Πολιτικη & Οικονομια

Ο βλαβερός αγώνας των εχθρών της εξέλιξης

ΟΧΙ σε κάθε τι καινούργιο, ΟΧΙ σε όλα αυτά που δεν καταλαβαίνουμε, ΟΧΙ σε όλα αυτά που δεν καταλαβαίνουν οι ψηφοφόροι-πελάτες μας

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tilergasia-5g-tsipras.jpg

Μήπως είναι πολύ καλύτερο οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στο πώς η αναπόφευκτη εφαρμογή της τηλεργασίας δεν θα γίνει αιτία εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Τι ομοιότητες έχουν ο Αλέκσης και ένας ψεκασμένος συμπολίτης ο οποίος φοβάται τo 5G; Σίγουρα πολλές και η πιο μεγάλη είναι η επιθυμία τους να σταματήσουν την εξέλιξη.

Ο ψεκασμένος συμπολίτης δεν θέλει να τοποθετηθούν κεραίες 5G γιατί... (τοποθετήστε την επιστημονικοφανή μπούρδα που προτιμάτε) και ο Αλέκσης θεωρεί κίνδυνο την τηλεργασία πιθανότα επειδή αν δεν έχεις εργαστεί ποτέ στη ζωή σου κάθε μορφή εργασίας σε τρομάζει.

tsipras-tilergasia.jpg

Όχι πως μας έλειπαν οι καμένοι εγκέφαλοι στο παρελθόν, αλλά η πανδημία φαίνεται να λειτουργεί σαν αεράκι που εξαπλώνει τις φλόγες τους. Τις τελευταίες εβδομάδες φοβικοί, συνωμοσιολόγοι και πονηροί που εκμεταλλεύονται τους φοβικούς και τους συνωμοσιολόγους, προσπαθούν να βάλουν τρικλοποδιά σε κάθε βήμα προς τα εμπρός.

ΟΧΙ στην τηλεργασία

ΟΧΙ στα τσιπάκια

ΟΧΙ στο 5G

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες

ΟΧΙ σε οτιδήποτε δεν έχει αλλοιωθεί από την πατίνα του χρόνου, ΟΧΙ σε κάθε τι καινούργιο, ΟΧΙ σε όλα αυτά που δεν καταλαβαίνουμε, ΟΧΙ σε όλα αυτά που δεν καταλαβαίνουν οι ψηφοφόροι-πελάτες μας. Απο τον μπαρμπα-Γιώργη στην Κηφισιά μέχρι τον αρχηγό της αξιωματικής της αντιπολίτευσης, χιλιάδες συμπολίτες εναντιώνονται σε κάθε τεχνολογική εξέλιξη. Και το χειρότερο (γι’ αυτούς, για μας τους υπόλοιπους είναι το καλύτερο) είναι ότι η προσπάθειά τους είναι πιο μάταιη κι από την προσπάθεια μιας κότας να πετάξει. 

Όταν μιλάμε για το μέλλον, μιλάμε για κάτι στο οποίο κρύβεται ο θάνατος του καθενός μας. Συνεπώς το να φοβάσαι το μέλλον δεν είναι παλαβό. Το παλαβό είναι να πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι για να μην έρθει. Είναι να πιστεύεις ότι πρέπει η εξέλιξη να σταματήσει επειδή εσύ τη φοβάσαι.

Δυστυχώς για τους (ειλικρινώς ή εκ του πονηρού) διαμαρτυρόμενους και η τηλεργασία θα καθιερωθεί για πολλές θέσεις και το 5G θα μπει σε λειτουργία παντού (μέχρι να εμφανιστεί το 6G) και ανεμογεννήτριες θα σηκωθούν για να παράγουν ρεύμα και κάποια στιγμή (μακάρι σύντομα) εμφυτευμένα τσιπάκια θα κάνουν άχρηστο το καρτομάνι που αντικατέστησε το χαρτομάνι. Και το χειρότερο είναι πως ο αγώνας των εχθρών της εξέλιξης δεν θα πάει μόνο εντελώς χαμένος αλλά ίσως και να εμποδίσει τον διάλογο που πρέπει να γίνει προκειμένου η αναπόφευκτη εξέλιξη να έρθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Βλέπετε, όταν αγωνίζεσαι, όπως ο Αλέκσης καλή ώρα, εναντίον της τηλεργασίας, δεν δίνεις απλώς έναν αγώνα μάταιο. Αποδυναμώνεις και τον χρήσιμο αγώνα κάποιων άλλων. Ο χρόνος που σπαταλάται για την αποφυγή του αναπόφευκτου θα ήταν πολύ πιο χρήσιμος αν ξοδευόταν προκειμένου να βάλει το πλαίσιο μέσα στο οποίο το αναπόφευκτο θα είναι και όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμο.

Για να το πω με ένα παράδειγμα: πολλοί συμπολίτες φοβούνται ότι η τηλεργασία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε εργοδότες να καταπατήσουν το ωράριο εργασίας. Αντί λοιπόν να προσπαθούν κάποιοι για το αδύνατο, που είναι το να μην υπάρχει καθόλου τηλεργασία, δεν θα ήταν πολύ καλύτερο αν όλων οι προσπάθειες επικεντρώνονταν στο πώς η αναπόφευκτη (και εξαιρετικά ωφέλιμη σε πολλές περιπτώσεις) εφαρμογή της τηλεργασίας δεν θα γίνει αιτία εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

Η ερώτηση προφανώς είναι ρητορική (αυτό Αλέκση σημαίνει ότι η απάντηση είναι τόσο προφανής που δεν χρειάζεται να δοθεί) και δεν αφορά καθόλου τους πονηρούς που γνωρίζουν καλά την απάντηση αλλά από το κοινωνικό καλό προτιμούν το κέρδος που αποφέρει η συμπαράταξη με τον λαϊκίστικο συντηρητισμό και η εκμετάλλευση της άγνοιας και της αφέλειας.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι. Η τεχνολογία δεν θα σταματήσει ποτέ να εξελίσσεται και το μέλλον θα έρθει ό,τι κι αν κάνουμε. Το μόνο που στ’ αλήθεια μας συμφέρει είναι να βρούμε τον πιο ωφέλιμο τρόπο να προσαρμοστούμε στο μέλλον και να αγκαλιάσουμε την τεχνολογία. Και να αφήσουμε τους φοβικούς και τους πονηρούς να κλαίγονται μόνοι τους. Και μπράβο μας. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ