Πολιτικη & Οικονομια

Επιδόθηκε στην Ελλάδα η ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ (video)

Τσίπρας: Ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και όχι στην εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσίπρας - Ζάεφ
Τσίπρας - Ζάεφ © Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Έφθασε στην Αθήνα, απόψε το βράδυ, η ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών στην ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

Στη διακοίνωση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έγιναν δύο διευκρινίσεις στις οποίες τονίζουν ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και όχι στην εθνότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας και πως η επίσημη γλώσσα τους που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ από το 1997 ανήκει στην οκογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

«Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της». 

Ο πρωθυπουργός έκανε αυτή την ανακοίνωση από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, επιτιθέμενος ταυτόχρονα στη Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χαρακτηρίσει τους πολίτες της γειτονικής χώρας ως «Σλαβομακεδόνες». 

Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο κ. Κουμουτσάκος ζήτησε να πάρει τον λόγο, αλλά δεν του δόθηκε όπως και στον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο που ζήτησε να απαντήσει στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τσίπρας από το βήμα της Βουλής - Διευκρίνιση για τη ρηματική διακοίνωση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ