Τι αλλάζει στην Παιδεία: Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
Πού εστιάζει την προσοχή του το υπουργείο Παιδείας
Η λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης μεταξύ των τριών άμεσων μελημάτων του υπουργείου Παιδείας.
Η λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η μείωση του ποσοστού αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις και οι βελτιώσεις στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι τα θέματα στα οποία εστιάζει την προσοχή του το υπουργείο Παιδείας, όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη που πρόσκεινται στη νέα ηγεσία του υπουργείου.
Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, την περασμένη Δευτέρα στις προγραμματικές της δηλώσεις έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο μέσα στην τετραετία, και οι προτεραιότητες έχουν τεθεί, ήδη, προκειμένου η χρονιά να αρχίσει τον Σεπτέμβριο με τις βελτιωτικές κινήσεις να έχουν ήδη γίνει.
Πρώτο και κύριο, η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου έχει κάνει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξεταστεί το τι χρειάζεται για την απρόσκοπτη λειτουργία της. Σύμφωνα πάντα με όσα σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές ή το προσωπικό που θα χρειαζόταν. «Κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λύσουμε όσο περισσότερα ζητήματα μπορέσουμε, προκειμένου από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσει η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται», ανέφεραν.
Υπενθυμίζεται ότι φέτος, το υπουργείο, επί Κώστα Γαβρόγλου είχε αποφασίσει την ολοκληρωτική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, με την ένταξη στο πλαίσιο και των τελευταίων σχολείων, τα οποία αφορούν τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί από τη νέα ηγεσία στη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών που αποσπώνται σε διοικητικές θέσεις. Το πόσο ακριβώς θα μειωθεί το ποσοστό των αποσπάσεων δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, ωστόσο αυτό που είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι οι απαραίτητες ενέργειες θα γίνουν μέσα στον Αύγουστο, ώστε τον Σεπτέμβριο, η σχολική χρονιά να βρει περισσότερους εκπαιδευτικούς στην τάξη.
Τρίτη προτεραιότητα για την ηγεσία του υπουργείου, είναι να γίνουν βελτιώσεις για τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Με ξεκάθαρη, ταυτόχρονα, την πρόθεση του υπουργείου να μην αιφνιδιαστεί η εκπαιδευτική κοινότητα. Σκοπός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι μέσα και από συζητήσεις με τους αρμόδιους φορείς, να καταλήξει το υπουργείο σε ένα σύστημα, το οποίο θα διατηρεί τα θετικά στοιχεία των Πανελλαδικών, που τις έχουν καταστήσει αξιόπιστες και αδιάβλητες και ταυτόχρονα να καταπολεμήσει τα τρωτά σημεία. Σύμφωνα με τις πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξετάζεται η επαναφορά βάσης εισαγωγής (όχι απαραίτητα το 10), αλλά και ο υπολογισμός, σε ένα ποσοστό, της συνολικότερης πορείας του μαθητή/υποψήφιου -και όχι μόνο η επίδοσή του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα παραπάνω θα ισχύσουν σε βάθος χρόνου και όχι από την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Ακόμη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αυτονομίας των πανεπιστημίων, που έχει υποστηρίξει η υπουργός, θα ενταχθεί και η μεγαλύτερη βαρύτητα που θα δίνεται από το υπουργείο στις προτάσεις τους για τον αριθμό εισακτέων κάθε χρονιά.
Τέλος, το υπουργείο -μετά την απόφαση κατάργησης της επιτροπής που θα ήταν αρμόδια για την κατάρτιση προγράμματος σπουδών με στόχο τη δημιουργία νομικής σχολής και στην Πάτρα- θα προχωρήσει άμεσα και στην κατάργηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο θεσμοθετήθηκε η σχολή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.