Πολιτικη & Οικονομια

Καλοκαιρινή ναυτία στον ΣΥΡΙΖΑ

Η χειρότερη ένδειξη για έναν πολιτικό είναι να μιλάει και να μην ενδιαφέρεται κανείς να τον ακούσει

78370-174847.jpg
Ανδρέας Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-syriza.jpg

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος γράφει για την έλλειψη στρατηγικής που έχει φέρει στρατηγικό αδιέξοδο στον ΣΥΡΙΖΑ και τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση όλες τις αναλύσεις, τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, αλλά και την εικόνα που παρουσιάζουν τα στελέχη του. Κάθε μέρα προκύπτει και ένα ζήτημα με έναν βουλευτή του, είτε αυτό έχει να κάνει με κάποια άστοχη δήλωση, είτε με κάποια παρέμβαση που τροφοδοτεί την εσωστρέφεια ή έχει να κάνει με τη συμπεριφορά στελεχών του που κινούνται στον αντίποδα του (λεγόμενου) αξιακού κώδικα της αριστεράς.

Ένας παλαιός πολιτικός συνήθιζε να λέει ότι η χειρότερη ένδειξη για έναν πολιτικό είναι να μιλάει και να μην ενδιαφέρεται κανείς να τον ακούσει. Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση πως σε αυτό το σημείο βρίσκεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Απόδειξη το πόσο αδιάφορα πέρασε η πρόσφατη παρουσία του στη βουλή, που, υποτίθεται ότι, αποτελεί και το ισχυρό χαρτί του ή την απάθεια που προκαλούν στην κοινή γνώμη οι προτάσεις που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, τον τουρισμό, τις εργασιακές σχέσεις κλπ.

Η έλλειψη στρατηγικής είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, αν δει κανείς την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδείξει -και πάλι- ως κυρίαρχο αφήγημά του το ρόλο των ΜΜΕ και τη διαπλοκή.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας δείχνει πρωτοφανή αδυναμία να διαχειριστεί τα στελέχη του: Τον πλουτισμό του Παπαδημούλη που έχει εξοργίσει το μεγαλύτερο τμήμα της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, τις ακρότητες αλλά και τις φωτογραφίες του Πολάκη (είτε με τον Καμμένο, είτε στο σπίτι του με τα σπασμένα πιάτα στα γενέθλιά του), τις ηχηρές διαφοροποιήσεις του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη για τα ζητήματα «γραμμής», τις αποστάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την ηγεσία, όπως κατέδειξε και η απουσία του τελευταίου από την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, αλλά και την τεράστια μουρμούρα στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος για την εθνικιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Το αρνητικό κλίμα επέτεινε και η παρέμβαση-απάντηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος χαρακτήρισε ψεύτη τον κ. Τσίπρα με αφορμή τη συζήτηση για την υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια εικόνα ξεκούρδιστης μπάντας, που απλώς ευελπιστεί ότι ο χρόνος θα επιλύσει όλες τις αρρυθμίες. Η κυρίαρχη ανάλυση στην Κουμουνδούρου είναι ότι από το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα έχει τεράστια φθορά σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, οπότε, λένε, θα λειτουργήσει η θεωρία του ώριμου φρούτου.

Αυτή, βεβαίως, είναι περισσότερο η ελπίδα που προσπαθούν να την κάνουν κεντρικό σχέδιο. Είναι, άλλωστε, πάγια η τακτική του Αλ. Τσίπρα να αφήνει τα προβλήματα να σούρνονται κάτω από το χαλί. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είχε απομακρύνει με όλους τους τρόπους τον Παύλο Πολάκη, που κατά γενική ομολογία προκαλεί τεράστια ζημία στα ακροατήρια που θέλει να προσεγγίσει. Διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα επέτρεπε στον Δημήτρη Παπαδημούλη να καταβαραθρώνει το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς με τις συνεχείς αποκαλύψεις στον τύπο για τις αγορές σπιτιών που κάνει κάθε χρόνο. Διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είχε συνεννοηθεί για την κατεύθυνση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και τους «ελέφαντες» του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Φίλη και Νίκο Βούτση κλπ.

Τα προβλήματα, λοιπόν, είναι πάρα πολλά για τον κ. Τσίπρα και ενισχύονται ακόμα περισσότερο οποτεδήποτε φουντώνουν τα (όποια) εκλογικά σενάρια. Για αυτό και όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα ξορκίζει μέσω δηλώσεων, όπως αυτές που έκανε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή,  πως δεν φοβάται τις εκλογές!  Ακόμα και ο τελευταίος επισκέπτης της Κουμουνδούρου γνωρίζει ότι έτσι όπως είναι σήμερα η κατάσταση το μόνο που δεν αντέχει ο κ. Τσίπρας είναι άλλη μια εκλογική ήττα, που μπορεί να είναι διπλή.

Με βάση όλα τα προαναφερθέντα, ο κ. Τσιπρας δέχεται ισχυρές πιέσεις να προχωρήσει σε διαγραφές στελεχών ή να ωθήσει κάποια πρόσωπα σε παραίτηση για να στείλει ισχυρά εσωκομματικά μηνύματα. Ενδεχομένως σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να γίνουμε σοφότεροι για τις προθέσεις του, ενώ όλο το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος αναμένεται να καταγραφεί πλήρως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του μήνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ