- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσίπρας: Να ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας για την Κύπρο
«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις»
Ξεκάθαρες αποφάσεις για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ζητεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας
Την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη σημερινή Σύνοδό του θα πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα, που είναι οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και η επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, οκ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.
«Σήμερα ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δύο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και το μέλλον των σχέσεων της Ευρώπης με την Τουρκία στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Η πρώτη κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον μας και ελπίζω να την πάρουμε, είναι να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα πέντε χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει, αλλά διχάζει την Ευρώπη», είπε αναφερόμενος στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ και συνέχισε λέγοντας γι αυτόν ότι είναι «ένας πολιτικός που έχει πάρει ακραίες θέσεις εναντίον του ευρωπαϊκού Νότου και εναντίον της Ελλάδας, υπερασπιστής της λιτότητας και όχι της κοινωνικής σύγκλισης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης που αποτελούν κοινές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την πίστη ότι «σήμερα θα παρθεί μια ξεκάθαρη απόφαση ως προς αυτό και θα ανοίξει ο δρόμος για υποψηφιότητες που ενώνουν».
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα να σταματήσει αμέσως αυτές τις δραστηριότητες, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει και την ευρωπαϊκή κυριαρχία.
Τόνισε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα επιχειρήσουν να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις και ξεκάθαρες αποφάσεις, γι΄ αυτό και θα έχουν συνάντηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους, ώστε σήμερα να έχουν την καλύτερη δυνατή απόφαση για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία είναι «να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, διότι παραβιάζοντας την κυπριακή κυριαρχία παραβιάζει την ευρωπαϊκή κυριαρχία», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Βεβαίως, θα εξετάσουμε και κάθε πιθανότητα ώστε στο βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα, οι κατάλληλες κυρώσεις, διότι το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές: Όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.