- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Χατζηδάκης: Οι πολίτες δεν θα βάζουν πλέον το χέρι στην τσέπη για τη ΔΕΗ
Στόχος της κυβέρνησης να γίνει μια εταιρεία φιλική προς τους καταναλωτές και πιο ανταγωνιστική
«Η ΔΕΗ ανεβαίνει από τις σκάλες και όχι από το ασανσέρ» για να μπει σε μια νέα εποχή, όπου θα είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική, εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Κεντρικός στόχος των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη αναληφθεί για τη ΔΕΗ και αυτών που περιγράφονται στο πενταετές business plan της επιχείρησης που ανακοινώθηκε χθες είναι να επιστρέψει η ΔΕΗ σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας ώστε να μην χρειάζεται να βάζουν οι πολίτες το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν τις ζημιές της. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε την Τρίτη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και τον ραδιοφωνικό σταθμό ΑLPHA 98,9 αντίστοιχα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μείωση του κόστους της ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε ότι θα επιτευχθεί εν πολλοίς μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, θα αποσβεστούν το πολύ σε 3 χρόνια και δεν θα επιβαρύνουν τον φορολογούμενο. Αποσαφήνισε επίσης ότι δεν θα γίνουν αθρόες προσλήψεις στη ΔΕΗ, αλλά στοχευμένες προσλήψεις, περίπου 800 εργαζομένων, υψηλής εξειδίκευσης, σε βάθος τετραετίας.
«Εκείνοι που μας κατηγορούν για συρρίκνωση της ΔΕΗ είναι εκείνοι που υπέγραψαν με τους πιστωτές τη συμφωνία για μείωση του μεριδίου της στο 50% χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε:
«Η σταθερότητα της επιχείρησης είναι κρίσιμης σημασίας. Η επιχείρηση ανεβαίνει από τις σκάλες και όχι από το ασανσέρ, με την έννοια ότι η πορεία είναι σταδιακή. Με ρωτάνε: Άλλαξε ξαφνικά η ΔΕΗ και μπήκε στο Παράδεισο ενώ προηγουμένως ήταν στην Κόλαση; Η ΔΕΗ έχει βγάλει απλώς τη μύτη της έξω από το νερό και δεν αντιμετωπίζει ζήτημα χρεοκοπίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα προς αντιμετώπιση και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο ανακοινώθηκε το business plan. Μέχρι στιγμής η ΔΕΗ έχει πάρει πιστοποιητικό βιωσιμότητας από τον ορκωτό ελεγκτή, αναβαθμίστηκε πιστοληπτικά από την S&P, έχει τον νέο νόμο με την κατάργηση τής νομιμότητας για τους νεοεισερχόμενους και τα διευθυντικά στελέχη» εξήγησε.
Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να τριπλασιαστεί η αξία της μετοχής της. Αλλά έχει μπροστά της μεγάλη ανηφόρα και γι' αυτό θα προχωρήσει στην απολιγνιτοποίηση γιατί μπαίνει μέσα από τους λιγνίτες, θα προχωρήσει στις ΑΠΕ γιατί έχει μόνο το 3% της συνολικής αγοράς και μαζί με αυτά θα προχωρήσει και το πρόγραμμα των εθελουσίων εξόδων γιατί διαφορετικά θα πληρώνει προσωπικό χωρίς να το χρειάζεται».
Επεσήμανε, επίσης, ότι «προσπαθούμε να βάλουμε τη ΔΕΗ σε μια νέα εποχή που θα συνοδεύεται από μια νέα εικόνα, την εικόνα μιας ΔΕΗ πιο φιλικής προς τους καταναλωτές και πιο ανταγωνιστικής. Αν και η προσπάθεια συνεχίζεται, αυτό που έχει γίνει στη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου λίγο και γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε».
Έρχεται ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ σε ποσοστό 49% με ισχυρά όμως δικαιώματα μειοψηφίας (με τη διαδικασία να ξεκινά εντός του 2020), αλλά και συμφωνίες της ΔΕΗ με Έλληνες και ξένους επενδυτές για την επέκταση της επιχείρησης στον χώρο των ΑΠΕ.
Εθνικά συμφέροντα και Ανατολική Μεσόγειος
Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε: «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από την Τουρκία, προχωράμε με βάση τον προγραμματισμό μας. Αντιλαμβανόμαστε τους συμβολισμούς, προασπιζόμαστε τα εθνικά συμφέροντα και την ίδια στιγμή αναπτύσσουμε πολυδιάστατη διεθνή ενεργειακή πολιτική, χωρίς να καταφεύγουμε σε εντυπωσιακούς και χωρίς να επιδιώκουμε με τις όποιες κινήσεις να θέτουμε την πατρίδα μας σε αχρείαστους κινδύνους».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναλυτικά οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Το μήνυμα του πρωθυπουργού στους νέους προέδρους ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ
Συνολικά φέρεται να εμπλέκονται 42 πρόσωπα
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για όσα είπε στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας
Ποιες είναι οι προτεινόμενες ώρες λειτουργίας
Τι μπορείτε να κάνετε αν δεν λάβετε τα χρήματα
Ο υπουργός κάνει επίσης λόγο για «εντυπωσιακό» ψηφιακό μετασχηματισμό στον τομέα της Υγείας
Διαδέχεται τη Μαρία Ζοάο Ροντρίγκες, η οποία έπειτα από οκτώ χρόνια στην προεδρία ζήτησε να αποχωρήσει
Ο υπουργός επισήμανε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μετασχηματίζεται
Τι απάντησε ειδικότερα τις αναφορές περί «γερμανικής πολιτικής»
Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια
Η τοποθέτηση του έρχεται σε έντονη αντίθεση με το κλίμα ευρύτερης πολιτικής αποδοχής
Με αφορμή τη σχέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με εμπλεκόμενο στις παράνομες επιδοτήσεις πρόσωπο
Εξελίξεις μετά την εμπλοκή του στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ
Εμφανίζεται ιδιαίτερα αιχμηρός για την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κάθε εμπλοκή - «Ανήθικο να με λασπώνουν»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατήγγειλε χθες ότι ο κ. Ξυλούρης απείλησε ότι «θα τη σκοτώσει και θα της στρίψει το λαρύγγι»
Η υπουργός παρουσιάζει τη νέα Κοινωνική Συμφωνία και τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και συνταξιούχων
Ο διεθνής Τύπος σχολιάζει την εκλογή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών
Οι αγρότες παίρνουν επιδοτήσεις για να συνεχίσουν να παράγουν προϊόντα από τα οποία το κέρδος τους είναι μικρό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.