Πολιτικη & Οικονομια

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Δείτε το έντυπο που πρέπει να συμπληρώνουν οι εργοδότες για τους εργαζόμενούς τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μόνο για takeaway και delivery ανοίγουν οι καφετέριες λόγω κορωνοϊού
Μόνο για takeaway και delivery ανοίγουν οι καφετέριες λόγω κορωνοϊού © EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ. Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τι πρέπει να κάνουν εργοδότες κι εργαζόμενοι.

Από αύριο Τρίτη 24 Μαρτίου αναμένεται ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη», με την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοί τους το επίδομα των 800 ευρώ.

Οι ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις των εργοδοτών την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα μπορούν να υποβάλλονται για μια εβδομάδα έως την επόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου. Οι μισθωτοί αλλά και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου αναμένεται να πάρουν την σκυτάλη των ηλεκτρονικών αιτήσεων το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, ώστε να δηλώσουν ΙΒΑΝ και να λάβουν τα 800 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αυτό είναι το έντυπο που θα συμπληρώσουν οι εργοδότες για τους εργαζόμενους τους για το επίδομα 800€. Ωστόσο, όπως ο ίδιος τονίζει, αν πρόκειται για ψευδή δήλωση, τότε προβλέπεται κάθειρξη ακόμα και 10 ετών!

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ αυτοί είναι οι εξής:

  • Περίπου 500.000 μισθωτοί επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με εντολή του κράτους
  • Μισθωτοί που τέθηκαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής σύμβασης, από επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένους τζίρους. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περί το 1 εκατ. μισθωτοί
  • Στις παραπάνω κατηγορίες μισθωτών υπάγονται τόσο οι πλήρους όσο και οι μερικής απασχόληση, καθώς όσοι απασχολούνται με εκ περιτροπής απασχόληση
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται
  • Εργαζόμενοι ξενοδοχείων, η λειτουργία των οποίων ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται μέχρι τα τέλη Απριλίου
  • Εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και τις 17 Μαρτίου.
  • Οι πολλαπλώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι θα λάβουν μία φορά την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
  • Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.

Σημειώνεται ότι η Πολιτεία θα καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές των εν λόγω εργαζομένων υπολογιζόμενες στο ύψος των αποδοχών των εργαζόμενων, ενώ το επίδομα των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ