Πολιτικη & Οικονομια

Η -όχι και τόσο- παράξενη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τραμπ

Οι κόκκινοι λατρεύουν τον πορτοκαλή

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras-tramp-syriza.jpg
© Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ο Βαγγέλης Περρής εξηγεί την τόσο θερμή υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Τραμπ, που δύσκολα θα βρεις σε άλλο μέρος του πλανήτη.

Ο αντιαμερικανισμός αποτελεί μια από τις σταθερές της ελληνικής αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή που ήταν απλός και άδολος «Συνασπισμός», βροντοφώναζε ότι οι Αμερικάνοι είναι φονιάδες των λαών και οι Πρόεδροι τους θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη δημοκρατία διότι είναι φασιστόμουτρα. Κυρίως όσοι ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα.

Τα στελέχη του ανέλαβαν δράση, όταν ο Κλίντον επισκέφθηκε την Αθήνα. Την ώρα που στο Σύνταγμα η ηγεσία του Συνασπισμού σχημάτιζε ανθρώπινη αλυσίδα και το «Δικαστήριο των Λαών», με Πρόεδρο τον σ. Κώστα Καζάκο, καταδίκαζε τον μακελάρη αμερικανό πρόεδρο «στην ανατρεπτική οργή και στην αγωνιστική αποδοκιμασία των λαών και στη χλεύη της Ιστορίας», η νεολαία του κόμματος έδινε μαζί με την ΚΝΕ  συνέντευξη Τύπου κατά του ανεπιθύμητου ιμπεριαλιστή επισκέπτη. Την εκπροσωπούσε ο Προεδρός της σ. Τσίπρας, ο οποίος αδιαφορούσε για τη συγγνώμη που ο Κλίντον ζήτησε για την υποστήριξη των ΗΠΑ στη χούντα και τον κατήγγειλε διότι εξαιτίας του αιμοτοκυλίστηκαν οι διαμαρτυρόμενοι νέοι και νέες.

Ήταν μια καλή αρχή. Στη συνέχεια ο Κλίντον δεν άντεξε την ανατρεπτική οργή, εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο και μετά από χρόνια η αποκαλούμενη προοδευτική Αμερική εξέλεξε τον Ομπάμα στη θέση του Προέδρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναθύμωσε και έγινε έξαλλος όταν ως εκπρόσωπoς της νέας κυβέρνησης επισκέφθηκε την Ελλάδα η υπουργός εξωτερικών μακελάρισσα Χίλαρι Κλίντον. Η 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος υιοθέτησε, με τη συνήθη θαυμαστή ομοφωνία, την εισήγηση του σ. Τσίπρα και εξέδωσε μια μαχητική ανακοίνωση που ξεσκέπαζε όλους τους ταξικούς εχθρούς: «Σκοπός της επίσκεψης δεν είναι η εξυπηρέτηση των προβλημάτων του ελληνικού λαού αλλά η εξασφάλιση μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ... Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται κοινωνικές παροχές και όχι δαπάνες για νέους εξοπλισμούς. Χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη και όχι δωρεές στα διάφορα στρατιωτικοβιομηχανικά συμπλέγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τον ριζικό αναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας προς την κατεύθυνση της ειρήνης με τους γειτονικούς λαούς και τις φιλειρηνικές δυνάμεις σ' όλον τον κόσμο».

Μετά από αυτή την τοποθέτηση υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης που θα ζήλευαν οι διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία, ακολουθούν και άλλα αντιιμπεριαλιστικά χτυπήματα. Η διοίκηση Ομπάμα ξεμπροστιάζεται με κάθε ευκαιρία και η μάχη ολοκληρώνεται τις ημέρες που οι ΣαμαροΒενιζέλοι επισκέπτονται την Αμερική. Ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος κάνει δηλώσεις κατά της μονομερούς λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να χειροκροτήσει, τον καταγγέλει γιατί «αυτό ηχεί παράταιρα όταν η ανεργία στη χώρα μας εκτινάχθηκε στο 28%. Οι ΗΠΑ είναι σταθερά προσανατολισμένες στη συγκρότηση μιας ενεργειακής – και όχι μόνο – συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.. .Η δημιουργία αυτής της συμμαχίας ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης των σχέσεων της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο...Χρειάζεται να μπει ένα τέλος στη μνημονιακή καταστροφή, να ανοίξει ο δρόμος για τη δημοκρατική ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης και να αναδειχθεί, μέσα από εκλογές, μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ».

Και ήρθε η μεγάλη μέρα που αναδείχτηκε η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και άκρα τους ΑΝΕΛ, η οποία θα έβγαζε την Ελλάδα από τη μέγγενη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, αλλά δεν χρειάστηκε. Η Αμερική είχε επίσης αλλάξει προς το καλύτερο και οι αγανακτισμένοι ψηφοφόροι της είχαν εκλέξει τον αντισυστημικό Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρώτος που ενθουσιάστηκε δημοσίως ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Πρώτης Φοράς Αριστερής Κυβέρνησης σ. Πάνος Καμμένος:

«Οι επιθέσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ από το σύστημα στην Αμερική και στην Ευρώπη έχουν σκοπό να τον απαξιώσουν. Η εκλογή Τραμπ έχει να κάνει με το τέλος της πολιτικής της νέας τάξης πραγμάτων που δημιούργησε η ομάδα Κλίντον εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αυτοί που στενοχωρήθηκαν με την εκλογή Τραμπ, πέραν των γνωστών εδώ στην Ελλάδα, είναι διεθνείς παίκτες τύπου Σόρος οι οποίοι στήριξαν και στηρίχθηκαν στην πολιτική Κλίντον».

Ο ειλικρινής θαυμασμός προς τον σύντροφο Τραμπ δεν περιορίζεται στα λόγια. Στην ομάδα του νέου Αμερικάνου Προέδρου μετέχει ο ομογενής Παπαδόπουλος ο οποίος στέλνει email στον ειδικό σύμβουλο και εκτελεστικό διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ, Στηβ Μπάνον. Τον πληροφορεί ότι στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «θέλουν να υπογράψουν μία διακυβερνητική συμφωνία με τις ΗΠΑ για ενεργειακά θέματα στη θάλασσα, ένα στρατηγικό προπύργιο στη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια».

Τα «ενεργειακά θέματα» αναλαμβάνει να διευκρινίσει η καθ’ ύλιν αρμόδια προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ ηγεσία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Με μια ιστορική της παρέμβαση αποθεώνει τον ομοϊδεάτη Τραμπ διότι συντρίβει τις οικολογικές ευαισθησίες και μαζί οι δύο υπερδυνάμεις (Τραμπ και ΓΕΝΟΠ) αποκαλύπτουν ότι πίσω απο το παραμύθι περί κλιματικής αλλαγής κρύβονται τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας: «Υποστηρίζοντας και ότι η κλιματική αλλαγή είναι απλά μια κινεζική συνωμοσία, ο Τραμπ ανακοινώνει ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν την εφαρμογή των μη δεσμευτικών όρων της συνθήκης για την κλιματική αλλαγή και τερματίζουν τη συνδρομή τους στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.

Εκτός από το γεγονός ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία δημιουργεί πλέον ένα νέο σκηνικό και αλλάζει τα δεδομένα, δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι αποτελεί μία κίνηση η οποία μάλλον έρχεται να επιβεβαιώσει ότι πίσω από τον μύθο της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και συγκεκριμένες βιομηχανίες που προωθούν φιλοσοφίες, εκστρατείες, «λογικές» και προπαγανδίζουν υπέρ της κλιματικής αλλαγής, με προφανή στόχο να αποκομίσουν κέρδη... Θα ήταν αφέλεια να σκεφθεί κάποιος ότι η κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ είναι ατυχής ή τυχαία ή άστοχη ή άτοπη. Μάλλον το αντίθετο. Και στοχευμένη είναι και καθόλου τυχαία και μάλλον είναι ένα βήμα στο οποίο θα προστεθούν πολλά ακόμα βήματα και που όσο  περνούν τα χρόνια τόσο θα έρχονται να αποδείξουν ότι οι υποψίες και οι αρχικές εκτιμήσεις για την καλοστημένη μηχανή της κλιματικής αλλαγής και την απάτη των μεγάλων συμφερόντων στις πλάτες των περισσότερο αδυνάτων, έχουν ισχυρή βάση και μία πολύ δυνατή δόση αντικειμενικότητας».

Τόσο θερμή υποστήριξη προς τον Τραμπ δύσκολα θα βρεις σε άλλο μέρος του πλανήτη και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ σ. Αδαμίδης κάνει τον γύρο των καναλιών για να την επιβεβαιώσει. Μόλις το έργο ολοκληρώνεται, προβαίνει σε πολιτικές δηλώσεις: «Στο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη εγώ έχω δηλώσει παρών».

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης σ. Αλέξης Τσιπρας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Έχει απέναντί του τον πρόεδρο Τραμπ που δεν είναι φασίστας και ιμπεριαλιστής σαν τους προηγούμενους αλλά κατ εικόνα και ομοίωση αντισυστημικός, όποτε μόνο φιλοφρονήσεις του ταιριάζουν: «Ο τρόπος που ο πρόεδρος Τραμπ  αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό.... Βασική η αξία της δημοκρατίας που διατρέχει την αμερικανική κουλτούρα και αυτήν υπηρετεί ο πρόεδρος».

Οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν την δημοκρατική κουλτούρα του Τραμπ επιβεβαιώνοντας και σε αυτήν την περίπτωση ότι το αλάνθαστο πολιτικό κριτήριο του σ. Αλέξη έμεινε όρθιο...

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ