- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στη Λέσβο ηττήθηκε η λογική, στα σύνορα αναστενάζει η Ελλάδα
Η κατάσταση σε λίγα εικοσιτετράωρα ενδεχομένως να είναι εξαιρετικά σοβαρή
Τα βίαια επεισόδια στη Λέσβο για τα Κλειστά Κέντρα Κράτησης, η στάση των αστυνομικών και η διαχείριση της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό.
Χάθηκε η μπάλα. Ένας αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών διαπληκτίζεται με πολίτη κάπου στον Χολαργό και εκνευρισμένος πυροβολεί το πορτμπαγκάζ του πολίτη με το υπηρεσιακό του πιστόλι. Τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Μέλος της ομάδας Δίας, νέος αστυνομικός που προσελήφθη με τη διαδικασία εξπρές μαζί με άλλους 1.500 νεαρούς εκτός διαγωνισμού ΑΣΕΠ και χωρίς προδιαγραφές, πηγαίνει στην ΑΣΟΕΕ και κυκλοφορεί με το υπηρεσιακό του κράνος και τα άρβυλα της στολής αστυνομικού. Νεαρός άπειρος και προφανώς ανόητος, ενδεχομένως και ερωτευμένος, πήγε να συναντήσει μία φίλη του. Του επιτέθηκαν, τον έδειραν και αυτός τράβηξε το υπηρεσιακό του όπλο. Ακολούθησαν δηλώσεις του οι οποίες δεν είναι καν καταληπτές. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί πως εκτός από το ραντεβού του, πιθανόν και να εκτελούσε κάποια αποστολή.
Άνδρες των ΜΑΤ που εγκαταλείπουν τη Χίο ηττημένοι και δαρμένοι διότι τους έστειλαν εκεί χωρίς σχεδιασμό και επιμελητεία, κατά τη στιγμή της επιβίβασής τους στο πλοίο του γυρισμού στα Μεστά διαπληκτίζονται με πολίτες. Συμπεριφέρονται ως χούλιγκαν. Ντυμένοι με πολιτικά αρπάζουν πέτρες και κυνηγούν τους Χιώτες. Χωρίς καμία πειθαρχία, πλήρως αυτονομημένοι, με συμπεριφορά που παραπέμπει σε οργανωμένους οπαδούς ποδοσφαιρικής ομάδας. Το σχετικό βίντεο έχει γίνει viral.
Στο Διαβολόρεμα της Βορείου Λέσβου αξιωματικός των ΜΑΤ βλέποντας συνάδελφό του να ξυλοκοπείται άγρια από διαδηλωτές, τραβά το πιστόλι του και πυροβολεί τέσσερις φορές στο έδαφος παρακαλώ. Και τράβηξε όπλο, αν και αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας σε διαδήλωση - συγκέντρωση και πυροβόλησε στο έδαφος αντί να ρίξει στον αέρα. Ανεκπαίδευτος, χωρίς ψυχραιμία, άπειρος, επικίνδυνος.
Πέμπτη πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης, τα ΜΑΤ αποχωρούν με σκυμμένο το κεφάλι. Έφαγαν ξύλο, αποκλείστηκαν στην Καράβα λόγω λάθους των αξιωματικών τους. Τους άφησαν χωρίς νερό και φαΐ για δύο ημέρες οι αρχηγοί τους. Πολιορκήθηκαν ακόμη και στο στρατόπεδο που φιλοξενούνταν όπου μάλιστα μπούκαραν κάποια στιγμή οι διαδηλωτές. Κατά την επιβίβαση κάποιοι παραβρισκόμενοι πολίτες αρχίζουν τα γιουχαΐσματα. Οι αστυνομικοί διαπληκτίζονται στην αρχή με τους πολίτες και κατόπιν, άκουσον-άκουσον, με τους ντόπιους αστυνομικούς συναδέλφους τους.
Όλα τα παραπάνω συνέβησαν σε ένα χρονικό διάστημα τριών ημερών. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μάλλον εκτίμησε λανθασμένα πως ο συνάδελφός του Νότης Μηταράκης έχει σχέδιο και όραμα για το Μεταναστευτικό και αποφάσισε να τον υποστηρίξει. Μέγα λάθος. Κάποιοι λένε (στη ΝΔ) πως οι κάτοικοι των νησιών καθοδηγούνται από την τουρκική ΜΙΤ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τους εχθρούς του έθνους γενικώς. Στη Λέσβο και τη Χίο καμία ΜΙΤ, κανένας ΣΥΡΙΖΑ και κανένα ΚΚΕ δεν φταίει που η εκστρατεία από την Αθήνα στις Αιολικές ανατολικές νησιωτικές επαρχίες κατέληξε σε φιάσκο. Φταίει απλώς η άγνοια των αρμοδίων οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται πως κανένα δόγμα δεν επιβάλλεται χωρίς τη συναίνεση, έστω… την ανοχή των περισσοτέρων. Στη Λέσβο η αντίδραση των κατοίκων ήταν πάνδημη. Συμμετείχε ενεργά έως και το θεσμικό ΚΚΕ, το εμπορικό επιμελητήριο και οι συντηρητικοί προύχοντες του νησιού.
Τώρα στο Μαξίμου συζητούν εκ νέου τον ανασχηματισμό και μάλιστα ως άμεση προτεραιότητα.
Εν ολίγοις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον το απόλυτο άλλοθι. Η ΝΔ κυβερνά εδώ και 8 μήνες. Δεν είναι κανένας Τσίπρας που σχεδίασε το Βατερλό της Λέσβου ούτε είναι κάποιο στέλεχος της αντιπολίτευσης που κανόνισε τη «μοιρασιά» στις τρεις κατασκευαστικές εταιρείες (όνομα και μη χωριό) των κλειστών κέντρων στη Λέσβο, τη Χίο, και τη Σάμο. Κάποιοι πρέπει να φορτωθούν τη συλλογική κυβερνητική mea culpa.
Εντωμεταξύ την Πέμπτη το βράδυ οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία, στο μέτωπο με τη Συρία, επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Το καθεστώς Ερντογάν προκειμένου να εκβιάσει τη Δύση και το ΝΑΤΟ άνοιξε τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας στους μετανάστες. Το μήνυμα είναι σαφές. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους Σύρους πρόσφυγες ως προκάλυμμα για να απειλήσει την Ευρώπη. Στην ουσία, στους δρόμους προς τον Έβρο και τα νησιά έχουν βγει Αφγανοί, Ιρανοί, Μαροκινοί, Σομαλοί και Νιγηριανοί. Η κατάσταση σε λίγα εικοσιτετράωρα ενδεχομένως να είναι εξαιρετικά σοβαρή.
Κάποιοι στο Μαξίμου επείγονται για τη μεταφορά ευθυνών και την αλλαγή ατζέντας. Όπως και άλλοτε, κάποιοι επιζητούν μία «Νίκειο Ειρήνη» προκειμένου να θυσιάσουν τον «Αλκιβιάδη» μετά την ατιμωτική ήττα της Σικελικής Εκστρατείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.