- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Πιερρακάκης για 5G: Η Ελλάδα έπρεπε να καλύψει το χαμένο έδαφος
«Η Ελλάδα να αδράξει μία ευκαιρία»
Κυριάκος Πιερρακάκης- 5G: Τι δήλωσε ο υπουργός για το διαγωνισμό και τη συνεισφορά του 5G στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
«Καταλύτη για αύξηση της παραγωγικότητας της χώρας» χαρακτήρισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τον χώρο των τηλεπικοινωνιών, της ευρυζωνικότητας, των υψηλών ταχυτήτων, στην τοποθέτησή του, στο πλαίσιο παρουσίασης μελέτης που εκπόνησε η EY Webcast αναφορικά με τους στόχους και τις στρατηγικές για την εισαγωγή και λειτουργία των δικτύων 5ης γενιάς στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης επανέλαβε ότι «είχαμε θέσει έναν στόχο, να τρέξει ο διαγωνισμός για το φάσμα του 5G μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το προλάβαμε και πιάσαμε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Εξ αρχής, κοιτάζοντας τι είχαν κάνει άλλες χώρες σε σχέση με το 5G, διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έπρεπε σίγουρα να καλύψει το χαμένο έδαφος, να μη μείνει πίσω αλλά και να αδράξει και μία ευκαιρία».
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για την καινοτομία που περιλαμβάνει ο τελευταίος νόμος 47/27/2020 σχετικά με τον «τρόπο που θα αναπτυχθούν τα δίκτυα της 5ης γενιάς. Πρόκειται για το ταμείο "Φαιστός", καθώς συνδέσαμε τα έσοδα της δημοπρασίας κατά ένα ποσοστό τους με τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου fund, το οποίο θα επενδύσει στο 5G, ενώ παράλληλα υπάρχει και η μέριμνα του να κρατήσουμε κάποιες συχνότητες οι οποίες δεν δημοπρατήθηκαν και οι οποίες θα παραχωρούνται σε start ups, επιχειρήσεις, σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια για να μπορέσουμε να δώσουμε μία ώθηση στην αγορά».
Στην τελευταία θέση του δείκτη DESI (δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας) που βρίσκεται η Ελλάδα αναφέρθηκε ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αντώνης Τζωρτζακάκης. «Ένας από τους παράγοντες στους οποίους έχουμε υποαποδώσει είναι το 5G, ο οποίος είναι ένας από τους βασικούς δείκτες με μεγάλη βαρύτητα», σημείωσε. Ωστόσο, όπως τόνισε, στις 20 Δεκεμβρίου θα γίνει η απονομή του φάσματος και «αρχές του 2021 θα μπορούμε να έχουμε τα δίκτυα. Είναι σημαντικό για εμάς γιατί ο διαγωνισμός περιλαμβάνει και τις τέσσερις μπάντες συχνοτήτων στο 5G κι άρα ο αντίστοιχος δείκτης DESI θα ανέβει». Μάλιστα, ο κ. Τζωρτζακάκης επεσήμανε ότι το 5G δεν είναι ένα άλλο project που έχουμε αναλάβει, αλλά «το βλέπουμε πολύ περισσότερο στρατηγικά και ως επιταχυντή και ως βασικό μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μελέτης, Χρήστος Κόκκιος, είπε ότι στόχος της μελέτης είναι η διαμόρφωση μίας πρότασης στρατηγικής ανάπτυξης και εφαρμογής των χρήσεων 5G, καθώς και το σενάριο για τη βιώσιμη εισαγωγή και λειτουργία τους. Όπως υπογράμμισε, το 5G μπορεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας αλλά και τη ζωή των πολιτών σε πολλούς τομείς. «Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι το 2021 μέχρι το 2030 το 5G θα συνεισφέρει στην οικονομία επενδύσεις 3,9 ως 6,5 δισ. ευρώ. Τα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό υπολογίζονται μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Ενώ η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει και περίπου 50.000-60.000 θέσεων εργασίας στο αντίστοιχο διάστημα», κατέληξε ο κ. Κόκκιος.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Μάγκνους Μπρούνερ αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου - Πρόοδος σε ελέγχους και επιστροφές
Η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές προβολές δεν συνιστούν αποφάσεις
«Η διαφορά μας είναι ότι και το τελευταίο ευρώ πήγαινε σε δημόσια ταμεία για να βγει η χώρα από την κρίση» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ
Μας ενδιαφέρουν αυτοί που δεν πληρώνουν ή αυτοί που στερούνται για να είναι συνεπείς;
Με τους θύτες ή με τα θύματα;» διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας στο Χ
Επένδυση άνω των 130 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια
Ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό κόστος
200 εκατ. ετησίως για δρόμους και διπλασιασμός της επιχορήγησης για τα σχολεία
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο θεσμικό πλαίσιο - Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πρόστιμα
Γιατί αποκάλεσε «Λαφαζάνη» τον Νίκο Ανδρουλάκη
Τουρνάς: Από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη, δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης πυροσβεστών
Περισσότερες από εκατό συμβάσεις για κτιριακή αναβάθμιση και επιστημονικό εξοπλισμό
Τι ισχύει με τα 65 έτη - Όλοι οι αστερίσκοι
Ποια είναι η τελευταία ημέρα που μπορεί να καταβληθεί από τον εργοδότη
Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Ποιες ειδικότητες ζητούνται
Η ανάρτηση του υφυπουργού Εξωτερικών
«Η αριστερή πλουτοκρατία στήριξε την επάνοδό του»
«Στη γωνία ο κ. Πιερράκης, διαστρεβλώνει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για να ξεφύγει από τη μέγγενη των κόκκινων δανείων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.