- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Πώς διαχειρίζεται την πανδημία η Ουρουγουάη
Οι επιδόσεις της μικρής αυτής χώρας της Νότιας Αμερικής στον αγώνα ενάντια στον Covid-19 είναι πράγματι εντυπωσιακές
Η Ουρουγουάη έχει ισχυρή δημοκρατία, καλά εξοπλισμένο σύστημα δημόσιας υγείας και πρόνοιας που στοχεύει την κάλυψη όλων και δεν έχει μεγάλη κοινωνική ανισότητα.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξαιρέσει την Ουρουγουάη από τη λίστα των χωρών της Λατινικής Αμερικής στους πολίτες των οποίων είναι απαγορευμένη η είσοδος στην Ευρώπη ήταν απόλυτα δικαιολογημένη. Διότι οι επιδόσεις της μικρής αυτής χώρας της Νότιας Αμερικής -με μόλις 3,5 εκατομμύρια κατοίκους- στον αγώνα ενάντια στην πανδημία του Covid είναι πράγματι εντυπωσιακές και ξεπερνούν κατά πολύ τις επιδόσεις όχι μόνο των χωρών της περιοχής αλλά και των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Έτσι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο αριθμός των νεκρών ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους στην Ουρουγουάη ήταν «μόλις» 12 (Βραζιλία 528, Αργεντινή 144, Ελλάδα 23, Ισπανία 616, Βρετανία 609, Ιταλία 586).
Τα αποτελέσματα αυτά γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά αν ληφθεί υπόψη:
1) Ότι η χώρα βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο, όπου σήμερα έχει χειμώνα, δηλαδή μία περίοδο όπου υποτίθεται ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα.
2) Ότι δεν υπήρξε ποτέ αυστηρό lockdown όπως στην Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο κλπ. Υπήρξαν παραινέσεις της κυβέρνησης του Luis Lacalle προς τους πολίτες να παραμείνουν σπίτια τους, αλλά αυτό ήταν όλο. Από την άλλη πλευρά, από την πρώτη στιγμή που εμφανίσθηκε η επιδημία στη χώρα, στις 13 Μαρτίου έκλεισαν τα σύνορα και εφαρμόσθηκαν μέτρα κοινωνικής απόστασης, μάσκες προσώπου κλπ. Επίσης απαγορεύθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις, ακόμα και ιδιωτικά πάρτι. Σήμερα έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα, με τα παιδιά να έχουν επιστρέψει μερικώς στα σχολεία. Όμως τα πάρτι παραμένουν απαγορευμένα.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της χώρας έλαβε τα εξής μέτρα:
1) Αμέσως με την εμφάνιση του ιού διόρισε ένα συμβούλιο 100 επιστημόνων να χειρισθεί τον αγώνα εναντίον της πανδημίας. Επικεφαλής του επιστημονικού αυτού συμβουλίου διορίσθηκε ο διεθνώς αναγνωρισμένος βιοχημικός Rafael Radi.
2) Εφάρμοσε αμέσως μαζικούς εμβολιασμούς εναντίον της κοινής γρίπης έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις των ασθενών με γρίπη που θα είχαν την ανάγκη της προσφυγής σε ΜΕΘ και γενικότερα σε νοσοκομειακές κλίνες. Συνήθως εμβολιάζονταν περίπου 500 χιλ. άτομα ετησίως, όμως αυτή τη χρονιά ο αριθμός των εμβολιασθέντων έφτασε το 1 εκατομμύριο. «Η ιδέα είναι» είπε ο υπουργός Υγείας Daniel Salinas «να ελέγξουμε το κορύφωμα της εποχικής γρίπης ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις ΜΕΘ».
3) Ακολούθησε μια πολιτική μαζικών τεστ στον πληθυσμό, καθώς και της ανίχνευσης των επαφών που είχε κάποιος που είχε προσβληθεί από τον ιό. Έτσι τα τέστ έφτασαν και τον αριθμό των 4 χιλιάδων την ημέρα, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκαναν 2 χιλιάδες τεστ ημερησίως.
Σήμερα η Ουρουγουάη εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα σύνορά της, καθώς περιβάλλεται από χώρες-μεγαθήρια όπως η Βραζιλία και η Αργεντινή με υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Παράλληλα η νυχτερινή ζωή της χώρας παραμένει σε στάδιο αναμονής.
Τέλος, σύμφωνα με πρόβλεψη του ΔΝΤ, η ύφεση φέτος δεν θα περάσει το 3%, που είναι πολύ χαμηλότερη τόσο από τον μέσο όρο τόσο της Λατινικής Αμερικής όσο και της Ευρώπης. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, αναμένεται ταχύτατη ανάκαμψη το 2021.
Ζητήσαμε απο τον γνωστό επιδημιολόγο και διευθυντή του τμήματος Μετά-Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου του Stanford John Ioannidis να σχολιάσει τους παράγοντες της επιτυχίας της Ουρουγουάης:
«Αφενός είναι μια χώρα που δεν δέχεται πολλούς επισκέπτες την εποχή της έξαρσης της πανδημίας παγκοσμίως, και επίσης φρόντισε εγκαίρως τις όποιες ροές από τα σύνορά της. Δεύτερο, έχει ισχυρή δημοκρατία, ένα καλά εξοπλισμένο σύστημα δημόσιας υγείας και πρόνοιας που στοχεύει την κάλυψη όλων, και δεν έχει μεγάλη κοινωνική ανισότητα. Mην ξεχνάμε ότι παντού, κι ακόμα περισσότερο στη Λατινική Αμερική, ο κορωνοϊός διέλυσε κυρίως τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους πολίτες. Τρίτον, απέφυγε το lockdown, άρα απέφυγε σε μεγάλο βαθμό τις προβληματικές συνέπειές του στις χώρες που το χρησιμοποίησαν σαν τυφλό μέτρο».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι δήλωσε η υπουργός Εργασίας για τις συμβάσεις
Νέος γύρος άγριας αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας με φόντο τη συνάντηση στην Αθηναϊκή Λέσχη
Ο υπουργός απάντησε στην κριτική για τις υποθέσεις φορολογικής απάτης
Ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της περιοχής
Σχεδόν 600.000 κάτοικοι απέχουν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από τράπεζα
Σε δύο δόσεις οι πληρωμές
Είπαν κάτι που δεν έχουν πει ξανά;
Πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Έφτασε τα 165,4 δισ. ευρώ - Αυξήθηκε η κατανάλωση, αρνητικό το ποσοστό αποταμίευσης
Τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων κατά 2.000 ευρώ και ειδική μέριμνα για τις τρίτεκνες οικογένειες
Θερμές ευχαριστίες της Εκκλησίας στον πρωθυπουργό για τη συμφωνία με την Αίγυπτο και τα κειμήλια
Τι ώρα μπαίνουν τα λεφτά στα ΑΤΜ
Συνολικά 33 πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση
Οι δύο περιφέρειες που συγκεντρώνουν πάνω από τις μισές επενδυτικές προτάσεις
Χωρίς τέλος το ράλι στο πετρέλαιο
Η ώρα που μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Στο επίκεντρο συνδεσιμότητα, ενέργεια και Patriot
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.