Πολιτικη & Οικονομια

Ο κορωνοϊός ζαλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης προκαλεί αμνησία

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αλέξης Τσίπρας-Παύλος Πολάκης

Ο Βαγγέλης Περρής σχολιάζει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και την κριτική που ασκούν στελέχη του.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο πλευρό των αγωνιστών που βγήκαν στους δρόμους ντυμένοι κολομπίνες και πίκατσου. Επιδεικνύοντας και πάλι την ικανότητα του να ερμηνεύει τα κοινωνικά δεδομένα, μόλις άκουσε από τα αρμόδια χείλη ότι πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες συναθροίσεις και ως εκ τούτου ακυρώνονται οι αποκριάτικες παρελάσεις, εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του στους συντρόφους καρναβαλιστές και μάλιστα με επίσημη ανακοίνωση του κόμματος. Χωρίς περιστροφές κατήγγειλε  την «σπασμωδική αντίδραση της κυβέρνησης-τσίρκο του Μητσοτάκη που ξαφνικά καταργεί όλες τις καρναβαλικές εκδηλώσεις στη χώρα δημιουργώντας οικονομική ασφυξία και πανικό».

Μετά από αυτή την παρέμβαση,  η σιωπή ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να επιλέξει ως πολιτική στάση και εκτιμήθηκε δεόντως, αν και κάπως χλευαστικά, η βουβαμάρα των επόμενων μηνών που διεκόπη μόνο για να εκφραστεί η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του Σωτήρη Τσιόδρα. «Εξαιρετικός, κοινωνικά ευαίσθητος και επί της ουσίας προοδευτικός», χαρακτηρίστηκε από τον τέως υπουργό σ. Ξανθό.

Τη δεύτερη φορά όλα είναι διαφορετικά

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρήκε απέναντί του έναν εντελώς διαφορετικό ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα είχε δοθεί οδηγία να υπάρχει εμπεριστατωμένη αριστερή επιστημονική απάντηση σε κάθε κυβερνητικό μέτρο και ανακοίνωση. Το πρώτο που έγινε ήταν να αναζητηθούν οι πηγές της πρόσφατης κακοδαιμονίας. Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, ανέλαβαν οι πλέον αρμόδιοι να ξετρυπώσουν τον βασικό υπεύθυνο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σ. Πολάκη υπήρχε «πολιτική εντολή ώστε να ανοίξει ο τουρισμός», ο σοφός πρύτανης σ. Μυλόπουλος εκτίμησε ότι «είναι σήμερα απολύτως γνωστό ότι η υγειονομική υποτροπή οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων το Ιούνιο» και  η τομεάρχης τουρισμού σ. Νοτοπούλου έδωσε το τελικό χτύπημα αποκαλύπτοντας ότι για όλα φταίει «ο υπουργός ελληνικού τουρισμού που προφανώς βρήκε την ευκαιρία να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα».

Οι στοιχισμένες στην υπόθεση της Αριστεράς γραφίδες ανέλαβαν να διευκρινίσουν ότι τώρα θα γλεντοκοπούσαμε με δημοτικούς χορούς στο Σύνταγμα αν η κυβέρνηση δεν υπάκουε «στα κελεύσματα της πλουτοκρατίας των ξενοδόχων» που αυτοί- και μόνο αυτοί- ήθελαν να πλακώσουν οι ανεξέλεγκτοι ξένοι καλοκαιριάτικα. Μπορεί  οι εχθροί του ανοίγματος των συνόρων στον τουρισμό να έχουν δίκιο. Λησμονούν όμως ότι υπήρχε ένας πολιτικός που πίεζε «για να δουλέψουν όλες οι τουριστικές μονάδες», διότι έτσι «θα έβρισκαν δουλειά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό». Ήταν ο σ. Τσίπρας, ο οποίος σε τηλεδιάσκεψη με αρμόδιους παράγοντες εμφανίστηκε πολύ θυμωμένος γιατί: «Βρισκόμαστε στα μέσα του Μάη κι ακόμα όχι μόνο δεν έχουν ανοίξει οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε και εικόνα για το πότε και πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας...Είναι κρίσιμο να ξέρουμε τουλάχιστον το πότε θα ξεκινήσουμε - δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να ξεκινήσεις την επόμενη ημέρα, δεν μπορείς να προγραμματίσεις τουριστικά πακέτα αν δεν ξέρεις πότε θα ξεκινήσεις»

Γκρεμίστε τον Τσιόδρα

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίστηκε ότι για το δεύτερο κύμα πανδημίας φταίει η εσπευσμένη έναρξη της τουριστικής περιόδου που προ τριών μηνών χαρακτηριζόταν καθυστερημένη, έπρεπε να χτυπηθεί και η καρδιά της συστημικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού, δηλαδή ο «εξαιρετικός, κοινωνικά ευαίσθητος και επί της ουσίας προοδευτικός» καθηγητής Τσιόδρας. Την αποστολή ανέλαβε ένας αγωνιστής που ξέρει από τέτοια. Ο σ. Νίκος Παππάς, αφού έβαλε στην άκρη τις προσωπικές του περιπέτειες, έγινε έξαλλος ακούγοντας τον κύριο Τσιόδρα να δηλώνει: «Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες, το κατανοώ. Είναι αδύνατο να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα Μέσα Μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούνε. Εμείς σαν επιστήμονες το λέμε συνέχεια. Προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφύγετε στα Μέσα Μεταφοράς το συνωστισμό, όσο αυτό είναι εφικτό. Φορέστε τη μάσκα σας»

Η διαπίστωση ότι «αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα ΜΜΜ», επομένως «φορέστε τη μάσκα σας» κρίθηκε από τον σ. Παππά και τους  τους συντρόφους του ότι ρίχνει νερό στο μύλο της αντίδρασης, οπότε προέκυψε αυστηρή ανακοίνωση: «Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η δήλωση αυτή είναι απολύτως ανακριβής...Η κυβέρνηση έχει αδρανήσει προκλητικά και ο κ. Τσιόδρας επιλέγει να καλύψει αυτή την αδράνεια. Δυστυχώς.»

Η παρέμβαση φάνηκε πολύ ήπια στον ιατρό σ. Πολάκη. Έχοντας διεκπεραιώσει με δημιουργικό τρόπο τα ιατρικά του καθήκοντα, προτρέποντας τους μεροκαματιάρηδες να πίνουν Λίστεριν ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, έκρινε ότι ο Τσιόδρας το ‘χει ρίξει στον ύπνο και ανέλαβε τον ρόλο του ξυπνητηριού: «Τσιοδρα και λοιποί της Επιστημονικης επιτροπης ΤΩΡΑ ΞΑΝΑΞΥΠΝΗΣΑΜΕ ;;;;-Όταν σας λέγαμε πως χρειάζεται τεστ αντισωμάτων...εσείς κάνατε σχέδια επι χαρτου και ντιλ με τις φαρμακευτικές...»

Να λοιπόν που ο Τσιόδρας και η επιστημονική επιτροπή καταγγέλλονται ότι λειτουργούν σαν ντίλερ των φαρμακευτικών τις οποίες θέλουν να εξυπηρετήσουν, γι’ αυτό και δεν κάνουν τα τεστ που πάλι οι φαρμακευτικές παράγουν. Η κάπως αντικρουόμενη θεωρία μπερδεύεται περισσότερο με την δημόσια παρέμβαση του σοφού καθηγητή σ. Μυλόπουλου, γνωστού από τη θητεία του στο Μετρό της Θεσσαλονίκης που εγκαινίασε κάτι λινάτσες για εκδοτήρια. Με επιστημονική σαφήνεια αποδεικνύει ότι τα τεστ που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς άχρηστα και παραθέτει το πόρισμα της εμπεριστατωμένης έρευνάς του: «Μία γνωστή μου περίμενε στην ουρά για να κάνει τεστ για τον κορωνοϊό, όμως επειδή καθυστερούσαν αποφάσισε να φύγει. Αλλά έπειτα από 1-2 ημέρες της ανακοίνωσαν από τον ΕΟΔΥ το αποτέλεσμα του τεστ που δεν έκανε. Ήταν θετικό...». Τα υπόλοιπα γνωστά. Κλήθηκε να αποδείξει το «γεγονός» και όταν το μόνο στοιχείο που προσκόμισε ήταν ότι κάποιος, κάπου, κάποτε, κάτι είχε πει, ακολούθησαν αγωγές και αναδιπλώσεις.

Η ώρα του σ. Αλέξη

Πριν ξεφύγει εντελώς η κατάσταση, ανέλαβε να επαναφέρει τη σοβαρότητα ο τέως πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας. Σε ειδική δημόσια και διαφημισμένη παρέμβαση του κατήγγειλε ότι «κατεγράφησαν πάνω από 7.000 κρούσματα σε μαθητές. Αυτή δυστυχώς είναι η οδυνηρή πραγματικότητα. Ο Μητσοτάκης όμως διαρκώς αρέσκεται να λέει παραποιημένα πράγματα, μισές αλήθειες, να δημιουργεί εντυπώσεις». Στο τέλος της παρέμβασής του, ο πολιτικός που δεν του αρέσουν οι παραποιήσεις, οι μισές αλήθειες και οι λάθος εντυπώσεις, επιστρέφει για να διευκρινίσει ότι «μίλησα -νομίζω-για 7.000 κρούσματα στα σχολεία, ενώ είναι 700». Το «νομίζω» δείχνει και την λεβεντιά του ανδρός.

Ο έτερος λεβέντης, ο αψύς κρητικός σ. Πολάκης, την ίδια στιγμή στήνει γλεντάκι με φίλους και συντρόφους και θεωρεί ότι το φωτογραφικό στιγμιότυπο πρέπει να αναρτηθεί στο facebook ως δείγμα αντίστασης στα αυστηρά μέτρα της κυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε αυστηρότερα. Το ενσταντανέ συνοδεύεται από θεωρητικό μαρξιστικό κείμενο: «Εμείς θα το γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση ή που θα σιάξει η δουλειά ή που θα σιοχαλαάει. Ιστορία θα γράψουν οι παρέες και στην καραντίνα!!! ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ !!!”

Στη γενική κατακραυγή ο Παυλής απαντά ισχυριζόμενος ότι έκανε τεστ πριν στρωθούν στο σιμισιακό τραπέζι τα καλτσούνια και οι οφτές πατάτες. Η διαβεβαίωση του θα είχε ουσία αν είχαν κάνει κάτι ανάλογο και οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες, διότι, όπως γνωρίζουν και τα κρι-κρι, ο ιός μεταδίδεται από φορείς ακόμα και σε αυτούς που έχουν κάνει τεστ.

Υπάρχει όμως ένας άνθρωπος που παίρνει στα σοβαρά και αυτή την δικαιολογία. Είναι ο σ. Τσίπρας που μιλάει στο δελτίο του Star και δηλώνει ότι η «εξήγηση είναι επαρκής», γεγονός που δίνει την ευκαιρία στον Πολάκη να επιστρέψει δριμύτερος. Αφού χαρακτηρίζει «τσογλάνια» όσους αντέδρασαν στην παρανομία του, με νωπές τις επαφές του από το τραπέζωμα, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία ότι δεν συναναστράφηκε έστω ασυμπτωματικά κρούσματα, πάει στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και κάνει stand up αυτοψία μπροστά στις ΜΕΘ. Φυσικά χωρίς να φοράει μάσκα γιατί «δεν θα σταματησουμε να ζούμε τσογλάνια».

Την επόμενη, ο τέως πρωθυπουργός που έκανε τον Πολάκη υπουργό υγείας, τον Χαϊκάλη υπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων, τον Καμμένο υπουργό άμυνας, τον Βαρουφάκη υπουργό οικονομικών κ.α, προτείνει υπουργό υγείας που θα λειτουργεί με την έγκριση του.

Περιέργως δεν αναφέρθηκε στο βασιλιά καρνάβαλο, στον οποίο είχε εκδηλώσει τον σεβασμό του κατά την έναρξη της πανδημίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.