- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στην Εύβοια ο Μητσοτάκης -Θα ενημερωθεί για το πύρινο μέτωπο
Να εκφράζεται έμπρακτα η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε φυσικές καταστροφές, ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο
Στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Εύβοια ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Χρήστο Στυλιανίδη.
Για την Εύβοια αναχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα ενημερωθεί για την κατάσταση από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στο κινητό Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, «Όλυμπος».
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπολδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφράζεται έμπρακτα στις περιπτώσεις των φυσικών καταστροφών.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχθηκε τον κ. Στυλιανίδη και πρόσθεσε: «θέλω να τον ευχαριστήσω για την άμεση ανταπόκριση της ΕΕ να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, αλλά και για την προσπάθειά του για την συγκρότηση του μηχανισμού RescEU». Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα μας συνοδεύει, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί έμπρακτα στις χώρες της Μεσογείου.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να ηγηθεί προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ώστε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU), να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται, για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο μόνιμος μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας θα μπορεί να επεμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα η οποία θα βρίσκεται σε ανάγκη, κυρίως με μέσα αεροπυρόσβεσης, τα οποία θα πρέπει να τα αποκτήσουμε, να τα χρηματοδοτήσουμε και να τα διαχειριζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η κλιματική αλλαγή, δυστυχώς, και οι επιπτώσεις της, θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Και επιβάλλεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να μεταφραστεί έμπρακτα σε δράσεις που θα υποστηρίξουν τα πιο ευάλωτα κράτη, ειδικά τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου. Ο μηχανισμός RescEU τον οποίον στην ουσία δρομολόγησε μέσα από τις δράσεις του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει ακριβώς αυτό", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ευχαρίστησε τον κ. Στυλιανίδη για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ευρωπαϊκή συνδρομή στη μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας και συνολικά για την άοκνη προσπάθειά του να ηγηθεί αυτής της πολύ σημαντικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμβολή και τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια αναβάθμισης του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. «Εδώ και χρόνια, ήσουν κυριολεκτικά συμπαραστάτης, ακόμα και σε δύσκολες καμπές όπου υπήρξαν προβλήματα, η δική σου συμβουλή, η δική σου προσπάθεια με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες βοήθησε πάρα πολύ και θέλω να το πω δημοσίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι αυτό που έκανε εντύπωση στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών και αλλού ήταν ένας ειλικρινά πρωτόγνωρος συντονισμός στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. «Αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε, θα πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και το RescEU θα είναι η ομπρέλα που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα για να μπορέσει ακριβώς να φτάσει στον ύψιστο βαθμό πρόληψης και προετοιμασίας. Σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, κ. πρόεδρε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σώθηκαν περιουσίες του κόσμου. Έχουμε μια οικολογική καταστροφή, θα τη διαχειριστούμε, θα πρέπει και σήμερα να τρέξουμε πολύ, να σβήσει η πυρκαγιά. Αν μας βοηθήσει και ο άνεμος, απ' ότι μου είπαν οι τεχνοκράτες και ο κ. Χρυσοχοΐδης, θα πάμε καλά. Αλλά, είμαστε εδώ παρόντες για να δώσουμε τη χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος ευχαρίστησε την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και άλλες χώρες, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν ανά πάσα στιγμή την Ελλάδα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν η Ραχήλ Μακρή είχε προσβάλει τη μνήμη του δημοσιογράφου Νίκου Ζαχαριάδη
Oι αποκαλύψεις στο ντοκιμαντέρ «Χιλιοστό» για την ταραγμένη εκείνη περίοδο
H απάντηση του πρώην υπουργού
Χάρης Δούκας: «Τιμούμε έναν τρόπο σκέψης και δράσης που μας καλεί να δούμε τον κόσμο πιο ολιστικά, πιο υπεύθυνα, πιο ανθρώπινα»
Τα σχολεία της Δυτικής Αττικής επισκέφτηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έμφαση σε AI, ισότητα πρόσβασης, οικονομική στήριξη και ψυχική υγεία - Νέο όραμα εκπαίδευσης
Πολιτική σύγκρουση για το 2015 και τις καταθέσεις
Tι λένε οι πολίτες για Τσίπρα, Καρυστιανού
Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων
Ο Παναγιώτατος συμπληρώνει φέτος 35 έτη Πατριαρχικής θητείας και 65 έτη ιερατικής αποστολής
Απάντηση Λιβανού - Κατηγορεί ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για μικροπολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έκκληση προς τους ομογενείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα
Αβεβαιότητα και διάρκεια θα κρίνουν τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης - Συντονισμός στην ΕΕ
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «βολική αντιπολίτευση»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο Ιράν και στον Λίβανο
Ελληνογερμανικές συνομιλίες, με έμφαση στην άμυνα, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή ατζέντα
Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία
«Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτα και σε απολύσεις εργαζομένων», εκτίμησε η υπουργός
Σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος
Τι ισχύει με τη δεύτερη δόση από το επίδομα παιδιού α21
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.