Πολιτικη & Οικονομια

«Κασσάνδρα» η Κομισιόν για την Ευρωζώνη – Ύφεση 7,7%

Τι προβλέπει η εαρινή έκθεση για την οικονομία της Ελλάδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ευρωπαϊκή Επιτροπή / © EPA/OLIVIER HOSLET

«Ιστορική» ύφεση για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή της έκθεση. Ιδιαίτερα ευάλωτη η ελληνική οικονομία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε σήμερα «ιστορική» ύφεση στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην ευρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021. «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929). Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

Η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι η πιο ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης και αυτό διότι με βάση τη δομή της δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό και στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείει να υπάρξει και δυσμενέστερο, σενάριο καταγράφοντας και πρόβλεψη για πτώση 30% στις επενδύσεις αλλά με ανάκαμψή τους κατά 33% το 2021.  Με βάση αυτό η επιτροπή προβλέπει ύφεση 9,7% του ΑΕΠ για φέτος έναντι 4,7% του ΑΕΠ που προβλέπει το βασικό σενάριο στο πρόγραμμα σταθερότητας και 7,9% το δυσμενές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών και τα μέτρα ύψους 6.9% του ΑΕΠ που έχουν δρομολογηθεί ή εφαρμόζονται ήδη για τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας. Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Κομισιόν, η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2020 με σχετικά ισχυρές βάσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ανήλθε το 2019 στο 1,9%, λίγο χαμηλότερα των προσδοκιών. Η ανάπτυξη οφείλονταν κυρίως στην εσωτερική ζήτηση και σε μικρότερο βαθμό στις καθαρές εξαγωγές. Η αγορά εργασίας βελτιώνονταν και η απασχόληση αναπτύχθηκε με ρυθμό 2%, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας στο 17,3% συνολικά για το έτος. Ωστόσο, αναμένει σημαντική πτώση των εξαγωγών κατά 21,9% το 2020, των επενδύσεων κατά 30% αλλά και της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 9%.

Τέλος, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την απώλεια περίπου 160.000 θέσεων εργασίας που θα φτάσουν για φέτος την ανεργία στο 19,9% από 17,3% που είχε κλείσει το 2019 με προοπτική την υποχώρηση της στο 16,8% το 2021. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ