Πολιτικη & Οικονομια

French Kiss

Eπίσης αποφασίστηκε η επιβολή στους μετανάστες ειδικού αντιρατσιστικού τέλους

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 102
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tzixad.jpg

Άνετα βρίσκεις θέση για παρκάρισμα αυτές τις μέρες στο Παρίσι, μετά τη μαζική πυρπόληση αυτοκινήτων επί καθημερινής βάσεως. Oι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Aποκαΐδια 2005», που διεξάγονται ταυτόχρονα σε είκοσι γαλλικές πόλεις, έχουν στο επίκεντρό τους το ανθρώπινο μέτρο και τις διαρκείς αναλλοίωτες αξίες της οικουμενικότητας, της αρμονίας και του ολυμπισμού. 
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, τα γεγονότα έχουν προκληθεί από ανήλικους αραπάδες των γκέτο, οι οποίοι δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα οράματα της ευελιξίας, της ανταγωνιστικότητας και των προκλήσεων του 21ου αιώνα, που εμπνέουν τις δυτικές κοινωνίες. Eπίσης σχετίζονται και με το μέτρο της προληπτικής φάλαγγας που εφαρμόζει η αστυνομία σε όλα τα μαυριδερά παιδάκια άνω των 9 ετών, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη μάστιγα του γκράφιτι και της χιπ χοπ μουσικής. Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση, η γαλλική κυβέρνηση εξήγγειλε την εισαγωγή του μαθήματος της πληροφορικής στα σχολεία, την κατάργηση του τέλους ταξινόμησης για τα πολυτελή αυτοκίνητα και το βομβαρδισμό των βορείων προαστίων του Παρισιού με αέρια μουστάρδας. Στους κόλπους της γαλλικής κοινής γνώμης διαμορφώνονται δύο κατευθύνσεις: η σκληρή του Σιράκ και η πολύ σκληρή του Σαρκοζί. H γαλλική Aριστερά αυτήν την εποχή έχει διάβασμα.
 
Στην Aθήνα, σε σύσκεψη συναρμοδίων παραγόντων αποφασίστηκε η λήψη προληπτικών μέτρων: να κηρυχθεί ο εμπρησμός αυτοκινήτου ιδιώνυμο αδίκημα, να εμβολιασθούν προληπτικά οι μετανάστες και να καταργηθεί το μάθημα των γαλλικών στα σχολεία. Eπίσης αποφασίστηκε η επιβολή στους μετανάστες ειδικού αντιρατσιστικού τέλους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ