Πολιτικη & Οικονομια

Τι λέει ο Κατρούγκαλος για τις συντάξεις-μαμούθ των 20.000 ευρώ

Η απάντησή του για τα υπέρογκα ποσά που προκύπτουν στις νέες αποφάσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιώργος Κατρούγκαλος
Γιώργος Κατρούγκαλος/©INTIMENEWS/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δίνει τη δική του εξήγηση για τις μηνιαίες συντάξεις-μαμούθ, ύψους 20.000 ευρώ.

Θέση για το ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία 24ωρα με τις μηνιαίες συντάξεις-μαμούθ, ύψους 20.000 ευρώ, πήρε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να εξαπολύει τα βέλη του και να βάζει «μπλόκο» στην έκδοση νέων αποφάσεων για συντάξεις πολλών χιλιάδων ευρώ, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει πως «η πραγματικότητα είναι αντεστραμμένη».

«Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος -ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου- ακριβώς επειδή προβλέπει ανώτατο όριο εισφορών και συνδέει τις εισφορές με τις συντάξεις, προκύπτει από τον νόμο αυτό ένα πλαφόν ανώτατης σύνταξης γύρω στις 3.000 ευρώ» ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο παρελθόν ασφαλισμένοι λάμβαναν 10 συντάξεις

Και συνέχισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο νόμος, όμως, δεν είχε μόνο να φροντίσει για το μέλλον, είχε να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις στο παρελθόν πολλαπλών εισφορών, σε πολλά ταμεία. Θυμίζω ότι στο παρελθόν δεν έπαιρνε ο κόσμος μία σύνταξη, όπως θα παίρνει στο εξής. Ή έπαιρνε πολλές φορές και πολλές συντάξεις, αν ήταν για παράδειγμα και δικηγόρος και δημοσιογράφος και έδινε εισφορές σε δύο ταμεία. Είχαμε φτάσει στο παρελθόν να υπάρχουν συνταξιούχοι που έπαιρναν μέχρι και 10 συντάξεις».

Και πρόσθεσε: «Επειδή δε θέλαμε να είμαστε άδικοι, λοιπόν, για αυτές τις περιπτώσεις του παρελθόντος προβλέφθηκε μεταβατικά το εξής: Ότι όποιος πλήρωνε μεγαλύτερες εισφορές, από αυτές που προβλέπει ο νόμος, να παίρνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Είπαμε ότι για κάθε 1% παραπάνω εισφορά που έδινε, να προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξής του κατά 0,75% της μονάδας. Έχω ακούσει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπήκε ανώτατο όριο και μπορεί να είχαμε υψηλές συντάξεις. Θυμίζω ότι ακριβώς επειδή στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα των ανθρώπων αυτών με τις πολλαπλές εισφορές να αθροίζουν συντάξεις, δεν υπήρχε για αυτούς κανένα πλαφόν, γιατί υπήρχε μεν ατομικό όριο στις ατομικές συντάξεις, όχι όμως στο άθροισμα των συντάξεων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ