- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Καμπανάκι Στουρνάρα: Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές
Ορατός ο κίνδυνος εκτροχιασμού της οικονομίας αν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα Τσίπρα
Νέες προειδοποιήσεις Στουρνάρα για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την παροχολογία Τσίπρα.
«Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει ότι το πακέτο προεκλογικών παροχών που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσε να εκτροχιάσει τον δημοσιονομικό στόχο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και πιστωτές. Η προειδοποίηση του Γιάννη Στουρνάρα, έρχεται ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μερικά βιαστικά προετοιμασμένα μέτρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει ότι θα τονώσουν τη δημοτικότητά της εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου».
Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων σε άρθρο της εφημερίδας Financial Times, όπου ο Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τους δημοσιονομικούς χειρισμούς της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στις δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα ο διοικητής της ΤτΕ επεσήμανε ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους δείχνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς η είσπραξη των φόρων θα επιβραδύνεται εν όψει των εθνικών εκλογών του Οκτωβρίου: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές» ξεκαθάρισε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας με νόημα: «Η κυβέρνηση είναι απίθανο να συνεχίζει να συλλέγει φόρους με τον ίδιο ρυθμό που το έπραττε πέρυσι, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης».
Οι Financial Times αναφέρονται επίσης στις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες τα κυβερνητικά στοιχεία για τους πρώτους τρείς μήνες του έτους, έδειξαν πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από τον στόχο του 3.5% του ΑΕΠ δεν είναι πιθανή.
«Αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση στη οποία η κυβέρνηση μπορεί να εισαγάγει αργότερα μέσα στο έτος, αντίθετα μέτρα, προκειμένου να ανατρέψει την τάση και να διασφαλίσει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί» συμπλήρωσε ο διοικητής της ΤτΕ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όταν η Ραχήλ Μακρή είχε προσβάλει τη μνήμη του δημοσιογράφου Νίκου Ζαχαριάδη
Oι αποκαλύψεις στο ντοκιμαντέρ «Χιλιοστό» για την ταραγμένη εκείνη περίοδο
H απάντηση του πρώην υπουργού
Χάρης Δούκας: «Τιμούμε έναν τρόπο σκέψης και δράσης που μας καλεί να δούμε τον κόσμο πιο ολιστικά, πιο υπεύθυνα, πιο ανθρώπινα»
Τα σχολεία της Δυτικής Αττικής επισκέφτηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Έμφαση σε AI, ισότητα πρόσβασης, οικονομική στήριξη και ψυχική υγεία - Νέο όραμα εκπαίδευσης
Πολιτική σύγκρουση για το 2015 και τις καταθέσεις
Tι λένε οι πολίτες για Τσίπρα, Καρυστιανού
Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των οδηγών λεωφορείων
Ο Παναγιώτατος συμπληρώνει φέτος 35 έτη Πατριαρχικής θητείας και 65 έτη ιερατικής αποστολής
Απάντηση Λιβανού - Κατηγορεί ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για μικροπολιτική εκμετάλλευση της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έκκληση προς τους ομογενείς να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα
Αβεβαιότητα και διάρκεια θα κρίνουν τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης - Συντονισμός στην ΕΕ
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «βολική αντιπολίτευση»
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο Ιράν και στον Λίβανο
Ελληνογερμανικές συνομιλίες, με έμφαση στην άμυνα, τη μετανάστευση και την ευρωπαϊκή ατζέντα
Νέα λεωφορεία, νέοι συρμοί και υπηρεσίες για άτομα με αναπηρία
«Το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε λουκέτα και σε απολύσεις εργαζομένων», εκτίμησε η υπουργός
Σημειώθηκε νέο ρεκόρ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος
Τι ισχύει με τη δεύτερη δόση από το επίδομα παιδιού α21
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.