Πολιτικη & Οικονομια

Η «νάρκη» του ΣΥΡΙΖΑ στην Δικαιοσύνη

Με την σφραγίδα του πρωθυπουργού ναρκοθετείται για την επόμενη μέρα o νευραλγικός θεσμός της Δημοκρατίας

1-a_aivaliotis_by_vr_6_1_1.jpg
Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
38078_1_1.jpg

Τι σημαίνει η πρόθεση της κυβέρνησης να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ είναι στην ουσία υπό παραίτηση

Ο πανικός στην κυβέρνηση μετά την ιστορική ήττα στην ευρωκάλπη είναι ο χειρότερος σύμβουλος-όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως για τον τόπο.

Η μετατόπιση της διενέργειας εθνικών εκλογών κατά μια εβδομάδα -στις 7 Ιουλίου- συνδέεται πλέον άμεσα με τις επιδιώξεις της απερχόμενης, στην ουσία υπηρεσιακής, κυβέρνησης να διορίσει άρον-άρον την ηγεσία στη Δικαιοσύνη.  Χείριστο δείγμα γραφής για έναν πρωθυπουργό που την ύστατη ώρα, αντί να δείξει συναινετική διάθεση και στοιχειώδη σεβασμό στους θεσμούς, επιμένει να διχάζει και να σπεύδει να κλείσει «εκκρεμότητες».

Μια πρώτη ανάγνωση αυτής της τακτικής είναι η παραδοχή από το Μαξίμου ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι χαμένες από χέρι. Είναι η αποδοχή ότι οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται -ευθέως ανάλογοι με το ρεύμα για πολιτική αλλαγή- είναι πλέον μη αντιστρεπτοί. Συνεπώς, η σπουδή για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη τροφοδοτούν την άποψη που τις συσχετίζει με μια προσδοκία να αποφευχθούν τα χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έρθει η ώρα να εγκαταλείψουν τις καρέκλες τους.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εξίσου ανησυχητική πτυχή. Η πρόθεση της κυβέρνησης να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ είναι στην ουσία υπό παραίτηση, σημαίνει ότι οι υπάρχουν δικαστές που υπακούουν στο σύνθημα «ή εμείς ή αυτοί».

Με άλλα λόγια, υπάρχουν δικαστές που δεν τιμούν την ακεραιότητα της κρίσης τους.

Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, φυσικά. Αλλά αυτή είναι μία σκοτεινή κατάσταση, από όποιο πρίσμα και αν την δει κανείς.

Άλλο ένα ναρκοθετημένο πεδίο, για την επόμενη ημέρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ