ημερησίως είναι το όριο για να αρθεί το lockdown, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

300-400 κρούσματα όριο έβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως όριο για το ίδιο θέμα. Δεν γνωρίζω γιατί ο κύριος Πέτσας είναι πιο αυστηρός από τον κύριο Κικίλια, αλλά δεν θα έβλαπτε μια καλύτερη συνεννόηση για να μην προκαλείται σύγχυση γύρω από το σοβαρότερο θέμα των ημερών.


2 φορές υποστηρίζει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ ότι επιβλήθηκε απαγόρευση συγκεντρώσεων στη χώρα με ανακοίνωσή του. Ειδικότερα, στις 21/4/67 και στις 17/11/73 από τη Χούντα των συνταγματαρχών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

30 ώρες είχε κρατήσει η απαγόρευση συγκεντρώσεων το 2016 με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα, αλλά ενδεχομένως οι σύντροφοι να μην το θυμούνται. Ίσως γιατί είχαν ταμπουρωθεί στο μοναδικό αμόλυντο προάστιο της Αθήνας, την Καισαριανή, που είχε κηρύξει τον Αμερικανό πρόεδρο «ανεπιθύμητο». 


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Έλενα Ακρίτα
«Σκασμό δεν βγάζουμε. Και μάσκες θα φοράμε και αποστάσεις θα τηρούμε και θα τους κρίνουμε όταν συμπεριφέρονται σαν συνταγματάρχες του 1967. Συγγνώμη, αν σας το χαλάμε». Η εθνική κορασίς δεν χάνει ευκαιρία να ξεσκεπάσει τη χούντα Μητσοτάκη παραθέτοντας και διάφορες διαστρεβλωμένες ειδήσεις προς απόδειξη. Τουλάχιστον μπορεί να κομπάζει ότι σε αντίθεση με τον Βαρουφάκη, που ήταν 12 χρονών όταν έγινε το Πολυτεχνείο, εκείνη έχει μνήμες ως ενήλικη. Η σκόνη του χρόνου όμως μπορεί να θαμπώσει τις αναμνήσεις και να μη θυμάται πώς είναι μια χούντα, ή ακόμη χειρότερα οι μνήμες της να μην είναι τόσο οδυνηρές ώστε να διστάζει να παρομοιώσει την αστική δημοκρατία με την πιο ολέθρια περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας.

Ένωση Δικαστών - Εισαγγελέων
«Η ΕΔΕ θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί». Δεδομένης της ιδιότητάς τους η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή. Επικαλούνται δε και συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος. Το 11. Για κακή τους τύχη, σκόνταψαν επάνω σε έναν πιο ειδικό (και σίγουρα όχι χουντικών απόψεων). Ο Νίκος Αλιβιζάτος εξήγησε τι συνέβη και επιπρόσθετα μας ενημέρωσε ότι «κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική». Παρά ταύτα, διάφοροι συνεχίζουν να επικαλούνται την άποψη της ένωσης, όπως ο Νίκος Καρανίκας ας πούμε.

Νίκος Ξυδάκης
«Κυρήττει εμφύλιο» γράφει ο πρώην βουλευτής και νυν διευθυντής του κομματικού ραδιοφώνου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης. Για ποιον το λέει; Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, φυσικά, το «σκοτεινότερο πρόσωπο της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας», όπως επίσης αναφέρει στην ανάρτησή του. Κάτι τέτοια και με τέτοια γλώσσα έλεγε και ο Αρτέμης Σώρρας. ΞΥΠΝΑΤΑΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑΙΣ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ