Πολιτικη & Οικονομια

Κυριάκος Μητσοτάκης: Παρακολουθούμε την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας (video)

Ολομέτωπη επίθεση του προέδρου της ΝΔ κατά Τσίπρα και Καμμένου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsotakis23423432.jpg

Για την «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη διαδικασία της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι πρόκειται για έναν «ακόμη κοινοβουλευτικό ελιγμό» με τρεις στόχους: α) Να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία, β) Να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και γ) να κρατηθεί στη ζωή -έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα- το μόρφωμα των ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για «αίσχος», αναφερόμενος στην ανταλλαγή βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική Βουλή θυμίζει την πρόσφατη εικόνα των Σκοπίων. «Γυρολόγοι πολιτικοί να παζαρεύουν μια νέα στέγη, ξεχνώντας τι έλεγαν χθες και προσβάλλοντας τους ψηφοφόρους που για άλλα πράγματα τους εξέλεξαν» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο όνομα της εξουσίας η κυβέρνηση δεν διστάζει να κάνει τα πάντα, «τραβώντας όμως στον βούρκο και ολόκληρη την πολιτική ζωή».

Σκηνοθετημένο διαζύγιο - Κόμμα... ακορντεόν οι ΑΝΕΛ

Αφού έκανε λόγο για «σικέ διαζύγιο» μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι Τσίπρας και Καμμένος βαδίζουν επί της ουσίας μαζί.

«Ανταλλάσουν βουλευτές, ψήφους και υπουργεία. Γύρω τους ξετυλίγεται ένα πρωτοφανές γαϊτανάκι πολιτικού "πάρε-δώσε". Με πρωταγωνιστές που αλλάζουν απόψεις πρωί -μεσημέρι-βράδυ. Και με κυνικούς συμφεροντολόγους οι οποίοι αλλάζουν κόμμα Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο και συνείδηση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι, προκαλεί την γενική αποστροφή» ανέφερε.

«Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό» σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «η σημερινή βραδιά θα περάσει στην ιστορία ως η βραδιά της ψήφου για μια κυβέρνηση-κουρελού». Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν αναζητά τη στήριξη και την αποδοχή της κοινωνίας, αλλά «151 πρόθυμους που θα συνδέονται με την σαθρή κλωστή της εξουσίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/©INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Αναφερόμενος στους ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για «κόμμα-ακορντεόν», όπου βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται προκειμένου να διατηρεί τα προνόμια του αρχηγού κόμματος ο Πάνος Καμμένος. «Και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ να ψηφίζουν τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, αλλά να δηλώνουν ότι δεν ψηφίζουν τις Πρέσπες, διαφωνώντας έτσι με την κεντρική επιλογή  της κυβέρνησης» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μην διανοηθείτε να αλλάξετε τη σύνθεση των επιτροπών

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο ζήτημα των επιτροπών της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας:

«Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές και τις κρυφές μεθοδεύσεις για να περάσετε άρον άρον την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Η συζήτηση για τις Πρέσπες θα γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα της επιβάλλει. Θα ακουστούν όλοι και όλα σε αυτήν την αίθουσα και όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στη σύνθεση των επιτροπών της βουλής που να παραποιούν τις πραγματικές δυνάμεις των κοινοβουλευτικών ομάδων».

Και πρόσθεσε: «Ακόμα και να εξασφαλίσετε ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα, η κοινοβουλευτική σας ομάδα αριθμεί 145 βουλευτές, όχι 151. Θα είστε μια de facto κυβέρνηση μειοψηφίας. Και αυτό θα αντανακλάται στη σύνθεση των επιτροπών της Βουλής, διότι αυτό ορίζει το Σύνταγμα που οφείλετε επιτέλους να σεβαστείτε».

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι «σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή», επισημαίνοντας πως ο κοινοβουλευτισμός έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες και δεν μπορεί να γίνει «συνώνυμο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού».

Ηθοποιός ο Τσίπρας, να κατέβει από τη σκηνή

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «πήρε την εξουσία με ψέματα, με ψέματα τη διαχειρίστηκε και με ψέματα θα την εγκαταλείψει».

Αφού τον χαρακτήρισε «ηθοποιό που ζει τον ρόλο του και διακηρύσσει ότι κατατρόπωσε τα μνημόνια», τον κάλεσε να βγάλει τη μάσκα, να κατέβει από τη σκηνή και να παραδεχτεί την πραγματικότητα.

«Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη για να την σώσετε, αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε: Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το κλίμα στην αγορά είχε βελτιωθεί. Η αισιοδοξία είχε επανέλθει. Και η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Και μετά ήρθατε εσείς και μας στοιχήσατε παραπάνω από 100 δις, ένα τρίτο επίσημο μνημόνιο και ένα άτυπο τέταρτο, που μας επιβάλλει λιτότητα διαρκείας» είπε.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/©INTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Φτάνει πια με το παραμύθι της δήθεν "όρθιας κοινωνίας" και της τάχα "ανακούφισης των αδυνάμων". Κάνατε τους φτωχούς φτωχότερους και περισσότερους» συμπλήρωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα τους 29 νέους φόρους επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την αύξηση του ΦΠΑ «σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που πληρώνουν κυρίως τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα».

Απέναντι σε κάθε μορφή βίας η ΝΔ

Για το ζήτημα των αφισών και των πιέσεων που φέρονται να δέχονται βουλευτές που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Είχατε το θράσος να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του στο βουλευτή του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι απειλές, χυδαιότητες και βιαιοπραγίες. Η ΝΔ είναι απέναντι σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Αλλά ποιος ζητά τα ρέστα; Εσείς που χασκογελούσατε όταν προπηλακιζόντουσαν βουλευτές μας;».

Και πρόσθεσε: «Κύριε Τσίπρα ήσασταν ο πνευματικος πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και καλή βία. Έχετε τεράστια ευθύνη για το τοξικό κλίμα».

Όποιος θέλει τιμές να τις πληρώνει από τη τσέπη του

Για τον νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη υποστήριξε ότι «δεν μπορεί ο ΑΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός». Όπως δεν μπορεί -όπως είπε- μέσα σε ένα βράδυ «η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλός σας και μετά πρόεδρος ανεξάρτητης αρχή».

Παράλληλα, κάλεσε τον κ. Αποστολάκη να εξηγήσει «ποιος αποφάσισε και τι εξυπηρετούσε η πτήση μαχητικών πάνω από το Πεντάγωνο για να αποδοθούν τιμές στον κ. Καμμένο». Και πρόσθεσε με νόημα πως «Όποιος θέλει τιμές να τις πληρώνει από τη τσέπη του».

Μονόδρομος η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, προκειμένου «να αναπνεύσει η χώρα» και «να λάβουν οι πολίτες την τύχη στα χέρια τους». Όπως είπε το αποτέλεσμα της κάλπης θα βάλει οριστικά στο χθες τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όποιος ψηφίζει ΝΑΙ ανοίγει τον δρόμο στη δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα με τους γείτονες όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/©ΙNTIME/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Η χώρα σήμερα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χωρίς σταθερότητα δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν έρχονται επενδύσεις, δεν ανακτάται η εμπιστοσύνη που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Και όλα αυτά δεν μπορεί να τα προσφέρει μια κυβέρνηση κουρελού. Οι εκλογές είναι η μόνη λύση για να πάει μπροστά η χώρα. Εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Επιτέλους φύγετε. Στο χέρι μας είναι να συμβαδίσει η σημερινή απόφαση της Βουλής με τη θέληση των Ελλήνων. Δεν είναι μια οριακή πλειοψηφία περιορισμένης ευθύνης και ορισμένου χρόνου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κ.Μητσοτάκης (Πρόεδρος ΝΔ)(Δευτερολογία)(Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση)(16/01/2019)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ