Ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στην Αθήνα την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η ατζέντα των συζητήσεων της καγκελαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίµου δεν έχει ανακοινωθεί. Σίγουρα στην ατζέντα είναι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η έξοδος από το Μνημόνιο και το μεταναστευτικό. Αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ενδεχομένως για να μην κατηγορηθεί ότι δεν το έβαλε.
Λίγες μέρες πριν την άφιξη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει κάθε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Μαρτίνα Φιτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το θέμα θα συζητηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου.
Παρ’ όλα αυτά, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους γι’ αυτή την επίσκεψη, η οποία ελπίζουν να αλλάξει την ατζέντα στη δημόσια σφαίρα και να βγάλει την κυβέρνηση από την πολιτική εσωστρέφειά της. Πόσο μάλλον όταν θα περιλαμβάνει θετικές αναφορές στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Αν και το κυβερνητικό επιτελείο δεν συνδέει την επίσκεψη της Μέρκελ με την Συμφωνία των Πρεσπών, η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το Βερολίνο άσκησε πιέσεις για να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα ασκεί πιέσεις για να την κύρωση και εφαρμογή της. Η Γερμανία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Τραμπ και του κατεστημένου, προκειμένου να αναδείξει τον δικό της ρόλο στην Ευρώπη και ειδικά στα Βαλκάνια.
Αυτή τη σκοπιμότητα θα εξυπηρετήσει και η επίσκεψη Μέρκελ, η οποία μόνο ως τυχαία δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί στις παραμονές της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία και στα Σκόπια και στην Αθήνα. Το ζήτημα θα συζητηθεί και στη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα τον πιέσει να μην υψώσει τους τόνους, αλλά όχι να αλλάξει στάση, δεδομένου ότι ξέρει πως υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για την κύρωση.
Για την καγκελάριο, όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία για την υστεροφημία της το μεταναστευτικό. Όπως είναι γνωστό, το μεταναστευτικό ήταν ο λόγος που την υποχρέωσε σε έξοδο. Οι Χριστιανοδημοκράτες προσπαθούν πια να συρρικνώσουν τις προσφυγικές ροές στη Γερμανία. Κλειδί σε αυτό παραμένει η Ελλάδα, η οποία δεν πρέπει να ξεχνά κανείς πως προχώρησε στη μονομερή δέσμευση της να συγκρατεί επ’ αόριστον στο έδαφος της τους εκ Τουρκίας πρόσφυγες.
Υπάρχει βέβαια και η ανάγνωση της επίσκεψης που προτάσσει το οικονομικό και επιχειρηματικό σκέλος της 24ωρης επίσκεψης της Μέρκελ στην Αθήνα. Εκτός από τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και ξεπερνούν τις 100, η Γερμανία εξακολουθεί να είναι μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Επιπλέον, τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:
Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019
Η Γερμανίδα Καγκελάριος θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου και ώρα 17:30.
Στις 18:10 η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τα ΜΜΕ περίπου στις 19:40.
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019
Στις 09:45 η Γερμανίδα Καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η κυρία Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε φαίνονται τα χρήματα των συντάξεων στα ΑΤΜ
Σε ανακοινώσεις θα προχωρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός
Οι «αντί» που επέλεξες τότε παραλίγο να σε στείλουν στα αζήτητα μαζί με την Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται να το θυμάσαι
Μετά την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, το ΥΠΕΣ σχεδιάζει tablet στα εκλογικά τμήματα και ψήφο από άλλο δήμο
Πρόκειται για την αρχή ενός ευρύτερου σχεδίου αναβάθμισης, όπως ανέφερε
Οι αντιδράσεις και η δημόσια αντιπαράθεση
Η διαχείριση της κρίσης του 1996 και η στάση των Αμερικανών
Το σχέδιο του rebranding και η «κινούμενη άμμος»
Κυριακάτικη ανασκόπηση με αιχμή άμυνα, υποδομές Κρήτης, επιστολική ψήφο, στέγαση και δημόσια υγεία
Από 2 Φεβρουαρίου για επιχειρήσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ – Τι ισχύει για δηλώσεις, πρόστιμα και κίνητρα
Φορολογικές εκπτώσεις και προκαθορισμένα μισθώματα για νεόδμητα ακίνητα σε δεκαετή μίσθωση
Tίθεται σε δημόσια διαβούλευση
Eκλεγόταν βουλευτής από το 1977 ως το 2000
Με αφορμή την παρουσία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ
Tι είπε για τις εσωκομματικές διαφωνίες
Η ATLANTIC SEE LNG TRADE επισπεύδει τον Κάθετο Διάδρομο – πρώτες ροές LNG από Μάρτιo
Στο περιθώριο του ΕΛΚ, Ελλάδα και Βουλγαρία ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση
Έως 6 Φεβρουαρίου καταβάλλονται 74 εκατ. ευρώ σε 99.862 δικαιούχους – αναλυτικά όλα τα ποσά
Σχέδιο τύπου Θεσσαλονίκης, αυστηρότερη εφαρμογή του ΚΟΚ και έξυπνες κάμερες για ανάσα στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.