- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ζήσε σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον
Να γίνουμε νεότεροι στις σκέψεις μας ενώ μεγαλώνουμε
Πριν 40 χρόνια ο κόσμος ήταν χωρισμένος στα δύο, στο ανατολικό μπλοκ εκατομμύρια πολίτες ήταν φυλακισμένοι στον φόβο και την κίβδηλη «ελευθερία» του χρεοκοπημένου καθεστώτος, και στον δυτικό κόσμο για να περάσεις τα σύνορα έπρεπε να κάνεις βίζα και συνάλλαγμα. Στον τρίτο κόσμο η κατάσταση δεν ήταν σημαντικά διαφορετική από την σημερινή. Και στην Ελλάδα, για το μισό του πληθυσμού, το σαββατιάτικο μπάνιο γινόταν σε μια λεκάνη με νερό βρασμένο στην κατσαρόλα. Μετά, ήλθε το μέλλον.
Το μέλλον θέλει τόλμη. Όσο μεγαλώνεις φοβάσαι περισσότερο. Μεγαλώνεις και αλλάζεις. Λες ότι φοβάσαι για το σύνολο, αλλά φοβάσαι μόνο για την πάρτη σου. Θέλεις και οι άλλοι να φοβούνται και αυτοί μαζί σου, να νιώθεις ασφαλής ανάμεσα σε πολλούς. Γυρνάς πιο συχνά κοιτώντας πίσω σου, να δεις ποια είναι τα πιτσιρίκια που κάνουν φασαρία, κάποτε ήσουν εσύ που προκαλούσες την απορία στα βλέμματα των μεγαλύτερων. Τότε κοιτούσες μπροστά μόνο, τώρα κοιτάζεις πίσω σου. Το μέλλον σου είναι μικρότερο από το παρελθόν σου. Φοβάσαι τις αλλαγές, όλα αλλάζουν και εσύ μένεις πίσω, στο κόλλημα σου.
Φοβόσουν την ΕΕ, το ευρώ, τους Αλβανούς, τους ΛΟΑΤΚΙ+, την ΠΓΔΜ, τους μετανάστες, «θα γίνουμε γκαρσόνια των ξένων» έλεγες, συνηθίζεις και μετά φοβάσαι κάτι άλλο, ψάχνεις αντιπάλους εκεί που στέκονται φίλοι σου, και πιάνεσαι από σκουπίδια να τρέξεις μαζί τους να κρυφτείς στον φόβο τους. Το σιδηρούν παραπέτασμα δεν ήταν για να σε προφυλάσσει. Ήταν εκεί για να φοβίζει τους μεν και τους δε. Στη ΝΔ ορίζουν την γραμμή μια παρέα ακροδεξιών του ΛΑΟΣ, στον ΣΥΡΙΖΑ οι αριβίστες κολοπετσωμένα πλουσιόπαιδα πρώην της ΚΝΕ, στο ΠΑΣΟΚ τα ίδια πρόσωπα 40 χρόνια, στα ΜΜΕ όλο παλεύει να βγει καμιά νέα φωνή αλλά χάνεται στους αυτιάδες, παπαδάκηδες, χατζηνικολάου του γυαλιστερού κόσμου της τηλεζωής. Με αυτούς ζεις κάθε ημέρα. Με αυτούς φοβάσαι μαζί. Αύριο θα φοβάσαι κάτι άλλο. Αυτό που θα σου πουν να φοβάσαι. Σε λίγα χρόνια όλα αυτά θα έχουν μείνει πίσω. Σαν το σιδηρούν παραπέτασμα. Ένας ψεύτικος κόσμος που φοβάται να αποκαλύψει την αλήθεια. Ότι τελείωσε.
Μεγαλώνουμε και δεν ωριμάζουμε. Μεγαλώνουμε και φοβόμαστε περισσότερο. Φοβόμαστε το νέο. Αλλά η ζωή είναι άλλη από αυτή που βλέπεις στα social media και στα ΜΜΕ. Το μέλλον θέλει τόλμη. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις και τον φόβο για την προστασία του κόσμου που πρέπει να αλλάξει. Να αλλάξουμε μαζί του. Αυτό που φοβόσουν χθες, αυτό που αρνιόσουν να αποδεχθείς χθες, τώρα είναι κυρίαρχο συστατικό της ζωής σου και το απολαμβάνεις.
Να αλλάξουμε τον κόσμο. Να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Όχι να προσπαθήσουμε να γίνουμε σαν τους «γενναίους» 20αρηδες που ήμασταν, δεν ήμασταν. Αλλά να γίνουμε (ξανά) γενναίοι στην ηλικία μας. Να ζήσουμε σαν τον Μπέντζαμιν Μπάτον. Να γίνουμε νεότεροι στις σκέψεις μας ενώ μεγαλώνουμε. Όλα θα αλλάξουν όταν επιλέξουμε να γίνουμε καλύτεροι από τους εαυτούς μας, και όχι μόνο όταν ζητάμε από τους άλλους να γίνουν καλύτεροι. Να γίνουμε εμείς η αλλαγή. Βάλε τον κόσμο σε κίνηση. Το μέλλον θέλει τόλμη (και αλληλεγγύη. Γιατί το μέλλον στον τρίτο κόσμο δεν πήγε ακόμα).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ζωτικής σημασίας για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις η Βόρεια Ελλάδα» είπε η Αμερικανίδα πρέσβειρα
«Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και απαιτητική για τον αγροτικό κόσμο και αποτυπώνεται και στις κινητοποιήσεις»
«Η κατάληξη θα είναι το νησί της Καλυψώς με την ψευδαίσθηση της Ιθάκης»
Πολιτική Προστασία και υπηρεσίες σε 24ωρη επιφυλακή για την ασφάλεια των πολιτών
Τονίζει τη σημασία του διαλόγου με Τουρκία και Λιβύη - Ζητά «πατριωτικό ρεαλισμό»
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν λέει ποιος φταίει...» σημείωσε
Τι κάνουν όσοι θα ήθελαν αντιπολίτευση της προκοπής;
«Γονάτιζε μπροστά στους ξένους και υπέγραψε το χειρότερο από τα τρία μνημόνια» τόνισε
Τι να προσέξουν οι δικαιούχοι
Σε υψηλούς τόνους η κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή
H απάντηση στα περί εργασιακής σχέσης της Σεμερτζίδου με το γραφείο της
600.000 ευρώ περισσότερα από το 2024
Είναι η τρίτη εκδήλωση του πρώτου κύκλου δημόσιων συζητήσεων του Books Journal και του Ωδείου Αθηνών
Ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση του υπουργείου
Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας
Η κατάθεση Μαγειρία στη Βουλή για επιδοτήσεις και ελέγχους
Κλειστά σχολεία σε Αττική και άλλους δήμους την Παρασκευή
Η δωρεά του ενισχύει σημαντικά τα οικονομικά του κόμματος του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.