Πολιτικη & Οικονομια

8,7 δισ. δολάρια φτωχότερος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Λιγότεροι οι δισεκατομμυριούχοι το 2019 - Σταθερά πρώτος ο Τζεφ Μπέζος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Μαρκ Ζούκερμπεργκ © EPA/Alberto Estevez

Την 33η ετήσια λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη δημοσιοποίησε το Forbes. Μια λίστα με εκπλήξεις και απώλειες. Για πρώτη φορά ο κ. Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να συρρικνώνεται κατά 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πλουσιότερος επιχειρηματίας στον κόσμο παραμένει το αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων φτάνει φέτος τους 2.153, έχοντας υποχωρήσει σε σχέση με τους 2.208 του 2018.

Η αθροιστική περιουσία του κλαμπ των δισεκατομμυριούχων αγγίζει τα 8,7 τρισ. δολάρια, από 9,1 τρισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Είναι η πρώτη μείωση στον αριθμό των δισεκατομμυριούχων και τον συνολικό τους πλούτο από το 2016 και μόλις η δεύτερη στο διάστημα των τελευταίων 10 ετών. Ένας αριθμός-ρεκόρ 994 ατόμων έχουν μειωμένη περιουσία σε σχέση με το 2018 - πέρυσι μόλις 360 μέλη της λίστας είχαν δει την περιουσία τους να μειώνεται. Η μέση καθαρή αξία της φετινής κατάταξης είναι 4 δισ. δολάρια, σε σχέση με τα 4,1 δισ. δολάρια του 2014. Από το σύνολο των δισεκατομμυριούχων, 1.450 είναι αυτοδημιούργητοι.

«Η κατάταξη των δισεκατομμυριούχων αποδεικνύει ότι ακόμη και οι πλουσιότεροι του πλανήτη δεν έχουν ανοσία στις δυνάμεις της οικονομίας και τη μεταβλητότητα των παγκόσμιων αγορών. Ακόμη, ωστόσο, και με τα ισχυρά αντίθετα ρεύματα, οι εφευρετικοί και αεικίνητοι επιχειρηματίες βρίσκουν τρόπους να γίνουν πλούσιοι», σχολιάζει η Λουίζα Κρολ, βοηθός αρχισυντάκτη του τμήματος πλούτου του Forbes.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μεγάλες μειώσεις περιουσίας στην Κίνα και την εξασθένιση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που ώθησε προς τα κάτω τη δολαριακή αξία του ευρωπαϊκού πλούτου.

Ο Μπιλ Γκέιτς παρέμεινε φέτος στη 2η θέση με περιουσία 96,5 δισ. δολαρίων, αυξημένη σε σχέση με τα 90 δισ. δολάρια του περασμένου έτους. Η άνοδος της μετοχής της Amazon ώθησε την περιουσία του Bezos, κάνοντας τη διαφορά ανάμεσα στους δύο πλουσιότερους ανθρώπους τη μεγαλύτερη από το 2001. Η περιουσία του Γουόρεν Μπάφετ υποχώρησε κατά 1,5 δισ. δολάρια στα 82,5 δισ. δολάρια εξασφαλίζοντάς του, παρόλα αυτά, την τρίτη θέση. Ο Μπερνάρ Αρνό, διατήρησε τη θέση του ως το 4ο πλουσιότερο φυσικό πρόσωπο στον  κόσμο, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 4 δισ. δολάρια, στα 76 δισ. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Μεξικανός κροίσος των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim Helu.

Στις γυναίκες η 21χρονη Κάιλι Τζένερ είναι η το new entry στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων. Πρόκειται για τη νεότερη δισεκατομμυριούχο στον κόσμο, ιδιοκτήτρια του 100% της Kylie Cosmetics, της μόλις τριών ετών επιχείρησης προϊόντων ομορφιάς, με έσοδα 360 εκατ. δολαρίων το 2018. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, ωστόσο πρόσφατα συνήφθη συμφωνία για πώληση των προϊόντων της Kylie Cosmetics και στα 1.163 φυσικά καταστήματα της Ulta  στις ΗΠΑ. Η Jenner βρίσκεται χαμηλά, στη θέση 2.057 της λίστας.

Μεταξύ των 2.153 δισεκατομμυριούχων, συναντάμε 252 γυναίκες, ελαφρώς λιγότερες από τις 256 του 2018. Εκ των 252, οι 9 μοιράζονται την περιουσία τους με τον σύντροφο - σύζυγο, τον γιο ή τον αδελφό τους.

Οι 68 εκ των 252 θεωρούνται, ως προς τη δημιουργία της περιουσίας τους, αυτοδημιούργητες.

bbc.jpg

Η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα είναι η μεγιστάνας του Wu Yajun από την Κίνα, με συνολική περιουσία η οποία υπολογίζεται στα 9,4 δισ. δολάρια.

Οι χώρες με τις περισσότερες δισεκατομμυριούχους μεταξύ των πολιτών τους είναι οι ΗΠΑ (87 έναντι 82 πέρσι),  η Γερμανία (με 30, έναντι 33) και η Κίνα (με 26 έναντι 30 το 2018).

Αθροιστικά, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι διατηρούν συσσωρευμένο πλούτο $3,1 τρισ.,  με εκείνους της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού να αθροίζουν $2,5 τρισ., εκείνους της Ευρώπης $2,25 τρισ., ενώ οι ομόλογοί τους της αμερικανικής ηπείρου πλην των ΗΠΑ ακολουθούν, με $550 δισ. Οι δισεκατομμυριούχοι Μέσης Ανατολής και Αφρικής αθροίζουν 218 δισ. δολάρια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ