- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Νότης Μηταράκης: Έρχεται το ασφαλιστικό βιογραφικό
Ο κάθε ασφαλισμένος θα γνωρίζει άμεσα για το τι δικαιούται και πότε
Νότης Μηταράκης: Με την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βιογραφικού, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για το τι δικαιούται και πότε.
Στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όταν ανακάλυψε πως υπάρχουν περίπου 470.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία εκκρεμούν, καθώς και 222.000 συντάξεις που αναμένεται να επανυπολογιστούν, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 98.9».
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, η καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση του συστήματος έκδοσης των συντάξεων και η έλλειψη ηλεκτρονικής καρτέλας των ασφαλισμένων ήταν ο λόγος που δεν μπορούσε να γίνει ο επανυπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης.
Ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε πως από την πρώτη στιγμή ελήφθησαν μέτρα για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης και, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην προ ημερών απόφαση του υπουργείου Εργασίας να επανατοποθετήσει 86 στελέχη σε κρίσιμες θέσεις του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που αφορούν την έκδοση των συντάξεων οι οποίες εκκρεμούν. Ο ίδιος τόνισε πως είναι απαράδεκτο οι πολίτες, αυτήν τη στιγμή, να πρέπει να περιμένουν τόσο πολύ, προκειμένου να λάβουν τα χρήματα τα οποία δικαιούνται.
Όπως είπε, βασική προτεραιότητα προς τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παραμένει η ολοκλήρωση του συστήματος «Άτλας», που έχει στόχο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το 90% των συντάξεων να εκδίδονται αυθημερόν, με το 1/3 να έχει υλοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2020.
«Κάτι που δεν έχω αναφέρει ξανά και θα ήθελα να το πω σε αυτό το σημείο, είναι πως, πριν ακόμα και από την ολοκλήρωση του συστήματος "Άτλας", έχουμε σαν στόχο να ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση των κανόνων απονομής των συντάξεων. Η ψηφιακή ενημέρωση των πολιτών είναι εξίσου σημαντική, προκειμένου ο κάθε ασφαλισμένος να γνωρίζει τι δικαιούται και πότε» επισήμανε ο κ. Μηταράκης.
Τέλος, ως προς το επικείμενο νέο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση μέσα στο 2019, ώστε το 2020 να αποτελέσει το έτος προσαρμογής, το οποίο θα επιτρέψει τελικά την εφαρμογή του συστήματος στους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 2021.
«Με το νέο κεφαλαιοποιητικό, επικουρικό σύστημα ασφάλισης, ο κάθε εργαζόμενος πλέον θα διαθέτει τον δικό του ατομικό λογαριασμό, ο οποίος θα παραμένει διασφαλισμένος στο όνομά του. Η κύρια σύνταξη παραμένει δημόσια, υποχρεωτική και διανεμητική, ενώ στον τρίτο πυλώνα θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος και τη δυνατότητα μίας προαιρετικής ιδιωτικής ασφάλισης. Έτσι, με τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα θα επιτυγχάνεται η διάχυση του κινδύνου, που θα μπορούσε να προκύψει, εξαιτίας μίας πιθανής δημοσιονομικής κρίσης ή μίας δημογραφικής κρίσης, που απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή» σχολίασε ο κ. Μηταράκης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βήμα - βήμα πώς θα γίνει η αίτηση
Πώς σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τα αίτια πίσω από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών
Στις 16 Μαΐου 2027 παραδίδεται το Flyover
Με αφορμή τον πακτωλό χρημάτων που έριξε ο δισεκατομμυριούχος στο Τέξας
Το μεγάλο δίλλημα είναι: Σταθερότητα ή Αλλαγή; Όταν αυτό απαντηθεί, τα πράγματα θα εξομαλυνθούν – αλλά δεν έχει εύκολη απάντηση.
Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης για την κυριαρχία της ΝΔ βρίσκονται στην αδυναμία της να υποστηρίξει μια αξιόπιστη εναλλακτική.
«Οι αγωνίες των δανειοληπτών δεν χωρούν σε πολιτικά συνθήματα»
Η κυβερνητική αντίδραση ήρθε μετά την προσωπική επίθεση της ΕΛΑΣ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Πλήρης οδηγός πριν προχωρήσετε στην εκτύπωση
Η προθεσμία και το στάδιο που απαιτεί προσοχή
«Μην ζητάει τα ρέστα από εμάς ο κ. Τσίπρας, το θέμα το έχει αναδείξει δικός του υπουργός Δικαιοσύνης»
Οι χώρες που καταγράφουν τον υψηλότερο πληθωρισμό
Οι σημερινές συλλήψεις και οι κυβερνητικές ευθύνες του παρελθόντος
Το κάθε «ναι» και το κάθε «όχι» θα έχει ονοματεπώνυμο, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
«Προτεραιότητά μας το κυβερνητικό αποτέλεσμα», τόνισε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ανοιχτά δεδομένα, ψηφιακή διακυβέρνηση και τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των πολιτών
Όποιος ψωνίζει είδη πρώτης ανάγκης τους τελευταίους πέντε-έξι μήνες έχει πάθει ΣΟΚ με το πόσο έχουνε χτυπήσει ταβάνι οι τιμές για τα είδη πρώτης ανάγκης.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.