Πολιτικη & Οικονομια

Ο επιπόλαιος κύριος Στίγκλιτζ, ανοιχτή επιστολή του Ν. Χριστοδουλάκη

«Δεν σας σοκάρουν οι προφανείς αναλογίες με τα Texasboys και τα σχέδια που ετοίμαζαν εν αγνοία και εις βάρος του ελληνικού λαού;»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζόζεφ Στίγκλιτς ©
Τζόζεφ Στίγκλιτς © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης απαντά στον Τζόζεφ Στίγκλιτς που παραδέχθηκε ότι επεξεργαζόταν κρυφά το 2015 σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ανοιχτή επιστολή με τη μορφή άρθρου γνώμης στην εφημερίδα «Το Βήμα» απέστειλε ο Νίκος Χριστοδουλάκης στον Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος το προπερασμένο Σάββατο παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι αυτός και μια ομάδα συναδέλφων του από το πανεπιστήμιο του Τέξας εργάζονταν το 2015 για την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή, , επισημαίνοντας ότι ακόμη και τώρα «δεν είναι ξεκάθαρο» ότι η Ελλάδα πήρε τη σωστή απόφαση να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Ο κ. Χριστοδουλάκης στο άρθρο του με τίτλο «Ο επιπόλαιος κύριος Στίγκλιτζ» επισημαίνει ότι «το 2001 τιμηθήκατε με το βραβείο Νόμπελ για την θεωρία σας περί "ασύμμετρης πληροφόρησης", σύμφωνα με την οποία αν μερικοί παράγοντες των αγορών γνωρίζουν περισσότερα από το πλήθος των συναλλασσομένων, τότε οι τελευταίοι θα υποστούν μεγάλο πλήγμα από μια αιφνιδιαστική αλλαγή της κατάστασης. Όσοι όμως είναι έγκαιρα ειδοποιημένοι θα θησαυρίσουν. Το Σχέδιο εξόδου προφανώς το γνώριζε ο κύκλος όπου συμμετείχατε και επίσης το υποψιάζονταν με μεγάλη όρεξη όσοι κερδοσκοπούσαν εις βάρος της χώρας. Περίμεναν λοιπόν την αλλαγή του ευρώ με βαριά υποτιμημένες δραχμές για να αγοράσουν μισοτιμής τις ελληνικές περιουσίες με τα κεφάλαια που είχαν ήδη φυγαδεύσει στο εξωτερικό.

»Όμως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς και όσοι είχαν τις μικροκαταθέσεις τους στην Ελλάδα θα πάθαιναν ολική καταστροφή για πολλά χρόνια γιατί δεν είχαν την ίδια κρίσιμη πληροφόρηση με τους γνωρίζοντες. Πώς ακριβώς  είχατε αποκαλέσει αυτό το ενδεχόμενο στην θεωρία σας: εξαπάτηση, ανηθικότητα, κερδοσκοπία ή απλώς οργανωμένη λεηλασία των πολλών απληροφόρητων;».

Άραγε υπάρχει κάποια άλλη χώρα στην Ιστορία που αποφάσισε να αλλάξει νόμισμα χωρίς να το γνωρίζουν και να το διαχειρίζονται οι εντεταλμένοι θεσμοί;

Και προσθέτει: «Εάν υποθέσουμε ότι αυτό πράγματι αληθεύει, τότε η ομάδα σας επεξεργαζόταν μια σειρά αποφάσεων σε πλήρη αντίθεση με την βούληση όλων εκείνων που θα έπρεπε να τις εγκρίνουν! Άραγε υπάρχει κάποια άλλη χώρα στην Ιστορία που αποφάσισε να αλλάξει νόμισμα χωρίς να το γνωρίζουν και να το διαχειρίζονται οι εντεταλμένοι θεσμοί; Ακόμα και εισβολείς που κόβουν νέο νόμισμα στις χώρες που κατακτούν, ενημερώνουν έστω και τυπικά τις νομισματικές και πολιτικές αρχές του τόπου».

Επίσης, του τονίζει πως «οι συνάδελφοι σας από το Τέξας που συμμετείχαν στο Σχέδιο παραδέχτηκαν ότι είχαν έλθει εδώ και τηλεφωνούσαν σε στρατιωτικές μονάδες και νοσοκομεία να μάθουν για τα καύσιμα και τις ανάγκες σε φάρμακα ώστε να δουν τι θα κάνουν όταν βγαίναμε από το ευρώ. Ποιος άραγε τους έδινε το δικαίωμα να επεμβαίνουν τόσο ωμά και προσβλητικά στην λειτουργία μιας ξένης χώρας; Στα βιβλία σας έχετε συχνά καταγγείλει τους καθηγητές από τις ΗΠΑ που πήγαν στην Χιλή μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ και μαζί με τα Chicagoboys υπαγόρευαν την οικονομική της πολιτική εν αγνοία και εις βάρος του λαού. Δεν σας σοκάρουν οι προφανείς αναλογίες με τα Texasboys και τα σχέδια που ετοίμαζαν εν αγνοία και εις βάρος του ελληνικού λαού;».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο γνώμης του Νίκου Χριστοδουλάκη ΕΔΩ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το νέο λαϊκό μέτωπο στη Γαλλία και οι λαϊκομετωπικές φαντασιώσεις στην Ελλάδα
Το νέο λαϊκό μέτωπο στη Γαλλία και οι λαϊκομετωπικές φαντασιώσεις στην Ελλάδα

Οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οφείλουν να τοποθετηθούν: Θα δώσουν μάχη για να πρωταγωνιστήσει ξανά η δημοκρατική παράταξη ή θέλουν να ηγηθούν μιας συνιστώσας του «ελληνικού λαϊκού μετώπου»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.