- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στουρνάρας: Να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας από πολιτικές επιρροές
Έτος προκλήσεων το 2019
Στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εστίασε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο των πολλαπλών εξελίξεων σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο.
«Σήμερα είναι αναγκαίο, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να υπερασπιστούμε σθεναρά και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας από πολιτικές, κομματικές ή επιχειρηματικές επιρροές, όπως επιτάσσει το καταστατικό της», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Σε προσωπικό επίπεδο διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να επιτελεί τα καθήκοντα του ανεπηρέαστος, επιδιώκοντας τη θωράκιση και τον συνεχή εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος, καθώς και την αμερόληπτη και αντικειμενική ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μίλησε και για τα «κόκκινα δάνεια», επισημαίνοντας πως το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών παραμένει πολύ υψηλό, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζονται πιο φιλόδοξες λύσεις για την ταχύτερη αποκλιμάκωσή του.
Όπως διευκρίνισε, στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ παρουσίασε τη δική της πρόταση για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την παράλληλη χρήση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων
Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε το 2019 «έτος προκλήσεων» και συνέστησε προσοχή σε τρία μέτωπα, καθώς «το διεθνές περιβάλλον δεν θα είναι ανέφελο».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά ανάκληση συμφωνημένων ρυθμίσεων και πολιτικών, το αντίθετο μάλιστα: α) επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που απομένουν να γίνουν, β) συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και γ) δημιουργία πιο φιλικών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.